Tuesday, March 24, 2020

sobre les nacions mil·lenàries

Katarina Peter: 1000 Years Time Lapse Map of Europe, Youtube, 06.07.2016

Sense voler ofendre a ningú, cada cop que sento les proclames patriòtiques i guerreres d'aquests dies en la lluita contra un virus que sembla no tenir compte ni de les nacions, ni dels seus passats heroics, ni de les seves fronteres ... recordo aquest vídeo que avui m'agradaria compartir amb tu. No és l'únic, clar. Però si el primer que ja fa temps que em passa pel cap.

També recordo una entrevista que van fer-li recentment a Martín Caparrós (1) a eldiario.es:
¿Son los mitos (...) los que sostienen nuestras sociedades?
Sí, de cualquier religión o de cualquier patria que se jacte o se precie de serlo. Todas ellas son construcciones ideológicas basadas en algún relato que tiene la fuerza suficiente como para que millones de personas lo crean y actúen en función de ese relato. Un mito es el relato inverosímil de que todos los que viven dentro de los límites que se fijaron hace 200 años, 500 años, 80 años, qué se yo, son compatriotas y comparten una identidad que aquel que vive veinte kilómetros más allá ya no tiene.
Em fa gràcia recordar aquesta entrevista perquè, la vas llegint, i et quedes amb el sentiment que a l'Amèrica llatina no hi ha nacionalismes. Més del mateix, tothom veu el nacionalisme a casa de l'altre, però mai a casa seva. Quedem-nos però amb aquest extracte i confiem que un dia el seu autor s'adonarà que això també val pel seu país.

Veure el moviment de les fronteres al mapa del vídeo també m'ha recordat una frase de la cultura chicana als USA que mai hauríem d'oblidar: Nosotros no cruzamos la frontera, la frontera nos cruzó a nosotros. El primer en què molts pensem quan llegim aquesta frase és en California, Texas, Arizona, ...

Però un article publicat l'any passat a Foreign Affairs Latinoamérica (2) em va recordar quelcom que havia llegit feia molt de temps, no recordo on:
En la rotonda debajo del domo del Capitolio de Kansas se encuentran colgadas siete banderas que señalan los países de los cuales el estado formó parte en algún momento de su historia (el Reino Unido, Francia monárquica, Francia republicana, España, México, República de Texas y Estados Unidos de América).
Kansas State Capitol - Online tour - Flags
Ho pots veure amb més detall al Tour Virtual del Kansas State Capitol, a les pàgines de la Kansas Historical Society (3). I en aquesta imatge, on no apareix una bandera que segurament estàs buscant.

Probablement hauria estat un detall recordar que, abans de l'arribada de les potències europees i dels seus colons, ja hi havia gent que vivia en aquelles terres. Probablement gent que ja hauria fet fora a d'altres que hi vivien abans que arribessin ells.

Però, qui som nosaltres per criticar-ho? També nosaltres hem ignorat aquells que vivien al nostre país abans de l'arribada dels bàrbars evangelitzats. Els mateixos que es van apropiar de les seves terres, el van colonitzar i li van donar un nom que no era amb el que el coneixien aquells que hi vivien abans que arribessin. Uns bàrbars dels quals ens considerem hereus, sense tenir la més mínima idea de si, en realitat, no ho som d'aquells que ja hi vivien abans que els bàrbars se l'apropiessin. Uns pobles que ja havien fet fora aquells que hi vivien abans que ells arribessin.


  1. Matías de Diego: Martín Caparrós: "Nos resulta más fácil imaginar el final del mundo que el fin del capitalismo", eldiario.es, 09.03.2020
  2. Desirée Colomé Menéndez: Fronteras movedizas, Foreign Affairs Latinoamérica, 26.07.2019
  3. Kansas State Capitol - Online tour - Flags. Kansas Historical Society

No comments: