Thursday, June 27, 2019

the times they are a changin'

Image by Peter Dargatz from Pixabay

El passat 26.06.2019, Bloomberg publicava una notícia sensacional. Les dades de l'administració confirmaven que, per primera vegada als USA, les fonts d'energia renovable van produïr més electricitat que les centrals de carbó el passat mes d'abril: gairebé 68,5 milions de MWh de potència, eclipsant els 60 milions que el carbó va produir aquell mes (1). No oblidem però que l'energia que està reemplaçant massivament al carbó als USA és el gas natural, però tampoc que l'oposició a aquesta font d'energia en favor de l'ús de les renovables està creixent arreu dels USA (2).

Cal dir que una de les principals raons que explica aquestes dades es troba en els treballs de manteniment rutinari de les centrals de carbó, que es realitza habitualment durant la primavera. També que hom preveu que les centrals de carbó, també les de gas, comencin a funcionar altre cop a ple rendiment amb l'arribada de l'estiu i la posada en marxa dels aparells d'aire condicionat.

Però aquest canvi no s'hauria produït mai sense el ràpid desenvolupament dels parcs solars i eòlics arreu del país, que s'explica per la baixada dels seus costos i dels preus que poden oferir al mercat. A Bloomberg estan convençuts que, si segueix aquesta tendència, la meitat de la potència mundial pugui provenir d’energies renovables ja el 2050.

Una cosa que segueixen sense entendre molts d'aquells que, sense saber el què això vol dir, parlen de liberalisme i de federalisme, és que la indústria minera s'està enfonsant malgrat els esforços que està desplegant el president Donald Trump per restablir el carbó a la seva antiga glòria, carregant-se les normes mediambientals que van posar en pràctica altres administracions que el van precedir. Als USA no és el president qui decideix sobre les fonts d'energia que seran utilitzades per a la producció d'electricitat, sinó les empreses elèctriques que prenen les seves decisions en funció dels costos de producció i de la legislació dels estats de la Unió.


  1. Chris Martin: For First Time Ever, Renewables Surpass Coal in U.S. Power Mix, Bloomberg, 26.06.2019
  2. Brad Plumer: As Coal Fades in the U.S., Natural Gas Becomes the Climate Battleground, New York Times, 26.06.2019

    Altres referències:

    No comments: