Tuesday, July 27, 2021

barcelona i la memòria històrica - nou barris

Betevé - L’estafa dels pisos de la Prosperitat, 09.09.2020


El passat 06.07.2021, una fèmina que em coneix des de fa molts anys i, malgrat tot, segueix sent amiga meva, em va enviar per WhatsApp un enllaç a un article de Betevé que parlava del mural que en Roc BlackBlock (1) havia pintat a l’Ateneu Popular de Nou Barris.

Al vídeo que pots trobar a continuació, en Roc BlackBlock ens explica que aquest mural té com a objectiu recuperar la memòria d'un dels molts moviments veïnals que hi va haver a Nou Barris als anys 1960's (2).

Laura Sangrà: El grafiter Roc BlackBlock pinta una foto de Kim Manresa a Nou Barris, Betevé, 05.07.2021

Més concretament, aquest mural és un homenatge al moviment que va desencadenar una estafa immobiliària que va deixar un munt d'immigrants -hi ha qui els anomena colons- sense els habitatges que havien adquirit,. El promotor immobiliari -un tal Llobet, a qui no crec que hom tractaria avui de colon- havia venut els mateixos pisos a diverses famílies i va fugir amb els diners (3) (4).

Malgrat les protestes als carrers, moltes famílies es van veure empeses al barraquisme a les anomenades barraques de Santa Engràcia, a l’actual plaça d’Ángel Pestaña (3). Les famílies que van tenir més "sort", van fer cap a Les Cases del Governador, uns infrahabitatges d’uns 30 m² (4).

L'emoció m'anava guanyant mentre anava veient els vídeos i les fotografies que pots trobar a l'article. En concret al vídeo amb què he obert aquest article i, molt especialment, quan l'Albert Recio parla de la dura lluita de l'any 1977 i del segrest per tres vegades del bus de la línia n°12, que ell descriu com el bus del barri.

Pl. Orfila. Foto Miquel Llevat, 1/7/1976, autobusesbcn.es

De cop vaig recordar que, poc després de fer 16 anys, vaig començar a treballar a una fàbrica de Sant Adrià de Besòs. Com era aprenent, fitxava a les 07h30 (més endavant ho faria a les 06h00) i, per arribar-hi, cada matí prenia el mateix bus (6) a la parada de Verdun. Baixava al final del trajecte, a la parada de Bon Pastor, al carrer de Sant Adrià. Travessava el riu Besòs per la Passera del Molinet (7). I arribat a l'altra banda del riu, ja a Santa Coloma de Gramenet, anava caminant fins a la fàbrica a Sant Adrià.

També vaig recordar que quan travessava aquella passera en ple hivern, un terral sovint violent, em clavava el fred fins al moll dels ossos. En tot cas, no em podia queixar car la passera, tot i que estreta, era de formigó, i no tenia res a veure amb algunes fotografies dels anys 1960's (8), que mostraven els taulons de fusta amb els que travessaven el riu molts dels obrers catalans als quals alguns mai no han considerat com a tals, i molts d'aquells obrers als que els mateixos tracten de colons.

1964 - Una altra imatge de la passera durant els anys 1960's, Barcelofília, 12.12.2011

Tornant al mural de Roc BlackBlock, no m'agradaria acabar aquest article sense recordar que està inspirat en una fotografia de Kim Manresa (9), un fotògraf de Nou Barris conegut per ser l'autor d'unes fotografies que recollien la vida quotidiana i la lluita dels moviments veïnals del barri. Un fotògraf del barri que ha viatjat arreu del món sense saber idiomes, sense carnet de conduir, sense rellotge, sense saber nedar i que ha guanyat tota mena de premis de fotografia amb càmeres de segona mà que ha regalat a la fi de cada projecte.

Però millor que donar-te la brasa parlant de Kim Manresa, et proposo veure dues entrevistes per mesurar la grandesa del personatge: l'entrevista que va fer-li Martin Maisler el 2017 i la que li va fer fa uns mesos l'Antonio Baños (10). I completar-les amb una entrevista de Jordi Pujolà del desembre del 2018, una de les millors que he llegit (11).

Martin Maisler - Kim Manresa 01, YouTube, 13.02.2017

Baños repassa la trajectòria del fotògraf Kim Manresa, Betevé, 07.12.2020


Si mai tens interès per consultar altres articles de la sèrie Barcelona i la memòria històrica, pots fer-ho punxant la pestanya Series d'articles a la versió web del blog o punxant aquest enllaç.
  1. Roc BlackBlock: Home page, Twitter, Instagram, Facebook
  2. Laura Sangrà: El grafiter Roc BlackBlock pinta una foto de Kim Manresa a Nou Barris, Betevé, 05.07.2021
  3. La plaça d’Àngel Pestaña, el cor del barri de la Prosperitat, Betevé, 18.02.2016
  4. Sergi Hernández: L’estafa dels pisos de la Prosperitat, Betevé 09.09.2020
  5. Veure Barcelona i la memòria històrica - Nou Barris, publicat en aquest blog el 17.11.2019
  6. 12 Buen Pastor - Roquetas, autobusesbcn.es
  7. Google Maps: Passera del Molinet, Barcelona, Espanya
  8. Passera del Molinet sobre el Riu Besòs. Barcelofília, Inventari de la Barcelona desapareguda, 12.12.2011
  9. Wikipedia: Kim Manresa [en] [fr] [es] [ca]
  10. Sergi Hernández: Baños repassa la trajectòria del fotògraf Kim Manresa, Betevé, 07.12.2020
  11. Jordi Pujolà: Kim Manresa. Entrevista, escritorislandia.com, 28.12.2018

No comments: