Friday, June 25, 2021

total geography - ultima patagonia

Gilles Santantonio: Ultima Patagonia (France, 2019, 1h33mn) - Disponible du 15/05/2021 au 20/07/2021 sur Arte.TV


Avui m'agradaria compartir amb tu un dels millors documentals que mai no he vist: Ultima Patagonia (1), realitzat per Gilles Santantonio (2) en 2019, coproduït per ARTE France i MC4 que pots veure lliurement a les pàgines d'Arte.TV des del 15 de maig fins el 20 de juliol 2021. També la pots llogar o comprar a la botiga d'Arte.TV (cf. 1).

Ultima Patagonia ens presenta una aventura emocionant protagonitzada per 43 científics que s'han pagat el viatge de la seva butxaca per participar en la descoberta científica d'un territori que es va explorar formalment per primera vegada el 2006. L'organització d'aquesta aventura està dirigida per Bernard Tourte, vicepresident de la Federació Francesa d'Espeleologia. La direcció científica està dirigida per Richard Maire, geògraf i director de recerca emèrit al Centre Nacional de la Recerca Científica (França) (CNRS).  Maire també és el responsable d'haver reunit un equip interdisciplinari i cosmopolita (tres espanyols!) del qual pots trobar alguns dels seus membres en aquest enllaç. Tot aquest grup fa part de l'associació Centre Terre (3).

L'àrea d'estudi d'aquest documental es troba a l'illa xilena de Madre de Dios. Un territori de 40 km de llarg i 25 d’amplada, batut pels vents i sota la pluja durant 300 dies a l’any. Una illa, on hom troba una geomorfologia pròpia de les glaceres esculpida a la roca calcària.  Un relleu càrstic amb coves enormes i una xarxa hidrològica subterrània que l'equip cartografiarà per primera vegada. També les glaceres i una xarxa hidrològica impressionant que corre sota la seva superfície, Un bosc primari (el bosc subpolar de Magallanes) digne d’un entorn de ciència-ficció.

Durant dos mesos, aquest equip multidisciplinari format per espeleòlegs, geòlegs, botànics i antropòlegs, romandrà a l’illa amb total autonomia per estudiar un passat geològic únic, identificar les seves espècies endèmiques, resseguir la història dels homes que hi van viure en el passat i retrobar els seus descendents.

ARTE France: Au bout du monde | Ultima Patagonia, YouTube, 22.05.2021


Si aquesta estranya globalització que vivim et permet veure el vídeo a les pàgines d'Arte.TV (el vídeo amb què he obert aquest article), tens l'àudio en francès i alemany (les llengües d'aquesta cadena binacional). En llengua francesa pots seleccionar veure'l amb subtítols en anglès, espanyol, polonès i italià.

En cas que no el puguis veure a les pàgines d'Arte.TV, pots intentar veure'l a YouTube (el vídeo que pots trobar aquí al damunt. Sobre aquest vídeo, només puc afegir que estic d'acord amb un dels seus comentaris: Super docu, merci Arte! Non seulement j'ai appris plein de choses sur la Patagonie, mais en plus je maitrise désormais totalement le polonais.

Altrament, pots llogar-lo per 3 € o comprar-lo per 7 € a la botiga d'Arte-TV (cf. 1).


  1. Ultima Patagonia: Arte.TV, Arte Boutique, IMDb,YouTube, Film-Documentaire.fr, Arte TV - Fête de la science
  2. Gilles Santantonio: IMDb
  3. Centre Terre: Home page || Última Patagonia: 2000, 2006, 2008, 2010, 2014, 2017, 2019, 2022

No comments: