Wednesday, June 23, 2021

lynyrd skynyrd - sweet home alabama

Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama - 7/2/1977 - Oakland Coliseum Stadium (Official), YouTube, 14.11.2014


M'agradaria compartir amb tu un tema que probablement avui es considerarà políticament incorrecte: Sweet Home Alabama (1), de Lynyrd Skynyrd (2).

Per aquells que no ho sàpiguen o ho hagin oblidat, Ed King, Gary Rossington i Ronnie Van Zant van escriure la lletra d'aquest tema en 1974, en resposta a dos temes de Neil Young (3): Southern Man (4) i Alabama (5), on Young parlava sobre el racisme i l'esclavitud al Sud dels Estats Units i culpava a tots els seus habitants d'aquests fets. És per això que el primer paràgraf de la lletra de la cançó comença així:
Well I heard Mister Young sing about her
Well I heard ol' Neil put her down
Well I hope Neil Young will remember
A Southern man don't need him around anyhow
La lletra continuava amb referències a George Wallace, antic governador d'Alabama i defensor de la segregació racial (6). També amb referències a l'escàndol del Watergate. Els defensors de la banda diuen que aquells paràgrafs van ser malinterpretats per la majoria dels experts musicals i del públic, que veien en el tema una defensa de les idees més reaccionaries de Wallace.

Probablement a causa del consum immoderat de substàncies psicotròpiques, les bandes dels anys 70's publicaven temes amb unes lletres que, molts dels que consumien el mateix tipus de productes, interpretaven com els hi venia de gust. Una dècada d'imbecil·litat col·lectiva -superada amb escreix per les següents- que hom podria resumir aquesta frase: Time does not pass, it continues, evocada per Marty Rubin, activista gai i autor d'un llibre que poca gent s'ha llegit: Boiled Frog Syndrome (7)

En Jorge Dioni (8) resumia així la historia de Sweet Home Alabama a un article de lectura recomanada publicat el passat 15 de juny a La Marea (9):
Lynyrd Skynyrd, grupo de Florida, escribió Sweet Home Alabama en respuesta irónica a dos canciones de su amigo Neil Young: Southern Man y Alabama. El canadiense llamó para decirles que le gustaba la canción, Ronnie van Zant, cuyo ídolo era Muhammad Ali, lucía camisetas con el rostro de Young en los conciertos y el canadiense interpretó el tema en el homenaje al grupo tras la muerte del mayor de los van Zant y los hermanos Gaines. Pero estamos ante uno de los primeros casos de uso de un elemento artístico en una guerra cultural. El gobernador de Alabama, George Wallace, promotor del segregacionista Partido Independiente Americano, se apropió de la canción como muestra de la identidad sureña frente al norte lejano y condescendiente, e incluso les dió a los Lynyrd Skynyrd un título honorífico. Protestaron un poco cuando se dieron cuenta del uso no irónico de la canción. Tarde. El lema está en las matrículas estatales.

Quince años después, Reagan hizo lo mismo con el Born in the USA. Springsteen se quejó más, pero tampoco le sirvió de mucho. El modelo era imparable. El conflicto de los derechos civiles le había proporcionado al Partido Republicano el modelo de debate político: hablar modos de vida amenazados, lo que facilitaba el desmantelamiento del estado del bienestar.
L'ídol de Ronnie Van Zant era Muhammad Ali i portava samarretes amb la cara de Neil Young. Young. Young, a qui ningú amb dos dits de seny podria acusar de professar idees reaccionàries, va interpretar Sweet Home Alabama en homenatge al grup després que Ronnie Van Zant i els germans Gaines morissin en un accident el 20 d'octubre de 1977.

George Wallace, governador durant molts anys de l'estat d'Alabama era membre del Partit Demòcrata (un detall que pot haver-li passat per alt a Jorge Dioni) i es va enfrontar a Lyndon B. Johnson a les primàries d'aquell partit en 1964. Wallace es va tornar a presentar a les primàries en 1972, una vegada més fent campanya per la segregació: una bala (mitjà habitual per traure's del damunt els polítics del Partit Demòcrata en aquells temps) el va deixar fora de la campanya, paralitzat i en cadira de rodes per la resta de la seva vida. Es tornaria a presentar a les primàries del 1976. A finals dels anys setanta, Wallace va anunciar la seva reconversió al cristianisme i va renunciar al seu suport a les idees segregacionistes.

Per aquells que no ho recordin, el sud dels Estats Units va estar dominat pel Partit Demòcrata durant els anys de la segregació, fins a les lleis abolicionistes de Lyndon B. Johnson. Després, a poc a poc, va passar a estar dominat pel Partit Republicà. Els seus seguidors utilitzen amb freqüència el vell tema de Lynyrd Skynyrd com a símbol d'identitat. Això i l'ús d'una bandera confederal que, durant molts anys, onejava a la majoria de concerts de Rockabilly i de Southern Rock, ha fet que la banda i el tema s'hagin convertit en políticament incorrectes.

He obert el post amb un vídeo enregistrat en un concert de la banda de l'any 1977: uns mesos abans de la mort de  Ronnie Van Zant i els germans Gaines. La seva qualitat deixa molt a desitjar si la comparem, per exemple, amb la del concert del 2003 al Amsouth Amphitheatre (Tennessee), després que la banda es tornés a reunir, amb el germà de Ronnie com a líder (10). Com no puc suportar l'estètica reaccionària del germà de Ronnie, he preferit obrir el post amb el vídeo del 1977.

Qualsevol que sigui la interpretació que avui es pugui donar al tema i a la banda, malgrat la seva lletra psicotròpica i l'estètica reaccionaria que sembla haver seguit la banda des de la seva reunificació sota el lideratge del germà de Ronnie, seguiré pensant que Sweet Home Alabama és un dels temes més ben parits de la història del Southern Rock.


  1. Wikipedia: Sweet Home Alabama [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Lynyrd Skynyrd [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Neil Young [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Southern Man [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Alabama [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: George Wallace [en] [fr] [es] [ca]
  7. Veure Time does not pass, it continues ... publicat a El Geògraf Solitari el 12.06.2016
  8. Veure Venim del nord, tornem del sud (0) publicat en aquest blog el 07.10.2020
  9. Jorge Dioni: ¡Cuidado, te quieren quitar la barbacoa!, La Marea, 15.06.2021
  10. Mystic Plug Records - Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama [Official Live Video] HD, YouTube, 13.02.2011. Sweet Home Alabama (2003 - Live At Amsouth Amphitheatre, TN)

No comments: