Friday, July 2, 2021

suisse - cartographie de la faune

Centre national de données et d'informations sur la faune de Suisse


El Centre Suisse de Cartographie de la Faune (info fauna - CSCF) es va crear el 1990 a Neuchâtel amb l'estatus de fundació privada. Una de les seves missions és recopilar tanta informació com sigui possible sobre la fauna suïssa. Les dades recollides, li permeten crear mapes de distribució que els usuaris poden descarregar i, seguint les regles internes del CSCF, també editar.

Des dels seus inicis, tota la informació relativa a les observacions d’espècies animals s’emmagatzema en una base de dades Oracle. Des de 1995, el CSCF s’ha dotat d’un sistema d’informació geogràfica sobre la base cartogràfica de l'Office fédéral de topographie (2). Des del 2001 també publica la informació sobre la distribució geogràfica de la fauna en format electrònic:
  • A un servidor cartogràfic: els mapes de distribució es poden visualitzar mitjançant una entrada simple o gràcies a una interfície d'entrada que ofereix els noms científics i vernacles francesos de les espècies.
  • A un servidor tabular: on un formulari d’entrada permet generar diferents llistes: per exemple, la de tots els amfibis observats a la ciutat d’Aubonne o la de les papallones observades en un quadrat determinat de 5x5 km. Amb la particularitat que cada resultat va acompanyat d'un enllaç que permet veure'l cartografiat al servidor cartogràfic.
Abans d'anar a explorar el potencial cartogràfic d'aquestes dades al Centre national de données et d'informations sur la faune de Suisse, deixa'm recordar-te que bona part de la base de dades ha estat alimentada per naturalistes benèvols. I, per manca d'una aplicació per mòbils que facilitaria la utilització del GPS, els mapes de distribució mostren en quadrícules de 5x5 km les informacions més recents de les bases de dades. Tot i que encara en falten algunes, la majoria de les agrupacions taxonòmiques ja estan disponibles.

Finalment, recordar que l'absència de registres en una àrea no significa necessàriament l'absència d'una espècie, sinó que pot ser deguda a buits en els registres d'aquesta espècie per la part dels naturalistes benèvols.

Pel que fa a la distribució d’ocells, pots trobar-la cartografiada a la pàgina web de la Station ornithologique suisse, a Sempach (Luzern) (3).

Station ornithologique suisse


  1. Centre suisse de cartographie de la faune: Home page || Wikipedia
  2. Swisstopo: Home page
  3. Station ornithologique suisse: Home page

No comments: