Thursday, December 31, 2020

the sidh

The Sidh ft. Ross Ainslie - Shake That Bagpipe - Live in Montelago 2017, Youtube, 29.09.2017

2020 ha estat un any molt estrany. I m'he dit a mi mateix que una bona manera d'acomiadar-lo seria fer-ho amb una banda que vaig descobrir de manera totalment fortuïta a principis de mes. Es tracta d'una banda italiana anomenada The Sidh (1) que toca quelcom que ells anomenen Electro / Celtic Music.

No et mentiré si et dic que l'Electro no ha estat mai un estil que m'hagi enganxat gens ni mica. Però he de confessar públicament que m'he descobert a mi mateix seguint amb els peus el ritme d'alguns dels seus temes. Molt lluny però de la gràcia amb que ho fan les noies de la Innova Irish Dance Company que pots veure als vídeos que he penjat en aquest article.

En tot cas, m'agradaria saludar l'audàcia de la banda per alinear instruments, ritmes i danses que mai no hauria sospitat que podrien donar de si el resultat al que ells han arribat.

The SIDH featuring Innova Irish Dance Company. Contempo. 2014, Youtube, 20.12.2014


  1. The Sidh: Encyclopædia Britannica, Home page, Youtube, Facebook

Wednesday, December 30, 2020

venim del nord, tornem del sud (14)


Fa molts anys, passejant pels voltants del poble del Pallars on va nàixer una noia amb qui vaig sortir quan era molt més jove, vam veure una planta de belladona. Crec recordar que em va explicar que van ser els indianos que van portar les llavors quan van tornar al poble. I que, des d'aquells temps, creixien en estat salvatge. També crec recordar que em va dir que encara hi havia vells del poble que anaven a collir algunes baies quan tenien mal a les dents per a calmar el dolor.

Anys més tard, durant una ascensió en solitari a la Pica d'Estats, vaig conèixer un home que era botànic i coneixia passablement bé la flora del Pirineu. Va ser ell qui em va fer descobrir les bledes silvestres: com collir-les i com cuinar-les. Francament, eren delicioses! Mentre les menjàvem, em va comentar que el Pirineu està ple de plantes comestibles i medicinals que poca gent coneix. Però em va recordar que s'havia de parar molt de compte perquè altres, fins i tot les medicinals, a dosis inadequades, poden ser mortals (1)

Abans de l'arribada dels botànics moderns, les trementinaires es van dedicar durant el segle XIX, i fins ben entrat el segle XX, a la recol·lecció d'herbes remeieres i olis essencials, l'elaboració de remeis i la comercialització d'aquests productes en masies i pobles de Catalunya al llarg d'unes rutes que recorrien a peu (2).

Segles abans hi havia altres dones del Pallars que disposaven d'un coneixement encara més important de la flora del Pirineu, i que durant els segles XV, XVI i XVII van ser perseguides per bruixeria.

Ara cal que ens situem car, gràcies a la rentada de cervell dels 'divulgadores de mitos', tot i que molts catalans associen aquelles terres a una mena de Catalunya primigènia, aquell territori estava poblat per bascos en el moment en què els francs, que més endavant esdevindrien catalans, el van colonitzar (3).
Aquelles societats conservaven les institucions socials de l’antiguitat: propietat comunal i tradició matriarcal, que van transcendir molt desdibuixades. Però, en canvi, la religió tradicional -un diàleg molt profund entre l’espècie humana i l’univers- es va conservar oculta i, durant generacions es va transmetre, sempre, de mares a filles. El poder (el civil i l’eclesiàstic) la van catalogar com a bruixeria i la van perseguir fins a l’extenuació. Resulta molt revelador que el primer cop que a Europa es tipifica la bruixeria com una activitat delictiva és a la vall d’Àneu, l’any 1424, epicentre del que havia estat el món basc a Catalunya (4) (5).
Malgrat que els 'divulgadores de mitos' han relacionat la bogeria de la cacera de bruixes que va tenir lloc als Pallars com un acte dirigit per la Inquisició, el cert és que (6):
“(...) Fa temps que sabem que la majoria de judicis per bruixeria que es portaven a terme a Catalunya eren fets per tribunals civils, seglars, baronials”,(...) “estaven dirigits per un batlle o per un senyor, no eren tribunals eclesiàstics o inquisitorials”.

Aquesta és una de les conclusions més rellevants de la investigació i trenca amb la creença popular que associa la cacera de bruixes (a Catalunya) amb la inquisició.

“La majoria de casos provenien de la denúncia de veïns i veïnes en situació de desgràcies, morts, malalties, pedregades… Els tribunals locals o baronials eren els més salvatges”
, (...) “la clau és que el crim de bruixeria i la secta de les bruixes no va existir mai. És un crim imaginari, una construcció mental dels perseguidors. Això és el que ho va fer tan terrible i que durés tants anys”.

Al llarg dels segles, la justícia reial i inquisitorial a Catalunya va intervenir per aturar la proliferació de les pràctiques antibruixesques, qüestionant les accions que es desenvolupaven a escala local. De fet, les poques dones que van aconseguir portar el seu cas davant el tribunal inquisitorial de Barcelona van ser absoltes o condemnades a penes lleus.
Tornant a la belladona del poble del Pallars del qual et parlava a l'inici de l'article, no tinc la pretensió ni els coneixements per qüestionar si l'havien portat al poble els indianos. Però hom sap que, durant l'edat mitjana, aquesta planta va ser un ingredient fonamental en les pocions utilitzaven aquelles dones que acabarien acusades de bruixeria, i que el mite de les escombres voladores té el seu origen en aquestes pocions.

Sobre el Quidditch a l'Escola de Màgia i Encanteris Hogwarts, just recordar que es tracta de novel·les de ficció i els nens no ... En fi, ja veus el que vull dir.


Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Neus Duran: Plantas de los Pirineos: medicinales, comestibles y (algunas) mortales, La Vanguardia, 07.06.2018
  2. Wikipedia: Trementinaires || Enric H. March: Dones sàvies: bruixes, remeieres i trementinaires, enarchenhologos.blogspot.com, 15.01.2018 || Rutes a peu: Ruta de les trementinaires. elbergueda.cat
  3. Veure Venim del nord, tornem del sud, publicat en aquest blog el 14.10.2020 
  4. Marc Pons: L'arrel basca de Catalunya, 09.08.2020
  5. R. Banyeres:  Bruixes al Pirineu, Segre, 22.10.2019
  6. Ivet Eroles: El Pirineu, bressol de la cacera de bruixes, directa.cat  03.04.2019
  7. América Valenzuela: La belladona, la droga de las brujas, Ciencia al cubo, Radio 5, RTVE, 14.06.2011

Tuesday, December 29, 2020

el covid-19 al taulí de sabadell


Durant el matí del passat 25 d'abril del 2020, el COVID-19 va acabar amb la vida del meu sogre a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Pots imaginar-te doncs l'emoció que em va provocar veure aquest trailer d'una sèrie: Vitals que es va gravar entre març i juny del 2020 al Hospital Parc Taulí de Sabadell i que, pel que he llegit, retrata la ferocitat pero també la humanitat de la primera onada de la pandèmia i els seus efectes tant en pacients com en el personal sanitari.

La sèrie consta de tres episodis de 50 minuts. Ha estat dirigida per Fèlix Colomer (Sabadell, 1993) i produïda per El Terrat i Forest Film Studios per HBO Europe.

La sèrie completa s'estrena el pròxim 7 de febrer als territoris d'HBO Europe .


Perquè darrere de les xifres que ens donen al telenotícies hi ha persones que tenen un nom, han lluitat per sobreviure i no han pogut guanyar el combat. I darrere d'aquestes persones hi ha parelles, famílies, amics i coneguts. I perquè al davant d'aquest combat hi ha professionals que es juguen la pell cada dia. Professionals que tenen sentiments, una vida, parelles, famílies, amics i coneguts. També hi ha els científics que els donen les armes necessàries per fer front a aquest combat.

Monday, December 28, 2020

fred astaire era català

Fred Astaire and Ginger Rogers dance to Parov Stelar, Youtube, 18.01.2013

Probablement has sentit parlar dels treballs de l'Institut Nova Història (INH), dirigit per Jordi Bilbeny qui, segons VilaWeb, seria un dels "intel·lectuals" més controvertits del país (1) pel fet d'haver dirigit una sèrie d'investigacions remarcables que defensa haver demostrat científicament que el Cid, santa Teresa de Jesús, Cristòfor Colom, Marco Polo, Hernán Cortés, Velázquez, Leonardo da Vinci, Cervantes i Shakespeare (que en realitat eren el mateix autor!) eren catalans (2).

Avui m'agradaria compartir amb tu una nova descoberta de l'INH: Fred Astaire era descendent en línia directa del rei Pere el Cerimoniós.

Aquesta història va començar amb el casament en segones núpcies del rei amb la princesa Elionor de Portugal (4), pocs mesos després de la mort la primera esposa del monarca, Maria de Navarra. Els historiadors dels dominicals i tertúlies vàries diuen que els valencians es van empipar molt pel fet que els vaixells que portaven a Elionor des de Portugal a Catalunya no s'aturessin a València, per a la seva presentació. I com el mateix va passar amb els aragonesos, tots plegats es van revoltar contra el rei.

Altres historiadors deixen de banda aquells arguments propis de la revista Hola!, i es refereixen a aquella revolta el nom de: Guerra de la Unió (5),  afirmant que va començar quan, després d'un seguit de males collites, les classes populars, es van revoltar contra el rei a causa de les càrregues fiscals que patien pel finançament de les campanyes del seu expansionisme militar.

Com gairebé sempre que a València es revoltaven contra el rei, els catalans van trobar altres hobbies als quals dedicar-se. Això va permetre al rei comprar-se un exèrcit per desplaçar-se als territoris controlats pels revoltats i explicar-los, en viu i en directe, quina era la seva política de passar-se per l'arc de triomf els furs, recaptar impostos per seguir amb la colonització del Vietnam català que era Sardenya, i seguir amb l'expansió imperialista a la Mediterrània. El rei també tenia pensat explicar com parlarien en el futur d'aquesta acció política els historiadors de dretes i d'esquerres: fins i tot els antiimperialistes! Accessòriament, seguint les tradicions, la idea també era passar per l'espasa uns quants revoltats i apropiar-se dels seus béns, clar.

Aquell exèrcit, pagat amb els diners del dot de la reina, va ser conegut amb el nom de la Fraternitat reialista o Lliga monàrquica (6). Probablement els revoltats també el coneguessin amb el nom de la Lliga dels Cagabandúrries. Un nom que quedaria justificat quan, al primer enfrontament amb els revoltats, els mercenaris del rei van fugir deixant que els revoltats capturessin el Cerimoniós i Elionor el gener del 1348 a Sagunt, des d'on van ser traslladats en captiveri al palau del Real de València.

Ja a palau, després de setmanes de captiveri, i mentre esperaven que els seus fidels afluixessin la mosca  del seu rescat, una multitud de quatre-cents revoltats va assaltar el palau la nit del diumenge 6 d’abril de 1348, va traure els reis del llit i els va obligar a ballar les cançons satíriques entonades per un barber cantaire anomenat Gonçalbo de Roda (7).

Una de les grans descobertes de l'INH va ser la d'un vell vídeo d'aquella època al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, un vídeo que els investigadors de l'INH van poder certificar que datava del 1348. L'equip d'investigadors de l'INH va poder confirmar que aquell vídeo presentava al Cerimoniós i a Elionor ballant davant el poble una de les melodies creades per Gonçalbo de Roda.

Gràcies a la inestimable col·laboració dels tècnics del prestigiós laboratori independent del Castell Monestir de Sant Miquel d'Escornalbou, les imatges d'aquell vídeo es van passar per un programa de reconeixement facial i es van poder comparar amb les del crani del Cerimoniós descobert a l'Arc del costat de l'Evangeli (esquerre), a l'Altar Major del Monestir de Santa Maria de Poblet.

Aquesta és la historia del procés científic que va permetre a l'INH determinar sense cap mena de dubte que Fred Astaire és descendent per línia directa del Cerimoniós. Un fet confirmat per la gran ressemblança que hom pot identificar entre la manera de ballar de la star de Hollywood i la del vell vídeo del Cerimoniós.

Segons fonts ben informades, Jordi Bilbeny ja hauria contactat a TV3 per vendre els drets d'emissió d'un documental a la imatge del de Desmuntant Leonardo (8). 


  1. Sebastià Bennasar: Jordi Bilbeny: ‘Amaguen la data del naixement de Colom perquè demostra que era català’, Vilaweb, 22.04.2017
  2. Josep Playà: Los expertos alertan contra los ‘fakes’ de Nova Història, La Vanguardia, 21.02.2020
  3. Wikipedia: Pere el Cerimoniós
  4. Wikipedia: Elionor de Portugal
  5. Wikipedia: Guerra de la Unió 
  6. Wikipedia: Fraternitat Reialista
  7. Wikipedia: Gonçalbo de Roda
  8. Desmuntant Leonardo, TV3 a la Carta, 05.11.2015 || Jordi Bilbeny: "Leonardo da Vinci pudo ser un hijo perdido de la casa real catalana", La Vanguardia, 19.08.2014

Sunday, December 27, 2020

venim del nord, tornem del sud (13)

Françoise Atlan - Cantiga morena - chada al-alhan (2m Tv), Youtube

Al llarg d'aquesta sèrie d'articles m'he demanat si la genètica i la historia ens permeten afirmar que els jueus i sarraïns que van ser expulsats del que avui coneixem com Espanya, havien viscut en aquestes terres molt de temps abans que arribessin molts d'aquells que van participar, per activa o per passiva, en la seva expulsió.

Hem vist que molts dels immigrants del nord de l'Àfrica que van arribar a la Península, ja havien fet el viatge en sentit invers segles abans. I també hem vist que no hi ha pràcticament cap rastre genètic d'aquells àrabs que van desembarcar amb la seva religió, cultura, arquitectura..., I que molta de l'arquitectura, tècniques de conreu, literatura, etc. que hom ha associat als àrabs, eren d'origen andalusí.

El cas dels jueus és més complexe, he recordat quelcom que molts dels actuals rabins sefardites no tenen ganes de recordar: l'extensió a la península Ibèrica de la religió jueva es va fer captant nous adeptes entre la població autòctona, molt abans que fos prohibit per l'aliança dels dirigents de l'església cristiana amb la noblesa visigoda. També he recordat que, les conversions forçades al cristianisme i els assassinats dels qui ho refusaven, van estrenar-se l'any 418 a Maó, segles abans que existís la Inquisició (1), a un moment en què els cristians estaven lluny de ser una religió majoritària.

Però les conversions al judaisme entre la poblacio autòctona no poden explicar que, malgrat els assassinats i les expulsions, els recents tests de genètica entre els actuals habitants d'Espanya semblin demostrar que, un 20% dels seus habitants són d'origen jueu sefardita.

Com ja en tinc més que prou dels missatges d'odi que no deixem de sentir des de les dues ribes de la Mediterrània (i encara més enllà!), prefereixo retenir el missatge del vídeo amb què he obert aquest article. Un vídeo on una jueva francesa d'orígens algerians: Françoise Atlan, (2) interpreta dos temes, un en galaicoportuguès i l'altre en judeocastellà (3): un d'ells, dedicat a un personatge clau de la religió cristiana, la Verge Maria. I ho fa cantant acompanyada per un grup de músics marroquins a un programa emès per una cadena de TV del Marroc. Tot un símbol del que crec que tots hauríem de prendre bona mesura del seu profund significat.

Un missatge que m'agradaria completar amb un vídeo de la TV valenciana À Punt: 'Nous ponts, noves ruralitats' que espero que t'emocioni tant com m'ha emocionat a mi. Espero que l'extracte del vídeo al tweet que pots trobar a continuació t'animi a veure el vídeo de 30' que pots trobar a:  Nous ponts, noves ruralitats (4). Hi ha un altre vídeo que també m'ha emocionat molt i que m'agradaria compartir amb tu per tancar aquest article.

Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Veure Venim del nord, tornem del sud (3), publicat en aquest blog el 29.10.2020
  2. Wikipedia: Françoise Atlan [en] [fr] [es] [ca]
  3. El primer tema, fins el minut 03:25, Rosas das Rosas, fa part de la cantiga de Santa Maria - Alfonso X el Sabio (siglo XIII). Un cant cristià en galaico-portugués dedicat a la Verge Maria. El segon tema: Morena, a partir del minut 03:25, està disponible a un CD publicat en 1995: Spring in Salonika, dedicat a les cançons ladines dels jueus de Tesalònica.
  4. Emma Nicolau, Vicent A. Querol i Xavier Ginés: Nous ponts, noves ruralitats, Grup d’investigació DESiRES de la Universitat Jaume I, À Punt, Setembre 2020 || El documental «Nous Ponts, Noves Ruralitats» del grup d'investigació de l'UJI DESiRES s'emet en À Punt, Universitat Jaume I, 25.09.2020

Monday, December 21, 2020

zz top - jesus just left chicago (1980)

ZZ Top - Jesus Just Left Chicago (From "Double Down Live - 1980"), Youtube, 12.10.2009

La llegenda diu que Jesús va sortir de Chicago en direcció a New Orleans. I que, en arribar al Mississippi, va transformar en vi les seves aigües fangoses. Després, Jesús va marxar a California. Ningú el va tornar a veure, però ell ens segueix veient.

De totes les històries que he sentit sobre Jesús, no puc dir que aquesta sigui la més estranya.

Sunday, December 20, 2020

jesús - le retour II

Terminator & Jesucristo, Youtube, 20.06.2008

D'aquí a uns dies la cristiandat viurà un dels dies més emotius del seu calendari religiós i celebrarà el naixement de Jesús de Natzaret: un nen que va néixer a Betlem i que gairebé tothom sap com va acabar a Jerusalem.

Durant segles ens han recordat que sempre ha estat entre nosaltres. Però segurament pel fet de no haver passat mai per cap càtedra de teologia, mai no he entès perquè ens han donat la brasa amb el seu retorn: si mai no ha marxat, com pot retornar?

Com pots veure al vídeo amb què he obert el post d'avui, durant el camí del Calvari en Terminator ja li va anunciar a Maria que Jesús tornaria. Després d'haver posat la meva vida als braços articulats d'un robot el passat mes de novembre, he decidit no discutir res del que pugui afirmar aquesta penya.

En qualsevol cas, veient el documental del retorn de Jesús realitzat per Les Inconnus sembla que ningú pot discutir la profecia de Terminator. I si algú té pensat fer-ho, que m'ho digui abans per fer un pas al costat abans no comencin a xiular les bales.

Les Inconnus - Jésus II le retour, Youtube, 07.10.2013

Friday, December 18, 2020

cowboys fringants - la manifestation

Les Cowboys Fringants - La Manifestation, Youtube, 09.05.2011

Sont arrivés en (Volkswagen) Westfalia en criant "SOS, Gaïa"
Accoutrés comme des hippies avec les yeux rougis
Ch'veux longs et surplus d'armée en bedaine et jouant du tam-tam
On se s'rait cru 30 ans passés pendant guerre du Vietnam
Il y avait tous les clichés de l'époque des granolas
Des chemises en macramé, aux filles poilues en d'ssous des bras
V'nant en grande majorité du Cégep du vieux Montréal
Tous là pour manifester contre les multinationales
(...)
Et la mince foule grelottait en ce froid jeudi d'printemps
Et aux étudiants qui foxaient s'ajoutaient que'ques passants
Les marxistes-léninistes, des militants pour le pot
Et une coupe d'écologistes ont investi le spot
On écoutait l'vieux cinglé qui se prenait pour Castro
Avec son képi d'officier et son couteau de Rambo
Et on a vite constaté qu'il lui manquait un marteau
Quand il nous a proposé de faire un concours de limbo
(...)
Plus dans Paroles.net

Thursday, December 17, 2020

david segarra

David Segarra - Savis de l'horta, Youtube, 04.03.2020

No havia sentit parlar mai d'en David Segarra. El vaig descobrir a Twitter pel més gran dels atzars I, també per atzar, vaig descobrir els dos vídeos que avui vull compartir amb tu. Dos vídeos que no trobo les paraules per descriure les emocions que em van provocar. Dos vídeos què, pels detalls de la seva realització i els del seu autor, et proposo donar un cop d'ull a les referències que pots trobar al final de l'article.

David Segarra - Renaixem, Youtube, 09.05.2020


Tuesday, December 15, 2020

venim del nord, tornem del sud (12)

Regidors de Requena s'alcen en defensa del valencià davant els atacs del PP, Youtube, 14.08.2016

Com ja vam veure a l'article precedent (1), part de les terres de l'antic Regne de València van ser colonitzades per aragonesos, car part de les tropes de Jaume I procedien del Regne d'Aragó. No seria just doncs parlar de regressió del valencià en llocs on la seva població no l'havia parlat mai.

Amb l'expulsió dels moriscos del Regne de València -gairebé 1/3 de la població- bona part de les terres que se'ls van expropiar van quedar abandonades i no van ser poblades per valencians, catalans o aragonesos, sinó per castellans. Tampoc aquí no seria just doncs parlar de regressió del valencià en llocs on la seva poblacio no l'havia parlat mai.

Més enllà dels grans fenòmens migratoris del s. XX que van buidar el País Valencià d'habitants de parla valenciana i castellana, i l'arribada més tard d'una gran massa de nous habitants de parla castellana procedent d'Espanya i d'Iberoamèrica, també vam veure alguns casos particulars. Casos com el de la comarca del Baix Segura / Vega Baja on, a causa d'una epidèmia de pesta el 1648 que va delmar la població de parla valenciana, es va viure un procés de substitució lingüística del valencià pel castellà degut a la immigració de castellanoparlants.

Avui m'agradaria compartir amb tu un altre cas particular: la Plana d'Utiel (2). De manera anàloga al que va fer amb el regne de Múrcia (ho veurem d'aquí uns dies), Jaume I la va cedir a qui seria el seu gendre: Alfonso X. La Plana d'Utiel va passar així a ser part del Regne de Castella, i mitjançant les cartes de poblament del rei, va ser poblada amb colons castellans. Zona de frontera, les guerres entre la Corona d'Aragó i el Regne de Castella van fer que aquest territori estigués en disputa durant segles, fins el moment en que ambdós regnes es van trobar sota un mateix monarca. Així, a partir de Carles I, van acabar les guerres pel control d'aquelles terres.

Fent part de Castella i inclosa inicialment a la província de Cuenca segons la divisió provincial de Javier de Burgos de 1833, al juny de 1851 va passar a formar part de la província de València en una nova divisió provincial d'Espanya.

Les raons d'aquest canvi es van basar més en motius geogràfics i comercials que en els històrics, motius que trobaràs amb més detall a la versió de Wikipedia en espanyol (3).
  • Geogràfiques per la separació que representa el riu Cabriel, la vall del qual se salvava amb molta dificultat travessant el port de Contreras, de manera que el profund llit del riu serveix de frontera natural entre les províncies de Cuenca i de València, on penetra per Casas del Río (Requena).
  • Comercials perquè la gran producció vinícola exportable de la comarca de Requena-Utiel havia de sortir pel port més proper, que resultava ser el de València.
Tampoc s'ha parlat gaire del fet que es parli valencià a localitats que Jaume I va assignar a nobles aragonesos i que havien de regir-se pels furs d'Aragó: localitats com ara Borriana, Vallibona i moltes altres (4).

Ara que tots sabem de què estem parlant, et proposo (re-)veure el vídeo amb què he obert aquest article i el vídeo amb què el tanco i calibrar la càrrega brutal de tolerància i empatia de les intervencions d'alguns regidors de Requena o la de l'alcalde de Soneixa (5), defenent la importància de l'aprenentatge del valencià en terres on no es parla aquesta llengua, però on el castellà està influenciat pel valencià: també per altres llengües (6). 

La contundent defensa del valencià de l'alcalde castellanoparlant de Soneja, Youtube, 16.11.2016
Benjamín Escriche, alcalde socialista del municipi castellanoparlant de Soneixa (Alt Palància)


Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Veure Venim del nord, tornem del sud (11), publicat en aquest blog el 10.12.2020 
  2. Wikipedia: La Plana d'Utiel-Requena [es] [ca
  3. Wikipedia: Requena [es] [ca
  4. José Vicente Gómez Bayarri: Cartas pueblas valencianas concedidas a fueros aragoneses.  Aragón en la Edad Media, ISSN 0213-2486, nº 20, 2008, págs. 391-412
  5. Wikipedia: Soneja / Soneixa [es] [ca]
  6. Rafael Tudón Presas: Características del habla de la población. Nuestros pueblos: El Toro. Boletín 8 del Instituto de Cultura del Alto Palancia (Marzo 1999)

Sunday, December 13, 2020

changer de vie - un gîte en montagne

Dans le petit village de Pinsec, perché au coeur du Val d'Anniviers, la famille Droux a entrepris de rénover l'ancienne école, désertée dans les années 1960, ainsi que de vieux raccards pour les transformer en gîtes d'accueil. Un virage radical dans leur vie d'anciens cadres de multinationale et de l’animation à la recherche d'une vie plus proche de la nature et des relations vraies.

Friday, December 11, 2020

betontod - traum von freiheit

Recorda que aquest és un vídeo de pura ficció. No intentis mai repetir res del que hagis vist si no vols acabar rebent per totes bandes.

Thursday, December 10, 2020

venim del nord, tornem del sud (11)

Un regidor parla per primera volta en valencià al ple d'Oriola per defensar-lo dels atacs del PP, Youtube, 22.03.2017

Recordo que un dia vaig llegir un post a un fòrum de Racó Català que deia: He estat analitzant el mapa lingüístic del País valencià i francament em fa por, extenses zones de l'interior de València i el sud d'Alacant són monolingües castellanes, i ciutats força importants com Oriola, Torrevella, Elda...,

Com desconec a quin mapa es referia l'autor del post, he trobat un a Wikipedia que podem utilitzar per trobar una explicació al contingut del post en molts dels fets històrics que hem anat veient junts al llarg dels articles d'aquesta sèrie.

CC BY-SA 3.0, enllaç

Just per evitar tota mena de suspicàcies, em referiré al que diuen les pàgines de la Wikipedia en català (1):
Històricament, des de la colonització feudal medieval, el valencià va ser la llengua majoritària en tot el país, gràcies a una lleugera majoria en el nombre de colons procedents de Catalunya; amb l'excepció de les comarques amb frontera amb Aragó (Racó d'Ademús, Alt Millars, Alt Palància i Serrans), on els colons aragonesos van ser majoritaris i van implantar el castellà. La resta de les comarques castellanoparlants actuals (Foia de Bunyol, Canal de Navarrés, Vall de Cofrents, i alguns municipis del Vinalopó) són producte de la repoblació amb castellans del s. XVII, després de l'expulsió dels moriscos, ja que estes comarques van ser de majoria andalusina des del s. XIII fins al XVII.

La comarca del Baix Segura patí un procés de substitució lingüística del català pel castellà que s'assolí al s. XVII, després d'una epidèmia de pesta el 1648, que afectà la població anterior valencianoparlant.

La comarca de la Plana d'Utiel, com els municipis de Villena i Saix, no pertanyien fins al s. XIX al País Valencià, i són de parla i cultura castellanes (...)

Hui dia, a les grans ciutats de les comarques històricament valencianoparlants (i en qualsevol part del territori, si bé de manera no tan acusada), la presència del valencià és cada vegada menor, a causa del procés de minorització d'aquesta llengua que s'hi pateix en favor del castellà (...) Aquest procés s'ha vist agreujat els primers anys del s. XX, amb la gran immigració que ha suposat, en poc menys de 5 anys, almenys mig milió d'habitants més, de parla castellana original (provinents de la resta d'Espanya o d'Amèrica del Sud), o d'altres indrets on només aprenen el castellà.
Per motius que desconec, les versions que Wikipedia dedica al País Valencià en espanyol o en català no dediquen una sola línia a l'emigració dels valencians a altres territoris: molt en particular a Catalunya. Una emigració que si actualment s'ha reduït a la meitat del que va representar durant el pic dels anys 1930's, segueix sent d'actualitat (2).  I per tant, l'empenta de la immigració valenciana va ser remarcable. A barris de Barcelona, com la Barceloneta (3) (4). També en el procés de colonització del Delta de l'Ebre, amb les famílies procedents de l'Albufera valenciana que van participar en la introducció dels cultius de l'arròs i van deixar amb les barraques la seva empremta en el paisatge (5).

Aprendre quatre coses sobre la història del País Valencià ens permetria saber que no s'està perdent el valencià en territoris on aquesta llengua no es parlava abans o on era molt minoritària. També ens permetria recordar que molts dels valencians que la practicaven, ara viuen a Catalunya o a l'estranger.

Recordant sempre que al País Valencià conviuen dues comunitats lingüístiques, si ens miréssim les estadístiques valencianes publicades a Wikipedia (cf. 1) veuríem que:
El 76% de la població del País Valencià de més de quinze anys entén el valencià. Poc més de la meitat, el 53% és capaç de parlar-lo. El 46% està capacitada per a llegir-lo, i el 25% pot escriure'l.
Què ens diuen les estadístiques de la Catalunya Nord (7)?
Actualment prop de la meitat de la població entén el català i entre un 20% i un 30% és capaç de parlar-lo, però el seu coneixement escrit i el seu ús social és inferior al 10%.
Què ens diuen les estadístiques de les Illes Balears (8)?
El 93,1% de la població entén el català. El 74,6% de la poblacio el sap parlar. El 79,6% el sap llegir, i el 46,9% el pot escriure. Tot j ser la llengua habitual del 45,7% de la poblacio.
Què ens diuen les estadístiques de Catalunya (9)?
El 94,3 % de la població de Catalunya entén el català, el 80,4 % el sap parlar, el 82,4 % el sap llegir i el 60,4 % el sap escriure. El 2008, la llengua catalana era considerada la llengua materna del 35,4 % dels catalans, la pròpia del 46 % i la d'ús habitual del 47,6 % (els percentatges inclouen també als parlants que consideren conjuntament al castellà i al català com a llengua materna, pròpia o d'ús habitual).
Què ens diuen les estadístiques d'Andorra (10)?
El català és la llengua materna del 38,8% de la població, seguida pel castellà amb un 35,4% i, a certa distància, del portuguès (15%) i del francès (5,4%).
Cadascú és lliure d'interpretar com vulgui aquestes dades. La meva interpretació personal és que molts dels discursos que relacionen la sobirania política amb l'ús de la llengua haurien d'analitzar aquesta relació en el cas d'Andorra, un estat sobirà on el català és la llengua oficial. Si algú considera legítimament que el cas andorrà no dóna per una bona base de reflexió, se m'acut que el cas de la República d'Irlanda i l'ús de l'anglès amb relació al gaèlic sí que podria ser-ho.

També em sembla que seria interessant de comparar les estadístiques balears amb les catalanes: més, tenint en compte l'esforç que han dedicat a les polítiques lingüístiques els governs de cadascun d'aquests territoris.
Finalment crec que, més enllà de la influència de les polítiques lingüístiques o de la sobirania política, seria interessant analitzar quin és l'ús de la llengua a casa i en l'entorn relacional proper (amics, comerç, treball...,). Més que res perquè aquí entraríem en el terreny de la responsabilitat personal on crec que les polítiques lingüístiques aplicades pels governs de cadascun dels territoris o les dels Governs andorrà, espanyol o francès tenen, comparativament, un impacte limitat.

Sobre els conflictes lingüístics al País Valencià, molt en particular el temor i la resistència al si de les dues comunitats lingüístiques a veure desaparèixer la seva llengua per la imposició de l'altra, segurament hi ha moltes maneres de fer. Els dos vídeos que acompanyen aquest article presenten una manera de fer que em va emocionar molt el primer cop que els vaig veure.

Naturalment, jo visc a l'estranger i, com m'han repetit moltes vegades, no conec res sobre la realitat del país.

"¿Ni Murcia ni Valencia Vega Baja Independencia?" Pleno Junio 2017, Youtube, 23.08.2017


Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Wikipedia: País Valencià | Llengua
  2. Kenneth Pitarch Calero: Anàlisi sociodemogràfica de la migració valenciana a Catalunya i altres destinacions, Tesi Doctoral, Programa de doctorat en Demografia, Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Centre d’Estudis Demogràfics, Bellaterra, 2018 | Figura 1. Evolució de la població valenciana a Catalunya, números absoluts i percentatge sobre el total de població nascuda a altres CCAA, segles XX i XXI
  3. PITARCH CALERO, Kenneth, VILLAR GARRUTA, Conchi, LÓPEZ-GAY, Antonio (2018). Ser migrante en la Barcelona de 1930. La inmigración valenciana en el barrio de la Barceloneta. Pasado y Memoria. Revista de Historia Contemporánea, 17, pp. 259-299. https://doi.org/10.14198/PASADO2018.17.10 
  4. PITARCH CALERO, Kenneth, VILLAR GARRUTA, Conchi, LÓPEZ-GAY, Antonio: La Barceloneta i la immigració valenciana als anys 30, Conference: Diàlegs d'Història Urbana i Patrimoni, 196. Museu d’Història de Barcelona, DOI: 10.13140/RG.2.2.17277.61924, Juny 2019
  5. Marc Pons: El delta de l’Ebre: l’última colonització catalana, elnacional.cat, 09.07.2017
  6. Els valencians oblidats del barri de la Plata de Barcelona, La Veu, 18.02.2018
  7. Wikipedia: Catalunya del Nord | Llengua
  8. Wikipedia: Illes Balears | Llengua 
  9. Wikipedia: Catalunya | Llengua
  10. Wikipedia: Andorra | Llengua 

Monday, December 7, 2020

daniel boone

Daniel Boone - Intro, Youtube, 05.08.2008

Daniel Boone era el nom d'una sèrie americana que TVE va començar a emetre en 1966 (1). El genèric de la introducció de la versió en espanyol era una honesta advertència del que t'esperava si decidies seguir veient la sèrie.

Recordo que la canalla de l'escola resumíem així el genèric: Daniel Boone, Daniel Boone, saca la escopeta y hace pum ... Tot i desafinar com a posseïts, és just admetre que mai no vam arribar a la performance dels intèrprets d'aquell genèric.

Tota la sèrie era un fake anacrònic. Els deu fills que havien tingut Boone i la seva dona Rebecca es reduïen a la sèrie a una parella: Jemina i Israel Boone (2). Francament, a ningú se li hauria fet gens estrany veure a Daniel Boone tallar la gespa davant de casa abans de rentar una Mercury Commuter del 1958 , o fent una barbacoa amb el seu company d'aventures, l'indi Mingo mentre bevien unes birres. En realitat, la sèrie era tan dolenta que no podies deixar de veure-la (diable, tampoc hi havia més cadenes per fer zapping en aquells temps!).

Jo estava tan enganxat que vaig demanar un barret de Boone per Nadals. No era de pell de castor i, tot i recordar els ratots que corrien per Barcelona en aquells temps, sempre he preferit pensar que estava fet amb pell de conill.

I just per acabar amb aquesta astracanada, un detall interessant mencionat per Wikipedia (2) i del que no em vaig assabentar sinó molts anys més tard:
Cap al 1800, Boone i la seva família  es van establir a Missouri, territori que fins al 1804 va pertànyer a la corona espanyola. Els espanyols li van oferir la nacionalització, terres i un càrrec administratiu-judicial, entusiasmats com estaven per tenir a Louisiana un heroi nord-americà. Amb la compra de Louisiana pels USA els Boone van tornar a viure en territori nord-americà. La llegenda diu que, tot i l'avançada edat de Boone, va seguir caçant i viatjant gairebé fins al final dels seus dies, arribant a visitar els contraforts de les Muntanyes Rocoses. Després de la seva mort, veïns de Kentucky van traslladar les restes a aquest Estat, però sembla que els de Missouri els van enganyar sobre l'emplaçament real de les restes i encara avui els dos estats es disputen el lloc real on es troba la seva sepultura.

  1. Daniel Boone, La tele de ayer, 29.10.2019 
  2. Wikipedia: Daniel Boone

Sunday, December 6, 2020

venim del nord, tornem del sud (10)

Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert - Moriscos, els valencians oblidats, InfoTV, Youtube, 16.04.2013 (1)

Avui m'agradaria compartir amb tu tres documentals sobre l'expulsió dels moriscos que resumeixen força bé tot allò que hem anat veient sobre aquest tema al llarg dels articles de la sèrie. No tens per què veure'ls tots el mateix dia. Però sí que et proposo veure'ls en l'ordre en què te'ls presento en aquest article. Quan els vegis, entendràs per què.

Aquests documentals et presenten molts dels fets que ja hem vist al llarg d'aquesta sèrie d'articles. Com ara l'explotació brutal de la població autòctona de confessió musulmana per la noblesa d'origen català. L'odi al moro i la conversió forçada al cristianisme sota la pressió dels revoltats que lluitaven contra la noblesa amb l'objectiu d'una Germania Universal (2). O la violència inhumana exercida per les tropes imperials vingudes d'Itàlia vers aquells que es resistiren a la seva expulsió.

També veuràs fets que no he mencionat gairebé als articles de la sèrie. Com ara, qui va pagar la logística impressionant que es va ficar dempeus per l'expulsió al nord de l'Africa de la població  autòctona de confessió musulmana. O qui era l'arquebisbe de València, Sant Joan de Ribera, de qui els 'divulgadores de mitos' no ens han dit gran cosa: ni sobre el seu paper en la repressió contra el protestantisme naixent a Badajoz, ni sobre el seu rol com arquitecte de la solució final que va acabar amb l'expulsió de la població autòctona de confessió musulmana (3). O quin era l'origen d'alguns dels colons que van repoblar els pobles abandonats.

Josep V. Montesinos - De terra endins, de mar enllà. Programa Dossiers, Canal 9, 22.09.2009, Youtube, 06.10.2013 (4)

Potser el més interessant dels tres documentals sigui veure on es van establir els moriscos i quin és el sentiment d'identitat dels seus descendents. Personalment, trobo encara molt més interessant desmuntar els segles de mentides dels 'divulgadores de mitos', que ens han presentant l'origen àrab de moltes tècniques de construcció, d'arquitectura i de producció agrícola que van veure la llum a Al-Àndalus, o van ser desenvolupades amb un nivell tècnic que no es coneixia arreu de l'Islam pels andalusins, que la van difondre posteriorment als països que els van acollir després de la seva expulsió.

Arte TV: La part espagnole de la Tunisie,
Quand la Tunisie accueillait les réfugiés espagnols
, Youtube (5) (6)


Altres lectures recomanades:
Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert - Moriscos, els valencians oblidats, InfoTV, 2009: TV3 A la Carta | CCMA | DVD
  2. Wikipedia: Revolta de les Germanies
  3. Wikipedia: Juan de Ribera
  4. Josep V. Montesinos - De terra endins, de mar enllà. Programa Dossiers, Canal 9, 22.09.2009
  5. Feriel Ben Mahmoud: Quand la Tunisie accueillait les réfugiés espagnols, Arte-TV, 15.11.2018
  6. Feriel Ben Mahmoud: AfriCultures

Friday, December 4, 2020

lausanne lumières

Malgré le contexte sanitaire, le festival Lausanne Lumières
va illuminer la capitale vaudoise jusqu'au 24 décembre
RTS, Téléjournal 19h30, 26.11.2020

Des del 24 de novembre al 24 de desembre, tots els vespres des de les 18h30, a 8 dels edificis i places més emblemàtiques de Lausanne es projecten les obres de més de 30 artistes de l'escola cantonal d'art en un festival de llum anomenat: Lausanne Lumières. Pots veure uns exemples al vídeo del telenotícies de la RTS amb el que he obert aquest article. També a un vídeo de Keystone que trobo molt més reeixit en aquest enllaç.

Thursday, December 3, 2020

chris el suís

DocsBarcelona - Chris el suís, Youtube, 25.11.2019

A principis dels 1990 va esclatar la Guerra de Iugoslàvia i joves de tot Europa van anar-hi a lluitar, entre ells Christian Wütenberg, un periodista suís que van trobar mort a Croàcia uniformat com un mercenari.

Quan van repatriar el cadàver de Chris, entre els seus efectes personals hi havia un diari que havia escrit durant el temps que va passar a Croàcia. Gràcies a aquell diari, vint anys més tard una cosina de Chris, la cineasta Anja Kofmel, va investigar les causes de la seva mort i què el va portar a combatre en aquella guerra. A partir de la lectura d'aquell diari, Anja comença a imaginar com van ser els últims mesos de vida del seu cosí.

El que va començar com una curiositat per saber perquè un noi suís de 27 anys va acabar formant part d'un grup armat de mercenaris d'extrema dreta (PIV) a molts quilòmetres de distància de casa seva, es va convertir en una investigació personal i acurada, que va reunir testimonis com els membres de la seva família, els seus ex-companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l'ex terrorista "Carlos, el Chacal".

La visió que a poc a poc es va anar creant en l'imaginari de la Anja Kofmel sobre els últims mesos de vida de Chris, es va transformar en un món animat molt personal que recrea la història d'una mort anunciada.


Visites recomanades:

Wednesday, December 2, 2020

rise against

Rise Against és una banda de punk rock que es va crear el 1999 a Chicago. Francament, la discussió sobre si el seu estil és més punk hardcore o hardcore melòdic no m'interessa gens ni mica. Més enllà del que cadascun pugui pensar del seu estil musical, estic segur que les lletres de la banda i els seus vídeos no deixaran indiferent a ningú.

Lletres com la d'un tema antimilitarista preciós: Rise Against - Hero Of War (Official Video) O un dels temes que més m'agraden de la banda: Rise Against - Satellite (Official Music Video) i una estrofa que em va quedar clavada el primer cop que la vaig sentir: We are the orphans of the american dream. Sobre aquest tema, afegir que algú va deixar aquest acudit als comentaris de Youtube:
Doctor: You have only 3 minutes to live
Me: I'll play this song
Doctor: But it's 4 minutes
God : It's okay
Rise Against és un grup seguidor del Straight Edge, una subcultura del punk hardcore caracteritzada, entre altres coses, perquè els seus seguidors no consumeixen alcohol (i això ja exclou algunes de les nostres amistats), el tabac i altres 'drogues recreatives'. Hom diu també d'aquest moviment que va ser una reacció directa a la perversió de la revolució sexual, l’hedonisme destructiu i els excessos associats al punk rock. Per a alguns, això s’estén a no practicar relacions sexuals promiscues, seguir una dieta vegetariana o vegana i no consumir cafeïna o drogues.

Abans que els agafis mania et proposo tornar a donar un cop d'ull als vídeos que t'he presentat abans. També, i molt especialment, a aquest amb el que tanco l'entrada d'avui.

Rise Against - Prayer Of The Refugee (Official Music Video)​, Youtube

Tuesday, December 1, 2020

venim del nord, tornem del sud (9)

Terra de Moriscos. Medi Ambient. Canal 9 (1/2), Youtube, 13.04.2010

A l'article precedent vam veure que fa poc més de 400 anys, el 29 de maig de 1610, es va aplicar a Catalunya l'edicte general d'expulsió dels moriscos, signat un any abans pel rei Felip III (1).

Els Alfacs
A Catalunya, aquella mesura va impactar un col·lectiu de 6.000 persones (quasi el 2% de la població), concentrades bàsicament a les valls baixes dels rius Segre i Ebre -la Catalunya Nova-, a les actuals comarques del Segrià, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. Però si prenem en compte el conjunt dels països de la Corona d'Aragó, aquesta mesura va afectar 190.000 persones (el 20% de la població). A la Corona de Castella, gairebé 100.000 (el 4% de la població). Tot i que estem parlant de persones i de famílies, les xifres no deixen de ser aproximacions:
La majoria d'estudiosos segueixen a Henry Lapeyre, que establí en 3.666 moriscos que vivien a Catalunya els que sortiren pels Alfacs, l'any 1610.Carmel Biarnès parla d'un total de 4.180, distribuïts entre els 2.147 procedents de terres de l'Ebre i els 2.033 originaris de territori lleidatà (2).
Pocs historiadors catalans o valencians parlen d'ells: ells sabran per què. Però no és just oblidar als morescos del Regne de València que van ser expulsats des del port dels Alfacs ja des del 1609:
Los embarcados en los Alfaques, asistiendo don Pedro de Leiva, general de las galeras de Sicília, fueron algunos del Reino de Valencia, y los demás de Aragón y Cataluña (3).
Et recomano veure la selecció de pintures que pots trobar al blog de Josep M. Mir (3) i els peus d'imatge que les comenten:
Des de Vinaròs hi havia una corrua de gent a peu o amb carro de bous o damunt de someres que, riu Sénia avall, es dirigeixen als Alfacs (...) Tota la badia dels Alfacs mostrava una llarga filera de galeres (...) Des de qualsevol punt de les platges del delta, les petites barques transportaren els 'foragitats' fins a les galeres militars (...) La gentada que calgué embarcar fou immensa i apareix esbarriada per tota la badia (...) Galeres sicilianes, totes plenes fins a la bandera (...) Els moriscos que no hi caben s'esperen asseguts a la platja al costat dels farcells que s'havien pogut endur.
Els Pirineus i el port d'Agde
Molt pocs historiadors catalans o valencians parlen de l'èxode a través dels Pirineus.
Des del Regne de València, prop de 50.000 moriscos del Regne de València van desplaçar-se a peu fins els Pirineus i van accedir a les terres del Regne de França travessant els ports, molt especialment el de Canfranc. Al principi, foren tolerats per Enric IV de França. Però en augmentar la riuada de refugiats, al voltant de 30.000 van ser embarcats cap a l'Africa al port d'Agde. I a la primavera del 1610, al voltant de 14.000 foren obligats a recular cap als Alfacs, en un llarg i penós viatge que va deixar darrera una riuada de morts (cf. 2) (cf. 3). 
Els Tagarins al nord de l'Africa
Si vas donar-li un cop d'ull a la bibliografia de l'article anterior, hauràs vist en diversos articles, però molt especialment al de Marc Pons (4) hom es refereix únicament als moriscos catalans com a Tagarins. A la Wikipedia en català pots trobar una molt poc afortunada definició (5):
Els tagarins (de l'àrab ṭaḡrī, que vol dir fronterer) són els moriscos que vivien entre els segles XIV i XVII a Catalunya, però que van ser 'criats per cristians' (sic!), parlaven el català com a llengua pròpia i feien vida quotidiana entre cristians (sic!). Per tant, eren els musulmans originaris de Catalunya que es distingien per ser catalanoparlants (sic!) Els moriscos valencians no foren mai tagarins atès que parlaven l'àrab com a llengua materna, que conservaren fins a la mateixa expulsió, a més que no foren mai moriscos de frontera.
La RAE defineix així als Tagarins: Dicho de un morisco: Que vivía y se criaba entre los cristianos. Al Wiktionary en francès (6) els defineixen així:
Nom donné aux émigrants musulmans de la région de Valence, d'Aragon et de Catalogne dans les villes du Maghreb, pour les distinguer des Andalous (émigrants de Grenade et d'Andalousie).
A un estudi sobre una estela funerària a Bizerta (al nord de Tunísia), Slama-Gafsi, Abdel-Hakim o als treballs de Nizar Sayari i Hichem Rejeb (8), podem veure  la complexitat d'aquesta definició segons l'autor i l'època en que la utilitzi (7):
les Andaluzes, Tagarins et Catalans ont fondé plusieurs villages” (1631); “Hay muchos de estos moros andaluces, tagarinos y aragoneses” (1720); “Ordinariamente los llaman Andaluces porque vino de la Andalucía la mayor parte, pero se distinguen entre ellos según las provincias de España donde tienen el origen. Hay Catalanes originarios de Cataluña, Tagarinos del territorio de Tarragona, y aún por este nombre entienden todos los Aragoneses...” (cf. 8)
Potser val la pena donar un cop d'ull a la definició d'un gran home que va ser capturat per uns pirates barbarescos (9) a una galera que navegava per la Costa Brava, i que va viure com esclau i com a captiu en aquelles terres: Miguel de Cervantes (10).
Tagarinos llaman en Berberia á los moros de Aragon, y a los de Granada mudejares: y en el reino de Fez llaman á los mudexares elches, los cuales son la gente de quien aquel rey mas se sirve en la guerra.
El professor Mikel de Epalza va documentar la diàspora dels moriscos catalans, especialment a Tunísia i Algèria. Alger encara té el barri dels Tagarins, a la part alta de la ciutat (cf. 6) (11) (12).

És possible que la comunitat d'immigrants que es va establir a Tunis fos més compacta que la d'Alger i menys assimilada, per estar constituïda molt majoritàriament pels expulsats entre els anys 1609 i 1614, mentre que a Algèria era fruit d'emigracions que s'havien anat escalonant al llarg de tot el segle XVI, amb diversos graus d'assimilació.

Nota: L'article de Nizar Sayari i Hichem Rejeb (cf. 8) és una mina d'informació sobre els moriscos que van acabar instal·lant-se a la ciutat de Testour (Tunísia). En sabrem més sobre ells al següent article de la sèrie.

Terra de Moriscos. Medi Ambient. Canal 9 (2/2), Youtube, 13.04.2010


Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Veure Venim del nord, tornem del sud (8), publicat en aquest blog el 02.12.2020
  2. Dolors Bramon: L'expulsió dels moriscos, Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, núm. XX, 2009, p. 69-81 
  3. Josep M. Mir i Tomàs: Els moriscos de l'Ebre, Cinca i Segre embarcats als Alfacs i Vinaròs, Quina la fem? 20.10.2015 
  4. Marc Pons: Els tagarins: què se’n va fer dels moriscos catalans?, elnacional.cat, 21.01.2018| 
  5. Wikipedia: Tagarins
  6. Wiktionary: Tagarin
  7. Slama-Gafsi, Abdel-Hakim: Aproximación al estudio de los tagarenos en Bizerta a partir de una estela funeraria recién descubierta, in Sharq Al-Andalus: Estudios mudéjares y moriscos, ISSN 0213-3482, Nº 20, 2011-2013, págs. 523-534
  8. Nizar Sayari i Hichem Rejeb: Origine du paysage andalou dans le nord-ouest tunisien: Testour et son héritage morisque, Cahiers de la Méditerranée. n°79, 2009. Les Morisques pp. 319-335, https://doi.org/10.4000/cdlm.4934
  9. Veure Venim del nord, tornem del sud (8) publicat en aquest blog el 02.12.2020
  10. Miguel de Cervantes Saavedra: El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, Capitulo XLI: Donde todavia prosigue el cautivo su suceso, F. de P. Mellado (Editor), Madrid, 1845, Google Books
  11. Abdennur Prado: Els moriscos de CatalunyaEls expulsats per ordre de Felip III no eren àrabs: eren musulmans catalans i parlaven català, El Periódico de Catalunya, 09.04.2009
  12. Facebook: Pourquoi ce nom de "Tagarins"? Voici l'explication de R.Lespes dans son ouvrage sur la géographie urbaine d'Alger. @Alger.ElDjazair

Monday, November 30, 2020

Sunday, November 29, 2020

sarlat-la-canéda - périgord noir

Vanessa Pontet - Les 100 lieux qu'il faut voir - Sarlat-la-Canéda - Périgord Noir, Youtube, 28.10.2019

Fa temps vaig enregistrar a la TV Box un film que volia veure un dia que tingués un moment per fer-ho: Meurtres à Sarlat (France 3, 18.11.2017). Aquest film fa part d'una sèrie policíaca de France 3 que m'agrada molt: Meurtres à ... . Una sèrie que, com a cada episodi, ens presenta una regió encisadora de França. Avui et proposo descobrir junts el Périgord Noir amb el vídeo amb què he obert el post d'avui.

Tornant a la sèrie Meurtres à ..., afegir que va començar les seves emissions en 2013 i que, a la diferència d'altres, pots veure els films en l'ordre que vulguis.

Cada film ens presenta una ciutat o una regió de França diferent: en general, amb uns paisatges realment brutals, i una trama d'investigació vinculada a una llegenda local, existent o inventada. Pel que fa a la trama hi ha films que són veritablement bons. Altres potser no ho són tant: i amb això no vull dir que hagi vist de dolent fins ara.

Una altra de les concessions a l'audiència francesa (i de vegades un xic fatigant per les foranes) és que la investigació gairebé sempre està dirigida per un duo d'actors coneguts (a França) que comença sempre expressant una gran rivalitat i antagonisme, lligades a una vella història. Com no podia ser d'una altra manera, els incidents que es produeixen al llarg de la investigació aniran difuminant aquesta rivalitat i, en molts casos, l'acabarà transformant en una història més o menys romàntica.

Una altra de les particularitats de la sèrie és que no mostra cap imatge violenta. Els films de la sèrie se centren en la investigació, els paisatges i, sovint, les històries romàntiques dels duos de stars que els protagonitzen. I tot i que els assassinats són freqüents, rarament són l'obra d’un serial killer.

Meurtres à Sarlat, France 3, 18.11.2017, Youtube, 24.02.2020

Friday, November 27, 2020

Thursday, November 26, 2020

venim del nord, tornem del sud (8)

Representació coetània de l'embarcament dels tagarins a La Ràpita (1610) (10) Blog Quina la fem

El gener del 2018, Marc Pons (1) ens recordava que aquells que hom anomenava Sarraïns, eren descendents de la població iberoromana que, durant els primers segles de dominació àrab, entre el 700 i el 1000, s'havia convertit a l'islam.

Els moriscos i la llengua
Al segle XI, el geògraf i historiador andalusí Al-Udhri (2) va deixar escrit  què, tot i que la població era majoritàriament musulmana, no hi havia a Osca "ni un sol àrab pur",  (3). Al s. XII, el geògraf i cartògraf Muhammad al-Idrisi (4), escrivia què, a Turtuxa (Tortosa) i a Lareda (Lleida), a diferència del que passava a Balansiya (València) o a Saraqusta (Saragossa), mai no havia sentit ningú parlar en àrab, tampoc en amazic.

És molt probable que aquells andalusins parlessin una evolució local del llatí vulgar que, si va existir -no hi ha però cap testimoni documental-, va desaparèixer amb la conquesta i ocupació de Tortosa i de Lleida per les tropes de Ramon Berenguer IV (cf. 1).

De fet, en el moment de la seva expulsió, la immensa majoria dels descendents dels iberoromans convertits a l'Islam que vivien al que avui coneixem com a Catalunya ni tan sols entenien l'àrab. Qualsevol que fos la llengua que parlessin, després de la conquesta dels cristians parlaven català (cf. 3). Però com va quedar clar amb la seva expulsió, hom no els considerava catalans.

L'expulsió dels moriscos: quants eren?
Fa 410 anys, el 29 de maig de 1610, entrava en vigor a Catalunya l'edicte general d'expulsió dels moriscos, signat un any abans pel rei Felip III. Segons alguns autors, a Catalunya aquella mesura va afectar un col·lectiu de 6.000 persones (quasi el 2% de la població), concentrades bàsicament a les valls baixes dels rius Segre i Ebre -la Catalunya Nova-, a les actuals comarques del Segrià, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. Globalment, als països de la Corona d'Aragó aquesta mesura va afectar 190.000 persones (el 20% de la població) i als de la Corona de Castella, gairebé 100.000 (el 4% de la població). Una tragèdia humana només comparable a l'expulsió dels jueus (1492) i a l'intent d'extermini del poble gitano (1751).
El baix nombre de moriscs a Catalunya no era casual. Turtuxa i Lareda (Tortosa i Lleida) eren unes ciutats que concentraven una població de 8.000 a 10.000 habitants, el doble del cens de Barcelona o de Girona (5)Però després de la seva conquesta  pels mercenaris estrangers de Ramon Berenguer IV (5) ni el comte ni els seus successors no van respectar gairebé res del que es va signar en les actes de capitulació d'aquelles ciutats. Enganyats, la majoria dels moriscos d'aquella Catalunya Nova van exiliar-se molt abans de la seva expulsió: bàsicament cap als territoris musulmans del País Valencià, del baix Aragó i, en menor mesura cap a Granada (cf. 1).
Fins a l’any 1525, en què tots els musulmans de la Corona d’Aragó van ser obligats a convertir-se al cristianisme, els moriscos que no van marxar van ser obligats a pagar la pràctica de la seva fe amb unes condicions socials i jurídiques que els equiparaven a les dels pagesos de remença de la Catalunya Vella (cf. 1) (6).
Més enllà de l'Arcàdia meravellosa amb què els 'divulgadores de mitos' ens han presentat la Catalunya medieval, Marc Pons (cf. 1) ens recorda que el règim polític i el model econòmic catalans de la baixa Edat Mitjana descansaven en bona part sobre la brutal explotació econòmica i jurídica de la pagesia de remença de la Catalunya Vella i de la pagesia morisca de la Catalunya Nova.
Per què va haver-hi tan pocs moriscos expulsats de Catalunya?
En 1610 el 50% dels moriscos que vivien a Catalunya es concentrava a quatre poblacions: Ascó i Benissanet (Ribera d'Ebre), i Seròs i Aitona (Segrià). Alguns autors parlen de 6.000 moriscos subjectes a l'ordre d'expulsió: un nombre molt reduït en relació amb la població de segles anteriors, degut tant a l'exili com, segons l'explicació dels 'divulgadores de mitos', al mestissatge que s'havia produït amb la població cristiana vella.
Els moriscos de l’Ebre intentaven dissoldre’s entre els cristians i passar el més desapercebuts possible. Un exemple d’esta actitud la trobem en la seua política matrimonial. Procuraven que les seues filles es casessen amb cristians vells millorant les seues dots tot el que podien, encara que fos a canvi de perdre part del seu patrimoni. Esta mescla, que per als cristians vells no deixava de ser un bon negoci, al cap dels anys va arribar a ser molt important i s’estenia a la majoria de les cases, i feia que cada vegada fos més difícil diferenciar un cristià vell d’un morisc (7).
Seguint amb l'explicació dels 'divulgadores de mitos', l'enquesta feta per la Inquisició amb el propòsit de crear un cens d'expulsables va revelar que:
El grau de mestissatge era del 100% a Flix, del 82% a Tivissa i del 79% a Móra d'Ebre. L’enquesta de la Inquisició també confirmava que el català era la llengua que parlaven els moriscos que vivien a Catalunya, els quals vestien, menjaven i bevien com els cristians vells, i celebraven, si més no socialment, la litúrgia i els sagraments cristians.
A la gran satisfacció d'alguns 'divulgadores de mitos', com tot això els diferenciava dels moriscos que vivien als regnes de València, Aragó, Castella o a l'antic Regne de Granada, la majoria es va poder salvar de l'expulsió.

Aparentment no sóc el primer que no s'ha empassat aquesta història car, el 1611, el virrei de Catalunya: Francisco Hurtado de Mendoza y Cárdenas (8) va encarregar una enquesta al doctor Pere Joan Hortolà (9) per identificar la situació dels moriscos que no havien sigut expulsats.

L'informe d'Hortolà va ser categòric afirmant que no hi havia diferències entre els moriscos expulsats i els que s'hi van quedar, defensant la idea que les informacions que es van fer servir per demostrar la seva integració van ser comprades, participant en aquesta corrupció els clergues de Tortosa. També va denunciar el retorn de molts moriscos que formaven part de les quadrilles de bandolers que infestaven Catalunya i que el virrei sospitava en connivència amb algunes institucions catalanes (...). Després de propugnar una nova expulsió, aquesta es va deixar córrer, promovent només l'expulsió dels retornats i el trasllat dels moriscos sospitosos a llocs amb garantia de moriscos cristianitzats 'para que tomaren exemplo'.

L'expulsió dels moriscos: la logística
La majoria dels 'divulgadores de mitos' presenten aquell edicte de Felip III com una decisió política 'espanyola' que no gaudia de gens de simpatia a Catalunya, on hi hauria una vetllada oposició a la seva aplicació. Si al principi Felip III temia que la Generalitat s’oposaria a l’expulsió al·legant que les Constitucions catalanes protegien aquells moriscos que parlaven i vivien en català, ràpidament es va adonar que aquestes preocupacions eren infundades. Més encara quan va rebre una carta dels diputats de la Generalitat on aquests manifestaven amb entusiasme (cf. 7):
“besem la mà infinites vegades a sa majestat, oferint-nos en tot el que sigui de servei de sa majestat i en benefici i facilitació d’una obra tan heroica i digna de perpètua i gloriosa memòria, acudirem amb totes les nostres forces donant ordre al nostre general de les galeres d’aquest Principat perquè acudeixi als Alfacs”.
Per cert, un detall afegit al de l'informe de Pere Joan Hortolà (cf. 9) del que tampoc no parlen gaire alguns 'divulgadores de mitos' és que les columnes de moriscos de l'Ebre, del Cinca i del Segre foren conduïdes fins a La Ràpita per tropes comandades per Gastó de Montcada i de Gralla, membre de la vella família dels Montcada i propietari d'una llarguíssima llista de títols nobiliaris que pots trobar a la base de dades de la Real Academia de la Historia (10), on també trobaràs que, entre 1610 i 1615, també va ocupar el càrrec de virrei d'Aragó.

Als moriscos que, per diferents motius, no havien arribat a un acord amb els clergues se'ls va desnonar de les seves cases i de les seves terres: a Aitona 724 habitants de 725, a Serós 783 de 792 (11) ... Al proper article de la sèrie veurem com se'ls hi van afegir els moriscos de l'Aragó i de València, custodiats com a delinqüents i conduïts, en unes condicions infrahumanes, fins a La Ràpita i embarcats amb destinació a Tunísia.
A partir de primers de juny de 1610, a la Ràpita,“en la part del Port més junta i contigua a la casa de dit monestir”, al voltant de la zona de l’actual mercat del poble, es van començar a reunir desenes de milers de persones que marxaven expulsades. A esta gentada se li havien d’afegir els soldats desplaçats al lloc, els mariners i els forçats de vint-i-cinc o trenta galeres i d’uns cent cinquanta vaixells de diverses capacitats. L’operació va durar gairebé quatre mesos i es va donar per acabada el dia 16 de setembre de 1610 en què tot va quedar “net i expedit” segons les cròniques (cf. 4, cf. 11).
La majoria dels moriscos que van sortir de la Ràpita van acabar desembarcant a Tunísia.
Una de les grans paradoxes de l'edicte d'expulsió dels moriscos era que, en part, aquest es justificava per l'acusació de col·laboració i cobertura dels corsaris barbarescos que assolaven les costes del Mediterrani. El cas és què, un cop al nord de l'Africa, alguns d'aquells moriscos van optar pel camí de la pirateria com a forma de guanyar-se la vida, però també de venjança contra aquells els van expulsar de la seva terra. Es van unir al mitic pirata Barba-rossa i van atacar amb inusitada violència les costes de les Balears i del País Valencià, tot com les costes catalanes i l'Algarve portuguès. Probablement, també van atacar algunes d'aquelles galeres que els diputats de la Generalitat van posar a disposició del rei Felip III després de besar-li la mà infinites vegades (cf. 4) (12) .

Altres articles publicats d'aquesta sèrie
  1. Marc Pons: Els tagarins: què se’n va fer dels moriscos catalans?, elnacional.cat, 21.01.2018
  2. Wikipedia: Al-Udhri [en] [fr] [es] [ca]
  3. Abdennur Prado: Els moriscos de CatalunyaEls expulsats per ordre de Felip III no eren àrabs: eren musulmans catalans i parlaven català, El Periódico de Catalunya, 09.04.2009
  4. Wikipedia: Al-Idrissí [en] [fr] [es] [ca]
  5. Veure Venim del nord, tornem del sud (6), publicat en aquest blog el 18.11.2020
  6. Wikipedia: Remences [ca] [es], Guerra dels Remences [ca] [es], Francesc de Verntallat, Bartomeu Sala | Veure també Festival Irmandiño - Moeche (2019), publicat en aquest blog l'11.08.2019
  7. Jordi Gilabert Tomàs: 1610: l’expulsió dels moriscos per la Ràpita, Port Fangós, Blog d'història del Delta de l'Ebre
  8. Wikipedia: Francisco Hurtado de Mendoza y Cárdenas
  9. Informaçión de testigos recibida por el doctor Pedro Joan Hortolà en execuçión de la commissión que le ha sido hecha por el exmº Sºr marqués de Almaçán etc virrey y capitan general por sumagd en el Principado de Catalunya y sus condados. Sobre los moriscos que quedaron en la expulçión que dellos se hizo en la ciudad de Tortosa y su Ribera de Hebro y los que fueron expellidos y han buelto. A Eva Serra i Puig: Els moriscos de reialenc de les Terres de l’Ebre.L’administració de Galceran Albanell,batlle i alcaid de la batllia de Tortosa(del 30 de març de 1611 al 2 de març de 1612), Manuscrits 28, 2010 103-140 
  10. Real Academia de la Historia - DB~e: Gastón de Moncada y Gralla
  11. Josep M. Mir i Tomàs: Els moriscos de l'Ebre, Cinca i Segre embarcats als Alfacs i Vinaròs, Quina la fem? 20.10.2015
  12. Brígida Gallego-Coín: Hubo moriscos que por rebeldía se hicieron piratas, Ideal, 15.05.2009