Sunday, October 4, 2020

l'augment del fitoplàncton a l’oceà àrtic


Un altre fil molt interessant publicat pers uns investigadors de la Universitat de Santiago (Xile): Antarctica.cl que fa poc ja vaig presentar (1) resumia un article publicat per uns investigadors de la Stanford University (CA, US) (2) del que et passo una traducció de l'abstract a continuació:

Els autors d'aquests article demostren l'augment de més del 50% de la producció de fitoplàncton a l’oceà Àrtic entre 1998 i 2018. Les causes de l'augment del fitoplàncton es troben en l'augment de les temperatures i la fosa del gel durant períodes més llargs de l'any. Altrament dit, una zona d’aigües obertes i una temporada de creixement més llarga de la que existia en les condicions climàtiques precedents. Aquest increment enorme de la producció de fitoplàncton significa que hi ha hagut una afluència de nous nutrients a la regió, cosa que suggereix que l’oceà Àrtic podria esdevenir més productiu i exportar carboni addicional en el futur.

Aquest augment de la biomassa del fitoplàncton suggereix que l'oceà Àrtic podrà suportar una producció de nivell tròfic més elevada, però també una exportació addicional de les emissions de carboni i el perill de la sobrepesca ().


  1. Veure Els embassaments i el nivell del mar, publicat en aquest blog el passat 27.09.2020
  2. K. M. Lewis et al.: Changes in phytoplankton concentration now drive increased Arctic Ocean primary production, ScienceMag 10 Jul 2020, Vol. 369, Issue 6500, pp. 198-202, DOI: 10.1126/science.aay8380
  3. Decisión (UE) 2019/407: celebración, en nombre de la Unión Europea, del Acuerdo para impedir la pesca no reglamentada en alta mar en el océano Ártico central

No comments: