Wednesday, June 2, 2021

Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (7)

euronews (en español): Cambio climático: los viñedos ingleses sacan partido, YouTube, 10.11.2016


Fa cinc anys hom podia trobar a la premsa una notícia que va causar sensació: El cultiu de la vinya a la Gran Bretanya seria la confirmació definitiva del canvi climàtic. La versió en espanyol d'Euronews li dedicava un interessant reportatge que val la pena recordar: Cambio climático: los viñedos ingleses sacan partido (1).

Després de tot el que hem anat veient aquests darrers anys, estic segur que aquesta notícia no sorprendria gairebé a ningú avui dia. El clima està canviant i aquest reportatge presenta una de les seves evidències.

Segurament per deformació professional, m'agradaria subratllar quelcom que m'ha semblat que és un dels punts més interessants del reportatge:
Marck Driver, propietari del celler Rathfinny a Alfriston (Sussex, UK), assegura que "fa dos mil anys, els romans eren aquí i ja llavors tenien una propietat, es creu, amb vinyes. Després, a l'edat mitjana, va arribar un període fred i ens convertim en consumidors de cervesa. Les vinyes es van començar a plantar de nou en els 1950, els 1960 i els 1970. Ara, amb el canvi climàtic, cada vegada es veuen més vinyes a Anglaterra."
Fa molts anys que sabem que l'òptim climàtic medieval va ser un període de clima relativament càlid en la regió del nord de l'Atlàntic i que la fabricació de la cervesa a l'antic Egipte o de la cervesa Cruzcampo a Sevilla des de 1904 no responien a l'arribada d'un període interglacial. Probablement, Marck Driver es refereix a l'arribada de la petita edat de gel, que va començar al final de la baixa edat mitjana, i va representar la desaparició del conreu de les vinyes a Britània.

També sabem que l'arribada dels romans a Britània va coincidir amb el conreu de la vinya al sud-est de l'illa, com han confirmat diverses excavacions arqueològiques (2). Així, un estudi liderat per Tony Brown (2) ens diu que:
Una de les principals zones productores de vi de Britània es trobava a l’actual Northamptonshire. En aquella època, Britània tenia un clima una mica més càlid que l'actual. I, amb unes precipitacions anuals de 500 a 600 mm, aquesta zona es trobava a l'extrem inferior del rang de precipitacions de l'illa, cosa que hauria fet que tingués menys problemes amb els fongs i fos més adequada per a la producció de raïm.
L'estudi liderat per Tony Brown (2) també ens dona una versió un xic diferent de la de l'entrevistat pel que fa a la fabricació de la cervesa:
La difusió de la viticultura pel món romà i fins a quin punt va suplantar la fabricació de cervesa, es pot veure com un element essencial en la consideració de la romanització del nord-oest d’Europa.
Si tornem al vídeo d'Euronews, veurem a 04:45 una curta entrevista a Alistair Nesbitt, de la University of East Anglia, autor d'una investigació sobre el canvi climàtic i el seu impacte en l'extensió de la viticultura a la Gran Bretanya. Sobre un mapa de l'illa, Nesbitt explica que:
En els últims deu, quinze anys, s'ha observat un augment de la superfície cultivada de vinyes, en particular al sud-est d'Anglaterra (...) probablement, en els pròxims deu anys les vinyes s'estendran cap a zones com l'East Anglia.
Si et mires ara el PDF de l'estudi liderat per Tony Brown (2), veuràs a la pàgina 11 (755 a la publicació original) que ambdós mapes se semblen com dues gotes d'aigua.

Si llegim l'article que Wikipedia li dedica al vi de Britània durant l'antiga Roma (3) veurem que, molt abans de l'arribada dels romans a Britània, ja hi havia les evidències de l'existència de vinya (Vitis vinifera). Aquestes evidències es remunten a un període conegut com l'Hoxnian Stage, també com a Interglacial Mindel-Riss. Un període del Plistocè caracteritzat per un clima temperat que s'estengué, aproximadament, entre el 424 000 i el 374 000 aC, entre la glaciació de Mindel i la glaciació de Riss.


Caure en la il·lusió de què el clima és quelcom estàtic i invariable al llarg del temps i caure en el parany de creure que els canvis que estem veient actualment són excepcionals i que només poden explicar-se pel desenvolupament industrial no em sembla una bona idea. Ho vam veure quan analitzàvem la fusió de les glaceres (4) i ho tornem a veure avui amb un altre exemple.

Probablement, l'acció humana sobre el medi acabarà per accelerar i magnificar el canvi climàtic. Probablement, si prenem les accions adequades, el canvi climàtic no desapareixerà, però tornarà a un ritme natural. Un ritme natural que també podria accelerar-se o magnificar-se per les erupcions volcàniques, caiguda de meteorits, canvis en l'eix de rotació de la Terra, etc.


Si les accions adequades per tornar a la normalitat del canvi climàtic han d'estar dirigides a seguir fent el que hem fet fins ara, a fer-ho amb altres tecnologies que hom coneix amb el nom de renovables o a plantejar-nos el canvi d'un model econòmic definit per un creixement infinit basat en recursos finits, això ja fa part d'una altra discussió.

I encara més, si basem aquesta discussió en la premissa de què, el que coneixem avui, és una photo finish d'un planeta que estava esperant que arribéssim per aturar les seves dinàmiques geològiques, climàtiques, geomagnètiques, etc.


  1. Hans von der Brelie/Alex Sutton: Cambio climático: los viñedos ingleses sacan partido, Euronews, 10.11.2016
  2. Brown, Tony; Meadows, Ian; Turner, S.D. and Mattingly, David. (2015). Roman vineyards in Britain: Stratigraphic and palynological data from Wollaston in the Nene Valley, England. Antiquity. 75. 745-757. 10.1017/S0003598X00089250. [PDF] || David Keys: Veni, vidi, viticulture - remains of Roman vineyards found in UK, The Independent, 16.11.1999
  3. Wikipedia: Ancient Rome and wine [en] [fr] [es] [ca] || Nota: la versió en francès no té un apartat dedicat a la producció de vi a Britània en època romana.
  4. Veure Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (6), publicat en aquest blog el 09.05.2021

No comments: