Monday, July 19, 2021

coal power plants

Image by Alexas Fotos from Pixabay


A principis de juliol, un article publicat a El Periódico de la Energía (1) resumia un informe d'un grup d'experts financers: Carbon Tracker (2), publicat pocs dies abans. Tot i recomanar-te la lectura d'ambdues publicacions, et resumeixo a cop de destral els següents paràgrafs:
  • Cinc països asiàtics: Xina, Índia, Vietnam, Indonèsia i el Japó són responsables del 80% de les noves centrals de carbó planificades arreu del món. Actualment, aquests països planegen construir més de 600 noves centrals de carbó amb una capacitat combinada de més de 300 GW.
  • Malgrat tot, el 92% de les centrals de carbó planificades per aquests països no seran rendibles, tindran un valor actual net (VAN) negatiu i corren el risc de crear una destrucció de valor d'aproximadament 150.000 milions de dòlars. Com aquests països, tot com molts altres, subsidien l'energia del carbó o la sostenen amb dissenys de mercat favorables, com els acords de compra d'energia o altres formes de suport, estem parlant d'aproximadament 150.000 milions de dòlars que acabaran a càrrec de consumidors i contribuents.
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Des d'un punt de vista racional, aquestes inversions no s'entenen si tenim en compte que:
  • En 2024, a les àrees més desenvolupades del món, l'energia produïda amb les renovables tindrà un preu més baix que la produïda per les centrals de carbó. I en 2026, hom preveu que gairebé el 100% de la capacitat mundial de carbó serà més cara d'operar que la construcció i operació de les noves instal·lacions d'energies renovables.
Segueix sent difícil d'entendre si tenim en compte que:
  • Les noves instal·lacions d'energia eòlica i solar a la Xina o a l'Índia ja generen actualment electricitat a un cost inferior al del 85% de les centrals tèrmiques de carbó, i en 2024 al 100% de les centrals de carbó d'ambdós països
  • Al Japó, on les centrals tèrmiques de carbó tenen 45 GW de capacitat operativa, i uns altres 9 GW en projecte, les energies renovables ja tenen un cost més baix que els de les centrals tèrmiques de carbó en projecte, i seran més barates que les centrals tèrmiques de carbó en funcionament en 2022.
I resulta gairebé incomprensible d'entendre si tenim en compte que:
  • La Xina ja lidera el desplegament mundial d'energies renovables, amb 530 GW de capacitat renovable instal·lada i l'objectiu d'assolir 1.200 GW per al 2030. Tot i que, al ritme actual de construcció, podrien arribar en menys de sis anys.
  • De manera similar, l'Índia té un objectiu de 450 GW en energies renovables per al 2030, que cobrirà el 60% de la demanda energètica de país. Més de cinc vegades la seva capacitat de 2020.
Ara que potser sabem quatre coses més sobre els projectes de construcció de noves centrals tèrmiques de carbó, que et sembla si li donem un cop d'ull a les centrals que ja estan construïdes arreu del món al mapa interactiu que pots trobar punxant aquest enllaç (optimitzat per tablet o ordinador) ?
Source: The world’s coal power plants, Carbon Brief


  1. José A. Roca: Cinco países asiáticos son responsables del 75% de la capacidad de carbón existente y del 80% de las centrales térmicas planificadas en el mundo, El Periódico de la Energía, 02.07.2021
  2. Carbon Tracker: Do Not Revive Coal: Planned Asia coal plants a danger to Paris, Carbon Tracker Analysis, 30.06.2021

No comments: