Friday, October 2, 2020

crass


Divendres passat vaig compartir amb tu un tema de Pennywise: Bro Hymn (1) del que les aficions de diferents esports han taral·lejat la seva tornada a un munt d'estadis d'Europa i dels USA, sense saber res ni de l'origen del tema, ni de la seva lletra ni del seu autor.

Aquest dilluns, un tema de Nirvana: Smells like teen spirit (2), amb una lletra que sovint se'ns ha presentat com un dels himnes de la música dels anys 1990: l'himne de la Generació X.

I el dimecres, un dels temes més coneguts dels Sex Pistols: Anarchy in the U.K. (3), amb una lletra que comença dient coses com aquestes: Sóc un anticrist. Sóc un anarquista. No sé el que vull, però sé com aconseguir-ho. En fi, ...

Avui m'agradaria parlar-te d'una banda que no és coneguda per la qualitat de la seva música. Però, només és la meva opinió, una banda que té algunes de les millors lletres que mai s'han escrit en el món del punk: Crass (4).

Crass - Bloody Revolution (subtitulado español), Youtube

Sobre aquesta banda s'han dit un munt de coses. Per comoditat, retindré la descripció que fan d'aquesta banda a la versió francesa de Wikipedia (cf. 4).
Crass (1977-1984) va ser un grup i un col·lectiu d'artistes anarco-punk britànics que vivia a una casa comunitària a Essex, Anglaterra. La posició del grup estava directament lligada a l’anarquisme llibertari o als corrents de pensament polític comunitari del segle XX. Prenent el manifest punk del do-it-yourself, Crass combinava cançons, films, collage sonor, disseny gràfic i subversió per llançar un front crític i innovador sostingut contra allò que els semblava una cultura basada en la violència, la guerra, el sexisme, la hipocresia religiosa i la vida burgesa del Regne Unit en temps de Thatcher. Van ser un dels pioners de l’anarcopacifisme alternatiu i compromès
Et passo un altre parell de temes que he trobat subtitulats en espanyol. Si, per motius que puc comprendre, creus que has de baixar o treure el so, no t'estiguis de fer-ho.

Crass - Big A Little A (subtitulado español), Youtube

Crass - Punk Is Dead (subtitulado al español), Youtube


  1. Veure Pennywise: Bro Hymn, publicat en aquest blog el 25.09.2020
  2. Veure Nirvana: Smells like teen spirit, publicat en aquest blog el 28.09.2020
  3. Veure Sex Pistols: Anarchy in the U.K., publicat en aquest blog el 30.09.2020
  4. Wikipedia: Crass [en] [fr] [es] [ca]

No comments: