Sunday, July 18, 2021

sapiens, et la musique fut

Arte - Sapiens, et la musique fut, YouTube, 03.07.2021
Sapiens, et la musique fut, Arte-TV, du 19.06 au 24.08.2021


Avui m'agradaria compartir amb tu un documental brutal de Pascal Goblot (França, 2020, 53mn) que estarà disponible a les pàgines d'Arte-TV i al seu canal YouTube fins al 24.08.2021. Et tradueixo el sumari.

Des de fa anys, prehistoriadors, arqueòlegs i musicòlegs intenten descobrir el moment en què va néixer la música. L’art dels nostres avantpassats s’ha considerat durant molt de temps com a exclusivament visual: les pintures de les cavernes, per exemple. Però des de fa anys hi ha hagut descobertes que han sacsejat aquestes idees.

La descoberta per l’arqueòloga Suzanne Münzel durant els anys noranta d'uns ossos d’ocells perforats amb més de 35.000 anys d’antiguitat va mostrar la ressemblança d'aquests objectes amb les flautes que coneixem.

L'exploració acústica de les coves ha permès establir vincles entre la ubicació de les pintures murals i la ressonància de les parets. Unes descobertes que ens han fet que hom reconsideri l'ús d'alguns objectes que abans es consideraven destinats a la manipulació dels aliments i en els que hom ha descobert recentment unes extraordinàries propietats litofòniques.

A l'interior de coves espectaculars, els científics intenten identificar la pràctica musical de l’Homo sapiens i del Neandertal. Aquesta recerca implica la reconstitució pacient dels instruments que es troben dispersos a les coves i l'elaboració de rèpliques, a partir de les quals els músics extreuen sons d'una sorprenent melodia.

Per exemple, durant l'exploració de la cova de Saint-Cézaire, a prop de Grasse, el paleomusicòleg Erik Gonthier va explorar els sons de les seves estalactites, descobrint en elles una mena d'òrgan natural que ressonava majestuosament sota les voltes (...).

Les coves decorades amb pintures rupestres prenen així un nou significat i apareixen com el teatre d'un art total que podria combinar la pintura rupestre, la cançó, la música i la dansa.

Aquest documental ens presenta doncs un fascinant viatge científic i sonor arreu d'Europa, en un moment en què l’aparició del llenguatge i el naixement de la música es fusionaven en un únic gresol, sagrat i profà.

No comments: