Friday, March 13, 2020

the brewery conspiracionists: again (1)

Benito Mussolini's mugshot, 1903, Rare Historical Photos, 06.01.2014

Al primer article de la sèrie The Brewery Conspiracionists (1) et parlava de Genève, la brasserie de Fritz Landolt i alguns dels seus clients il·lustres, entre els quals es trobaven Vladimir Ilyich Ulyanov i molt probablement també Benito Mussolini: en aquella època, un actiu militant socialista.

El passat 21 de febrer, Frank McDonough publicava a Twitter l'enllaç a un article de Rare Historical Photos (2) que ens mostrava la fitxa policial que la policia de Bern havia obert a Benito Mussolini en 1903.

Rare Historical Photos (cf. 2) m'ha après que Mussolini es va exiliar a Suïssa per escapar al servei militar obligatori. I com el seu activisme periodístic no li donava per menjar, va treballar a la construcció i va acabar sent secretari del sindicat de treballadors italians a Lausanne.

Arran de la vaga de la construcció que va esclatar el 1903 a Genève (4), organitzada al voltant de sindicats anarquistes i protagonitzada per treballadors italians, Mussolini va ser arrestat per la policia de Bern, acusat d'haver protagonitzat accions violentes. Després de passar dues setmanes a la presó, va ser deportat a Itàlia, on va ser alliberat i va tornar a Suïssa amb una falsa identitat.

Detingut en 1904 a Genève, el van expulsar altre cop del país per la seva falsa identitat. Poc temps més tard tornava a estar a Lausanne com oient de les lliçons que Vilfredo Pareto (5) donava al departament de ciències socials de la Universitat de Lausanne. Com Lenin i Mussolini, Pareto va ser un altre dels immigrants que mai no va apreciar res d'interessant al sistema polític suís i li va preferir un ideari polític basat en el govern d'una elit, cosa que va propiciar que acabés a les files feixistes de Benito Mussolini, qui el nomenà senador vitalici.

En desembre de 1904, Mussolini va tornar a Itàlia aprofitant una amnistia destinada als desertors. Com la condició per ser perdonat consistia a servir a l'exèrcit, el 30 de desembre de 1904 es va incorporar al cos dels Bersaglieri. Després de servir durant dos anys, es va dedicar a la docència, va escriure a diversos diaris socialistes i va acabar per ser considerat com l'estrella naixent de l'esquerra d'Itàlia. Anys més tard, ja sabem què va passar.


  1. The Brewery Conspiracionists (1/3), publicat en aquest blog el 15.01.2020
  2. Prof. Frank McDonough (@FXMC1957): Photo of the Day. A mugshot of a young Benito Mussolini (1903)
  3. Benito Mussolini's mugshot, 1903, Rare Historical Photos, 06.01.2014
  4. The Brewery Conspiracionists (3/3), publicat en aquest blog el 29.01.2020 
  5. Wikipedia: Vilfredo Pareto [en] [fr] [es] [ca]

No comments: