Wednesday, June 26, 2019

ecologia: deixem de donar lliçons als altres

Natural Resources Defense Council (NRDC)
Global Markets for Biomass Energy are Devastating U.S. Forests

El passat 18.06.2019, una publicació online de la prestigiosa Yale School of Forestry & Environmental Studies (1), presentava el resultat d'un informe realitzat pel Natural Resources Defense Council (NRDC) (2): Global Markets for Biomass Energy are Devastating U.S. Forests (3):
  • Segons les investigacions de NRDC, The Dogwood Alliance, i The Southern Environmental Law Center, els boscos del SE dels EUA estan sent devastats per la demanda de pèl·lets de fusta que es cremen a les plantes d'energia de biomassa a Europa i el Japó.
  • Segons aquest informe, boscos sencers, en molts en boscos primigenis (4) de Carolina del Nord, Virgínia i la costa del Golf estan sent tallats i, els seus arbres, molts de gran diàmetre, transportats a fàbriques de processament d'Enviva (4), el més gran productor de pèl·let de fusta (5) del món. Des d'aquestes fàbriques, els pèl·lets s'envien per a la seva combustió a centrals elèctriques del Regne Unit i Dinamarca. També està creixent la seva exportació al Japó.
  • Els boscos del SE dels EUA estarien sent explotats a un ritme quatre vegades superior als de l’Amazones, segons l’informe de biodiversitat de l’ONU publicat el mes passat.
Segons Wikipedia (6): la biomassa, en l'àmbit de la tecnologia de les fonts d'energia renovables, és la matèria orgànica d’origen vegetal o animal, que pot ser utilitzada com a font d'energia, sigui com a combustible o per altres processos. Gràcies a l'informe publicat pel NRDC sabem quin és l'origen d'una part d'aquesta producció. També que estem reemplaçant la combustió de productes fòssils per la dels boscos primigenis, en aquest cas els del SE dels EUA.

Potser valdria la pena deixar de donar lliçons als països de l'Amazònia sobre què han de fer amb els seus boscos, ocupar-nos del que es crema a les centrals de biomassa europees i també de regenerar els boscos que ens vam carregar fa segles a Europa.

Altrament, tot plegat no és sinó un exercici més de cinisme i d'hipocresia.


  1. Yale School of Forestry & Environmental Studies: Home Page, Wikipedia
  2. Natural Resources Defense Council: Wikipedia
  3. Global Markets for Biomass Energy are Devastating U.S. Forests, Natural Resources Defense Council (NRDC), 17.06.2019
  4. Bosc primigeni: Wikipedia
  5. Enviva: Home Page, Wikipedia
  6. Pèl·let (combustible): Wikipedia
  7. Biomassa: Wikipedia

No comments: