Sunday, June 30, 2019

marranos !

Anna Foa: El abuelo marrano de Teresa, L'Osservatore Romano, 02.03.2015
El passat 12.06.2019, La Vanguardia publicava una entrevista a Donatella Di Cesare (1) coincidint amb la presentació del seu darrer llibre Marranos (2) amb aquesta introducció (3):
Rangel, Galindo, Linares, Lorca, Marivent, Maldonado, Orozco, Romero, Espinoza, Guzmán, Tudela, Cruillas, Vargas ... Són alguns cognoms de marrans (4), estampats entre d'altres a la portada del llibre Marranos (2). Un, assaig sobre un fenomen europeu que es va originar als regnes d'Espanya a causa de la conversió forçada dels seus jueus al cristianisme. L'estudi de Di Cesare revela la força transformadora del secret i la seva memòria, el poder de la intimitat i del que és conscient de ser un pària davant tota fe essencialista. Di Cesare ha debatut al Palau Macaya-La Caixa sobre Democràcia, Europa i extrema dreta al costat del politòleg Daniel Innerarity.
Al llarg d'una entrevista que et recomano llegir, Di Cesare parla de coses de les que segurament no t'han parlat mai els teus professors de literatura espanyola. Com ara l'autoria de El Lazarillo de Tormes per un jueu convers (5), o l'origen jueu de Santa Teresa d'Àvila. Sobre aquesta darrera, dir que em va sorprendre molt la sorpresa de l'entrevistador, a qui m'agradaria invitar a llegir un article publicat el 2015 per L'Osservatore Romano sobre els seus orígens (6). Però t'he de confessar que em va sorprendre encara molt més el seu silenci quan Di Cesare li presenta Miguel de Cervantes com un altre dels il·lustres jueus conversos (8).

Al final de l'entrevista, quan Víctor-M. Amela demana a Di Cesare: Pero España es mezcla, es marrana ... m'entren ganes de proposar-li la lectura d'un article que vaig publicar avui fa quatre anys al GS: Venim del nord, venim del sud (II) (9).


  1. Wikipedia: Donatella Di Cesare
  2. Donatella Di Cesare (2019): Marranos, Gedisa 
  3. Víctor-M. Amela: Santa Teresa y el Lazarillo eran marranos: ¡modernos!, La Vanguardia, 12.06.2019 
  4. Wikipedia: Marrà
  5. P. Unamuno: Lazarillo de Tormes: escándalo, transgresión y autoría ¿definitiva?, El Mundo, 14.05.2016
  6. Anna Foa: El abuelo marrano de Teresa, L'Osservatore Romano, 02.03.2015
  7. Wikipedia: Michel de Montaigne
  8. Wikipedia: Miguel de Cervantes Saavedra || El último misterio de Miguel de Cervantes: ¿fue un judío converso?, ABC, 04.02.2016 || Cervantes y los judíos - Centro Virtual Cervantes, 2005. 
  9. Venim del nord, venim del sud (2), publicat a El Geògraf Solitari el 30.06.2015.

No comments: