Tuesday, June 15, 2021

bolivia - sayaris i walipinis



Enguany fa 28 anys, un cooperant suís, Peter Iseli, va obtenir el finançament necessari per desplaçar-se a l'Altiplano bolivià amb l'objectiu d'explorar com fer més habitable aquesta zona andina. Iseli es va instal·lar a una granja a El Alto, prop de La Paz, i va desenvolupar una tecnologia de cultiu que no s'havia posat en pràctica abans a la regió: els Walipinis (1). Malauradament, Iseli va morir a causa d'un infart de cor sense que tingués temps de deixar gairebé cap escrit: la mort va posar fi al seu projecte d'enginyeria (2).

Durant anys, dels Walipinis de Peter Iseli tot just van quedar unes estranyes estructures mig derruïdes que ningú sabia massa bé per a què servien. Un dia, l'empresari Michael Gemio va tenir una avaria amb el cotxe prop d'El Alto. Buscant algú que el pogués ajudar, va arribar a una granja semiabandonada on hi havia un cartell que anunciava que estava en venda. Quan va veure el que amagaven aquelles parets mig derruïdes, va comprendre quin era l'objectiu del projecte d'Iseli.

Sense cap experiència en el món de l'agricultura, Michael Gemio es va entusiasmar tant amb el que va veure que va comprar la granja. I va reconstruir amb molta cura aquells estranys forats i parets semienterrades amb l'ajuda dels mateixos vilatans que, anys enrere, havien treballat amb el suizo, nom amb què recordaven a Iseli.

Gràcies a la direcció d'Héctor Vélez, un enginyer agrònom que està al davant del projecte des dels seus inicis, la granja ecològica Ventilla avui té més de 18 Walipinis en ple rendiment que produeixen bledes, espinacs, enciams i tota mena de plantes aromàtiques, independentment de la duresa del clima de l'Altiplano.

Pots trobar molta més informació a les lectures recomanades que trobaràs al final d'aquest article. Després d'aquest vídeo que et recomano molt i molt veure. Tot com el vídeo amb el què he obert aquest article.

Samuel Pérez Arquellada - Granja ecológica Ventilla, El Alto, La Paz (Bolivia), Youtube, 29.04.2010


  1. Wikipedia: Walipini [en] [fr] [es] [ca]
  2. Imma Gil Rosendo: Walipinis, las huertas subterráneas made in Bolivia que resisten el clima extremo del Altiplano, Opinión, 31.01.2021

Lectures recomanades:

No comments: