Monday, July 12, 2021

baruch spinoza

Neil deGrasse Tyson - El Dios de Spinoza, YouTube, 17.05.2020


Avui m'agradaria parlar d'un dels més grans filòsofs que ha conegut la humanitat: Baruch Spinoza (1). Si no saps gran cosa d'ell, o has oblidat amb el temps allò que sabies, et proposo refrescar la memòria amb la lectura de l'entrada que Wikipedia li ha dedicat (nota: la versió en català deixa molt a desitjar) i amb uns vídeos que espero que t'agradin tant com a mi m'han agradat.

Al primer dels vídeos pots trobar una presentació de Baruch Spinoza feta per un dels monstres de la divulgació científica: Neil deGrasse Tyson (@neiltyson) (2), a una seqüència de la sèrie TV Cosmos: A Spacetime Odyssey (3).

Com se m'ha fet un xic tard, no et resumiré la vida de Baruch Spinoza. De totes maneres, pots trobar un bon resum a la introducció dels articles de Wikipedia. Però just per allò del fun, no puc resistir-me a compartir amb tu aquest paràgraf de la versió en anglès de Wikipedia, per si et fa pensar en algun personatge de l'actual política espanyola.
Tot i que el nom portuguès "de Espinosa" o "Espinosa", llavors escrit amb una "z", es pot confondre amb l'espanyol "de Espinoza" o "Espinoza", no hi ha proves a la genealogia de Spinoza que la seva família provingués d'Espinosa de los Monteros, prop de Burgos, o d'Espinosa de Cerrato, prop de Palència, ambdues al nord de Castella. Espinoza era un nom de família comú entre els conversos espanyols (marrans). Els enllaços suggereixen que la família Spinoza va ser expulsada d'Espanya el 1492 i va fugir a Portugal, on es va veure obligada a convertir-se al catolicisme el 1498, i des d'on va haver de fugir als Països Baixos a causa de les persecucions religioses de la Inquisició.
Centre d'Action Laïque: Libres pensées sur… Spinoza, YouTube, 09.03.2018

Al segon vídeo, alguns dels filòsofs més coneguts del món francòfon, discuteixen a una emissió de la RTBF (TV francòfona belga) sobre el llegat de Spinoza pel que fa a les idees de la separació de l'església i l'estat, el lliure pensament i la llibertat d'expressió que representem la força de l'estat i una de les bases més sòlides del sistema democràtic. Entre els filòsofs que participaven en aquesta emissió pots trobar: Michel Onfray, Henri Pena-Ruiz, Mathias Leboeuf, Frédéric Lenoir, Luc Ferry i Henri Atlan. L'extracte d'aquesta emissió de la RTBF ha estat publicat al canal YouTube del Centre d'Action Laïque (4).

Parle-Moi de Philo: Spinoza et le traité theologiquo-politique, YouTube, 04.12.2020

Per acabar, un vídeo en clau pedagògica sobre el darrer dels llibres que va escriure Spinoza, probablement el de lectura més accessible: Tratado teológico-político que pots baixar-te gratuïtament en formats PDF o ePub a un munt de pàgines de la xarxa. Un vídeo on trobaràs consells com aquest:
On comprend mieux Rousseau quand on a lit Spinoza. Et on comprend mieux Spinoza lorsqu'on a lit Descartes.

  1. Wikipedia: Baruch Spinoza [en] [fr] [es] [ca]
  2. Veure Neil deGrasse and Carl Sagan, publicat en aquest blog el 29.08.2017
  3. Wikipedia: Cosmos: A Spacetime Odyssey [en] [fr] [es] [ca]
  4. Centre d'Action Laïque: Home page, Wikipedia, YouTube, Facebook

No comments: