Tuesday, October 6, 2020

frank jacobs - cartografia psicotròpica

Frank Jacobs: How to Save the EU: This Map of "Equipopulated" European Countries

Potser has sentit parlar de la divisió regional que es va portar a terme a la República Francesa el 2015, sota la presidència de François Hollande (1) i amb Manuel Valls (2) com a primer ministre. Amb l'objectiu de descentralitzar l'estat, es va elaborar una llei: La loi portant nouvelle organisation territoriale de la République (loi NOTRe) de 2015 (3) que agrupava a cop de destral en 18 noves regions les antigues 27 que existien a França: vint-i-dues en França metropolitana i cinc regions mono departamentals d'ultramar (4).

Si la llei creava unes regions més fortes i amb més competències lligades a la descentralització de l'estat, en molts casos el procés d'agrupament de les antigues regions no va semblar seguir altre criteri que el de la seva proximitat geogràfica, sense tenir compte ni de la seva història, cultura o llengua (cf. 4).

Partint de la premissa de què el dèficit democràtic de la Unió Europea es troba en el fet que aquesta té un Parlament amb una cambra de representants escollits per cada estat de manera proporcional i no existeix la figura d'un senat de representació territorial que equilibri el pes dels estats més poblats amb el d'aquells que ho són menys. Inspirant-se en el moviment Six Californias (5) que pretenia dividir aquest estat en sis nous estats i augmentar el seu nombre de senadors de 2 a 12. Frank Jacobs, l'autor del remarcable Strange Maps (6), va publicar en 2014 a Big Think una proposta que redibuixava el mapa regional i electoral europeu de manera a crear 28 estats equipoblats, és a dir, amb la mateixa població (7). 

Si ja li has donat un cop d'ull al mapa amb el que he obert el post d'avui veuràs que el seu resultat no té res a envejar al de la divisió regional francesa del 2015, fins el punt de demanar-me si Manuel Valls i François Hollande no el va prendre com a font d'inspiració.

No puc descartar però la possibilitat que quan vegin la regió anomenada: Balearic Coast, a alguns dels membres del col·lectiu que consideren que certes banques són catalanes si tenen la seu a Barcelona, i espanyoles quan la tenen al País Valencià, els hi pugi l'adrenalina. I tant li fa si l'autor precisa que, tot i que aquesta regió se centra a Catalunya, s'estén des de Marsella fins a Cartagena.

Ara deixa'm afegir que Wikipedia presenta a Frank Jacobs com un autor nord-americà de sàtires, caricatures i paròdies que es descriu a si mateix com "l'escriptor menys conegut de versos lleugers histèrics dels Estats Units" (8). Esperant que tothom ho hagi enganxat, m'acomiado molt cordialment de tots vosaltres.


  1. Wikipedia: François Hollande [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Manuel Valls [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Loi portant nouvelle organisation territoriale de la République (loi NOTRe)
  4. Wikipedia: Région française
  5. Wikipedia: Six Californias
  6. Frank Jacobs: Strange Maps, Viking Studio, 2009 
  7. Frank Jacobs: How to Save the EU: This Map of "Equipopulated" European Countries, Big Think, 17.07.2014
  8. Wikipedia: Frank Jacobs

No comments: