Tuesday, July 20, 2021

solar panels in extreme mountain environments

Radio Chablais - Une première mondiale en matière d'énergie solaire installée en Valais, YouTube, 09.10.2019


Per pura coincidència, mentre estava preparant l'article que vaig publicar la setmana passada sobre la neteja automàtica de la pols acumulada als panells solars (1), un amic va enviar-me un vídeo d'un xiquet poc assenyat d'Alberta (Canadà) on aquest, recolzant-se en unes imatges d'uns panells solars coberts per la neu, es dedicava a dir tot el mal que pensava sobre una tecnologia incapaç de produir electricitat durant l'hivern del Canadà.

Deixant de banda que hom pot trobar a la xarxa estudis que demostren que la neu no afecta de manera crítica la viabilitat dels projectes solars a Edmonton (Alberta, Canadà) fins i tot utilitzant panells solars convencionals (2), poca cosa més puc afegir al vídeo amb què he obert aquest article, sinó recordar que l'ús de panells solars bifacials (3) permet que el panell orientat al llac s'alimenti del reflex de la llum solar a la neu en hivern (a l'aigua a l'estiu) i produeixi l'energia necessària per escalfar el panell orientat al sol, fent lliscar gruixos de neu d'entre 50 cm a 1 m -que no són gens rars en aquest punt de la ruta del Col du Saint-Bernard (4)- o fonent el glaç que s'hagi pogut formar en aquests panells. Un cop el panell orientat al sol està alliberat de la neu o del glaç, ambdós panells poden produir l'electricitat que serà injectada a la xarxa.

Des panneaux solaires flottants sur le lac des Toules, en Valais, Téléjournal RTS, 12.10.2019


L'augment de la producció gràcies a la captura de la radiació solar dels dos panells bifacials s'afegeix així a la producció hidroelèctrica de l'embassament on aquests estan instal·lats (5). A més, com podem veure al telenotícies de la RTS de l'octubre del 2019, cal afegir el fet que els panells instal·lats a 1.800 m d'altitud produiran un 50% més d'electricitat que si s'haguessin instal·lat a la plana.

Aquest increment de la producció s'explica principalment per tres factors que s'afegeixen al concepte dels panells bifacials:
  • L'efecte albedo, on la reflexió de la llum solar des dels vessants nevats de les muntanyes que envolten l'embassament produeix una lluminositat difícil de trobar a una instal·lació construïda a la plana. També la llum que es reflecteix a l'aigua o la neu sobre el glaç que cobreix l'embassament en hivern.
  • Les baixes temperatures, augmenten el rendiment dels panells solars. Per exemple, l’eficiència dels panells solars és significativament superior a -25 °C que a 45°C (cf. 2).
  • El gruix de la capa atmosfèrica a aquesta alçada, que fa que els raigs ultra-violeta siguin més importants que no pas a la plana.
Si tot es desenvolupa segons les estimacions del projecte, els 1.400 panells solars instal·lats en 2019 passaran a ser 40.000 en 2021. Sorprenentment, el cost del projecte és relativament modest, 2,4 milions de CHF (2,20 milions d'€ aprox.).


Deixa'm afegir que el caràcter de première mundial es refereix a una instal·lació de panells solars bifacials en alta muntanya. Si la instal·lació dels 40.000 panells projectats et sembla enorme, hi ha un projecte en curs per la instal·lació de 122.000 panells solars sobre 45 hectàrees de superfície a un embassament a l'oest de Singapur. En aquest cas, hom ha considerat que, a diferència dels panells solars convencionals instal·lats a la teulada dels edificis, els nous panells tindran un rendiment superior entre un 5% i un 15%, a causa de l’efecte de refrigeració de l’aigua de l'embassament i pel fet de no veure's afectats per l’ombra projectada per altres edificis.



  1. Veure Automatic Solar Panel Cleaning Systems publicat en aquest blog el 16.07.2021
  2. Solar Panels in Winter, Kuby Energy
  3. Veure també Solar power from 'the dark side' unlocked by a new formula, Purdue University (Indiana, USA), 18.12.2019
  4. Veure Ouverture dels cols du Saint-Bernard, publicat en aquest blog el 25.05.2018
  5. Lac des Toules : projet de parc solaire flottant. Home page

No comments: