Thursday, October 8, 2020

potencial de producció d'energia solar dels edificis


Sota la direcció de l'Office fédéral de l'énergie i amb la col·laboració de l'Office fédéral de topographie (Swisstopo) i de l'Office fédéral de météorologie et de climatologie (MétéoSuisse), l'administració federal suïssa va llençar el febrer del 2016 una pàgina que proporciona informació sobre el potencial de producció d'energia solar dels edificis del nostre país: toitsolaire.ch

Amb l'anunci per Swisstopo de la fi dels treballs d'elaboració del Modèle topographique du paysage, la combinació i l’anàlisi d'una sèrie de dades, entre les quals té un paper central SwissBUILDINGS3D, es pot identificar i aïllar les superfícies de la taulada i la façana dels edificis segons la seva direcció i pendent. Per a cadascuna d’aquestes superfícies, es calcula la radiació i el potencial per a la producció d’energia solar mitjançant altres dades bàsiques essencials, com ara els Models digitals del terreny de Swisstopo, les dades climàtiques de MétéoSuisse i el Registre Federal d'edificis i Habitatges de l'Office fédéral de la statistique.

El seu funcionament és molt senzill. Després d'obrir la pàgina toitsolaire.ch i llegir les informacions pràctiques que figuren a la seva part inferior, pots navegar al mapa de Suïssa fins trobar un edifici pel qual vulguis obtenir informació o entrar directament una adreça, per exemple: Route de Lausanne 1 1032 Romanel-sur-Lausanne. No t'oblidis de punxar els resultats a l'esquerra, i després a totes les opcions que aniran apareixeran després de fer-ho,

Segurament perquè em vaig passar tot el 1987 programant algoritmes per calcular els pendents i la seva insolació a la Vall de la Vansa i que, un cop llençava el programa, al Host Vax del centre de càlcul de l'UAB li prenia hores abans de donar els resultats, he de dir que la velocitat de càlcul i les informacions que aquests donen m'ha deixat més que impressionat.

Què et sembla si proves d'obrir toitsolaire.ch i introdueixes l'adreça que t'he donat com exemple?  També funciona des del teu mòbil!

Nota final. Aquest article només té com a objectiu mostrar-te un exemple del potencial solar que hi ha a Suïssa i les eines que l'administració fica a la nostra disposició per calcular-lo per cada edifici. Estic segur que a Catalunya hi ha una aplicació que és molt millor i que funciona des de fa 200 anys. Però si no fos el cas i algú no sabés què fer-ne dels fons europeus, crec que valdria la pena tirar endavant amb aquest tipus d'inversió, de la qual tothom sortiria beneficiat. Més que res, perquè si els panells es poden fabricar a la Xina a preus rebentats, la seva instal·lació s'ha de fer amb mà d'obra local i a casa. I crear llocs de treball i reduir la factura de la importació d'hidrocarburs no li faria cap mal a aquest país. Però només és la meva opinió i val el que val.

No comments: