Friday, July 23, 2021

arquitectura i energia solar

Romande Energie - Photovoltaïque, quand les panneaux solaires deviennent design, YouTube, 20.04.2021


Fa més de 40 anys, l'amic Pepo va tornar de permís de Melilla, on estava fent el servei militar, i em va portar una petita calculadora de butxaca de Sharp, molt semblant a la que pots trobar a la imatge que pots veure a continuació. Aquella calculadora, que encara funciona!, estava alimentada amb cèl·lules solars. Avui pot semblar obvi, però quan vaig tornar al vespre a casa, em va sorprendre descobrir que també funcionava amb la llum artificial.

Recordo que un parell de dies més tard vaig anar a la biblioteca per veure com era possible que aquelles cèl·lules solars poguessin alimentar en electricitat la calculadora amb llum artificial (1). I ara que han passat tants anys, el que em sorprèn és no haver vist encara cap casa equipada amb panells solars a l'interior que permetin recuperar part del consum en il·luminació que es produeix a partir del vespre.

La veritat és que estem tan acostumats a veure els panells solars a algunes (encara no gaires) teulades de les cases i als grans parcs solars, que se'ns fa molt rar veure'ls a altres llocs.
Romande Energie: Le SwissTech Convention Center (STCC), YouTube, 08.04.2014

Ara mateix, estic pensant en la façana de 300 m² del SwissTech Convention Center a Lausanne, equipada amb 1.400 mòduls de cèl·lules solars muntades sobre vidres de colors translúcids (2), basats en la tecnologia de les cèl·lules solars de pigment fotosensible, també conegudes com a cèl·lules Grätzel (3), pel nom del seu inventor, Michaël Grätzel, professor de l'Escola Politècnica Federal de Lausanne (EPFL).

Onyx Solar: Sustainable Development Goals with Onyx Solar, YouTube, 25.05.2021

Tampoc puc deixar de pensar en una empresa senzillament increïble que té la seva seu a Avila (Espanya): Onyx Solar (4) (5).

CNBC - What Happened To Tesla's Solar Roof Tiles?, YouTube, 24.09.2018

Com tampoc puc deixar de pensar en les teules solars de Tesla que, com els seus vehicles al principi, s'estan fent esperar a causa de l'elevat estàndard de resistència i baix preu amb els que la companyia les vol comercialitzar (no oblidis d'activar els subtítols del vídeo i la traducció automàtica si tens dificultat a comprendre l'anglès)

Al vídeo amb què he obert aquest article, a Romande Energie es demanaven el passat mes d'abril si els panells solars serien un dia invisibles. Una de les possibles respostes la pots trobar en aquest vídeo de Midi en France, publicat en octubre del 2018.

Midi en France - En Provence, les panneaux photovoltaïques sont transparents, YouTube, 02.10.2018

Malgrat que Sunpartner Technologies (6) tenia més d'una centena de patents enregistrades i productes de ciència-ficció entre els que cal no oblidar un mòbil alimentat amb energia solar (7), els resultats trigaven a arribar i els accionistes van decidir tancar la barraca el gener del 2019 i posar en venda les patents. Només espero que aquells que adquireixin aquestes patents no ho facin per eliminar possibles competidors i guardar-les als arxivadors. I que tinguin uns accionistes suficientment visionaris per a tirar endavant i optimitzar industrialment aquests productes.

Just per acabar, crec que val la pena recordar que només estem als inicis d'un gran canvi tecnològic. A tots aquells a qui els puguin fer riure els rendiments actuals de les energies renovables, m'agradaria recordar-los que, abans d'ells, altres també van riure quan va veure les prestacions del primer vehicle de Karl Benz en 1886: un vehicle amb un motor de 958 cm³, 0,8 CV i una velocitat màxima de 16 km/h. El 2009, Ford comercialitzava el seu 1.0 Ecoboost, un motor amb 999 cm³ proposat en dues versions de 100 i 125 CV i una velocitat màxima de 193 km/h (8).


  1. John Brennan: ¿Pueden los paneles solares absorber la luz artificial?, GenioLandia, 01.02.2018
  2. SwissTech Convention Center: Sustainability, 24.11.2017 || EPFL's campus has the world's first solar window, Actu EPFL, 05.11.2013 || Veure també Suïssa segueix apostant per l'energia solar, publicat en aquest blog el 06.11.2013
  3. Wikipedia: Cellule solaire à pigment photosensible
  4. Onyx Solar: Home page
  5. Veure Onyx Solar - Building integrated photovoltaics, publicat en aquest blog el 14.03.2018
  6. Paul Molga: Sunpartner, l'inventeur du film photovoltaïque mis en difficultés financières, Les Echos, 11.01.2019 || Emiliano Bellini: Glass business Sunpartner Technologies files for insolvency, PV-Magazine, 14.01.2019
  7. Sunpartner Technologies and Kyocera unveil first solar smartphone designed for rugged, outdoor use, PV-Magazine, 24.02.2015
  8. On a établi 16 records du monde avec la Ford Focus 1.0 Ecoboost, Automobile Magazine, 01.06.2012

No comments: