Wednesday, March 18, 2020

the magic christian (1969)

The Magic Christian - Free Money, Youtube

No m'agradaria que ho prenguessis com un precedent, però avui tinc com una necessitat de ser sincer i dir-te que els meus fonaments sobre la filosofia i la teoria econòmica no es basen en les lectures que hagi pogut fer en el passat de Pierre-Joseph Proudhon, David Ricardo, Karl Marx, Pyotr Kropotkin, Max Weber, Ernst Friedrich Schumacher i tants altres.

El que de veritat va crear els fonaments sobre el meu concepte de la societat capitalista va ser un film que vaig veure de molt jovenet al cinema Virrey (1): The Magic Christian (1969) (2), un film que en espanyol van traduir com: "Si quieres ser millonario no malgastes el tiempo trabajando". No volent tenir problemes amb la Conferència Episcopal, la censura franquista va trobar una frase que resumia perfectament el missatge del film.

El càsting del film ja prometia, car hom podia trobar entre els seus intèrprets a Peter Sellers (3), el Ringo Star més penjat que mai no he vist, i dos monstres que més tard crearien Monty Python: John Cleese i Graham Chapman. Si vols més detalls, al film també pots trobar altres personatges, alguns caracteritzats per actors, com ara: John Lennon i Yoko Ono, o Jacqueline Kennedy i Aristotle Onassis. O ja en el terreny dels actors originals: Roman Polanski, Yul Brynner (4), Christopher Lee o Raquel Welch.

La banda de so del film estava interpretada per una banda anomenada Badfinger, que va fer molt popular un dels temes del que l'autor era Paul McCartney: Come and Get It.

Sobre l'argument, el film segueix una línia de l'humor absurd que anys més tard veurem als films de Monty Python. Cas que vulguis veure el film, no voldria podrir-te la vida amb més detalls. Te'l resumiré com jo el recordo: Els grans capitals no s'han construït amb el talent i, finalment, els membres de la classe social que els detenen no valen gran cosa. Malgrat això, la gent somnia en fer part d'aquesta classe social. Vist des del sistema, tothom té un preu, i aquells que no el tenen és perquè, finalment, no valen gran cosa. Però, com la sola existència de gent que refusa agenollar-se davant d'aquella classe social fica en causa l'existència d'aquesta, no s'aturarà fins a trobar els mitjans per corrompre aquella (5).

La meva mare no va entendre mai que aquell film em pogués agradar tant. Ella el va trobar una poca soltada amb un humor de molt mal gust (6). No tinc ni idea de com ha envellit. Però si un dia el pots veure, i tens ganes de fer-ho, deixa'm un comentari dient-me què t'ha semblat.

The Magic Christian Auction Scene, Youtube


  1. Barcelona i la memòria històrica - Nou Barris, publicat en aquest blog el 12.05.2019
  2. The Magic Christian: Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Peter Sellers [en] [fr] [es] [ca], de veritat que no és per indisposar a ningú, però com és una cosa que sempre s'amaga, deixa'm dir que la mare de Peter Sellers era d'origen hebreu. 
  4. Yul Brynner Magic Christian, Youtube. No et perdis aquesta escena! 
  5. Spike Milliigan Parking warden with Peter Sellers and Ringo Starr, Youtube
  6. Badfinger - Rock Of All Ages - The Magic Christian, Youtube

No comments: