Tuesday, June 1, 2021

lausanne - bois mermet / école en plein air

Lausanne - Bois Mermet 21.04.2021 (Google Photos)


El passat 21 d'abril, mentre feia la passejada diària que em va recomanar l'oncòleg després de les sessions de radioteràpia, em va sorprendre veure a una clariana de Bois Mermet (1) unes restes de troncs tallats pels forestals disposades en cercle.  I en un d'aquests cercles, les restes d'una foguera.

Segurament he vist massa thrillers a la TV. Perquè el primer que em va passar pel cap és que devia haver-hi una mena de secta satànica que es reunia al bosc quan queia la nit per celebrar les seves sessions de culte.

Segurament fa massa anys que visc a Lausanne. Perquè immediatament vaig pensar que els forestals ho haurien denunciat a la policia després d'haver desmuntat aquests cercles.

Qualsevol que fos l'explicació, hi havia quelcom de realment estrany en el fet que les restes del foc i les 'construccions' seguissin al mateix lloc dies després.
Lausanne - Bois Mermet 21.04.2021 (Google Photos)

Tot es va aclarir el passat 25 de maig quan vaig veure a una emissió de la RTS: Couleurs Locales un reportatge sobre l'escola a l'aire lliure a Lausanne. I el Collège de Pierrefleur, que sembla haver escollit la clariana de la qual et parlava per fer les seves classes a l'exterior. Al reportatge també presenten una associació creada fa més de 35 anys per educadors mediambientals del WWF (2) que dona suport a l'ensenyament a l'aire lliure, formant els professors i donant-los el material necessari per a la realització d'aquesta activitat (2).

RTS: Couleurs Locales, 25.05.2021

A un moment del reportatge, la veu en off d'una periodista a qui faré el favor de no mencionar, protagonitza una relliscada apoteòsica quan diu que l'escola a l'aire lliure va néixer als anys 1950 als països escandinaus, i que va arribar a la Suisse Romande fa 15 anys.

T'he de confessar que aquesta afirmació em va provocar una descàrrega elèctrica al cervell quan vaig recordar l'Escola Moderna (3) fundada per Francesc Ferrer i Guàrdia.
Los niños y las niñas tendrán una insólita libertad, se realizarán ejercicios, juegos y esparcimientos al aire libre, se insistirá en el equilibrio con el entorno natural y con el medio, en la higiene personal y social, desaparecerán los exámenes y los premios y los castigos. Se hace especial atención al tema de la enseñanza de la higiene y al cuidado de la salud. Los alumnos visitarán centros de trabajo —las fábricas textiles de Sabadell, especialmente— y harán excursiones de exploración. Las redacciones y los comentarios de estas vivencias por parte de sus mismos protagonistas se convertirán en uno de los ejes del aprendizaje. Y esto se hará extensivo a las familias de los alumnos, mediante la organización de conferencias y charlas dominicales.
Per no parlar de l’escola municipal del Bosc de Montjuïc (4), inaugurada anys més tard, el 1914. Una escola caracteritzada per l’abandó de l’espai tancat i rígid de l’aula, propiciant l’aplicació de nous mètodes, desenvolupats per mestres influïts pels principis pedagògics de l’escola Nova i de la Institución Libre de Enseñanza.

Tanmateix, molts anys abans també es donaven classes al bosc a Lausanne. L'Ecole de la Fôret (5) va començar les seves activitats el 1907. En aquest cas, més enllà de les idees lligades a una nova pedagogia, l'objectiu era trobar una solució al problema de la tuberculosi, una infecció contagiosa que causava estralls als barris obrers de Lausanne (6).

Però, de la mateixa manera que les pàgines de l'Ajuntament de Barcelona (cf. 4) eviten parlar de l'Escola Moderna i de Francesc Ferrer i Guàrdia, a les de la vila de Lausanne hom evita recordar un passat en què Suïssa era un país amb un proletariat molt pobre.


  1. Veure Lausanne - Gestion forestière, publicat en aquest blog el 04.03.2021
  2. Silviva: Home page
  3. Wikipedia: L'Escola Moderna [en] [fr] [es] [ca] || Fundacio Ferrer i Guàrdia: L'escola moderna || Maria Josep Picó: La revolució educativa per la natura, sostenible.cat, 28.06.2017
  4. La renovació pedagògica, Ajuntament de Barcelona
  5. Ecole en plein air. École de la Forêt de la Ville de Lausanne, Musée Historique Lausanne
  6. VAUCHER, Matthieu. "Une école sans murs à Lausanne" (1907-2014). Analyse des discours de légitimation d'une expérience de plein air. Université de Genève. Master, 2014

No comments: