Tuesday, July 13, 2021

reciclatge de les pales dels aerogeneradors

Euronews (en español): El reciclaje de las palas supone un gran problema para la energía eólica, YouTube, 25.06.2021


Euronews emetia el passat 25 de juny un reportatge on explicava que, després de 25 anys de funcionament, els aerogeneradors de primera generació arriben a la fi de la seva vida útil. La majoria podrien seguir funcionant uns anys més, però ja estan amortits i una nova generació d'aerogeneradors, que produirà el triple d'electricitat que els antics, espera el relleu. Estem parlant del reemplaçament a Europa d'uns 5.700 aerogeneradors per any, d'aquí a 2030.
Hi ha gent que, desconeixent quina és la vida útil d'una central tèrmica, d'una central termo-nuclear o, fins i tot, d'una central hidroelèctrica, veu en la fi de la vida útil d'un aerogenerador l'explicació que necessitava per seguir oposant-se a les energies renovables. Com si al llarg de la vida útil de les centrals tèrmiques termo-nuclears o hidroelèctriques, els seus elements no fossin reemplaçats periòdicament a causa d'avaries o, simplement, del desgast de les seves peces.
El problema que ens presenta el vídeo d'Euronews rau en el fet que, en el moment de la seva construcció, hom no havia previst fa 25 anys com es reciclarien les pales d'uns aerogeneradors que estaven construïdes amb uns materials pensats per aguantar tota mena d'inclemències en ambients hostils com la muntanya o la mar del Nord. Amb tot però, gairebé el 90% dels materials utilitzats en els aerogeneradors és reciclable: em demano si entre els crítics de les renovables algú té la més mínima idea del que costa desmantellar una central tèrmica, termo-nuclear o hidroelèctrica, i quin percentatge dels seus materials són reciclables.
Image by LoggaWiggler from Pixabay

Seguint amb el vídeo, veiem que actualment prop d'un 80% dels aerogeneradors reemplaçats es muntarà de nou a altres països, mentre el 20% restant s'hauria de reciclar perquè no resulta econòmicament rendible tornar a utilitzar-los. En un futur pròxim, serà el 80% que hauria de passar al reciclatge. I és aquí on entren les imatges dels abocadors dels USA amb les pales que no s'han pogut reutilitzar i no s'han reciclat. I hom afegeix a les imatges que solament quatre països europeus han prohibit aquest tipus d'abocadors: la RFA, Àustria, els Països Baixos i Finlàndia. No sé si amb això ens volen dir que als països on no ha sigut necessari prohibir-ho existeixen aquest tipus d'abocadors, però millor deixar-ho així.

El reportatge també ens informa de l'escàs nombre d'empreses que es dediquen al reciclatge de les pales dels aerogeneradors i el fet que les tecnologies per fer-ho no estiguin disponibles per fer-ho a escala industrial. Amb tot però menciona una empresa espanyola (1) que ja recicla pales d'aerogeneradors de diferents països i que tindria la capacitat per reciclar 1.500 pales d'aerogeneradors/any a finals de 2021.

Tenint en compte que al mateix reportatge se'ns deia que a Europa s'haurien de reemplaçar d'aquí a 2030 5.700 aerogeneradors per any, a tres pales per aerogenerador, serà molt interessant veure si aquesta empresa rebrà part dels fons europeus que han d'arribar a Espanya per augmentar la seva capacitat. I com probablement no és una bona idea passejar per tota Europa les enormes pales dels aerogeneradors, si aquesta empresa rebrà les subvencions necessàries per obrir franquícies a altres països de la UE o per transferir la seva tecnologia.
Image by Peter Dargatz from Pixabay

Al final del reportatge, hi ha una entrevista amb la cap de sostenibilitat del gegant de la construcció d'aerogeneradors: Vestas (2) que, després d'explicar que si les pales dels aerogeneradors son actualment reciclables en un 40%, l'objectiu de la seva empresa és arribar a produir pales d'aerogeneradors que siguin 100% reciclables: un objectiu pel que necessitaran encara d'algun temps per arribar-hi.

Francament, no tinc ni idea de quan van enregistrar aquesta entrevista, de si els periodistes d'Euronews parlen entre ells a la cafeteria, de si la responsable de Vestas no està al corrent dels comunicats de premsa de la seva empresa, o de si algun comunitat va ser una desafortunada operació de propaganda. El cas és que, el mes de maig, a un article publicat per Euronews (3) a partir d'un comunicat de premsa publicat per Reuters (4), el cap de sostenibilitat de Vestas (que no era la mateixa persona entrevistada al vídeo d'Euronews) anunciava una nova tecnologia que permetria el reciclatge del 100% de les pales dels aerogeneradors, una tecnologia que passaria a l'escala industrial en un termini de 3 anys.

Una emissió del canal de TV de Castilla y León, presentava en juliol del 2020 el problema del reciclatge de les pales dels aerogeneradors i algunes de les solucions que havien trobat al problema. Entre elles, l'asfaltat d'un tram de carretera de 1,5 km amb 13 pales d'aerogeneradors.

Mentre hom espera una solució tecnològicament més avançada, aquesta se'ns presenta a priori com una solució pràctica, ràpida i econòmica.

Apecyl: Vida útil de aerogeneradores y reciclaje de palas, La 7 (CYLTV), YouTube, 24.07.2020


  1. Reciclalia Composite: Home page
  2. Vestas: Home page
  3. ¿El fin de los residuos de la energía eólica? Vestas presenta una tecnología de reciclaje de palas, Euronews, 17.05.2021
  4. Tim Barsoe: End of wind power waste? Vestas unveils blade recycling technology, Reuters, 17.05.2021

No comments: