Thursday, June 17, 2021

the big bang theory i el doctor fisión

@doctorfision

Teoría de cuerdas con una mandarina 🍊 Inspirado en World Science Festival ##aprendecontiktok ##profesentiktok ##aprendeentiktok ##ciencia

♬ Levitating - Dua Lipa

Probablement coneixes aquesta sèrie de TV: The Big Bang Theory (1). Si és el cas, segur que també recordaràs l'admiració que el Dr. Sheldon Cooper li ha professat tota la seva vida a un divulgador de ciència per la canalla: el Professor Proton, personatge brillantment interpretat per Bob Newhart.

Doncs resulta que, fa cosa d'un mes, vaig descobrir a Twitter un divulgador científic que em va recordar moltíssim al personatge del Professor Proton i que s'ha donat com a nom: Doctor Fisión.

El pots trobar a Twitter (@doctorfision), YouTube (Doctor Fisión), TikTok (@doctorfision), Instagram (doctorfision) i Facebook (doctorfision).

Algun amargat professional podria dir que el Doctor Fisión no és Carl Sagan o Neil deGrasse Tyson. I sobre el vídeo amb què he obert el post d'avui, que la Teoria de cordes és quelcom molt més complex de com ell ens ho presenta.

Clar que sí! Però el fet és que, en aquest, com en altres vídeos, el Doctor Fisión pot despertar (o no) la curiositat per saber més sobre el contingut d'un vídeo que t'ha cridat l'atenció. I per saber més sobre aquest tema, ja saps que començar amb Google i Wikipedia és el bon camí per obrir la finestra a un horitzó de coneixements que poden esdevenir apassionants.



L'equivalent al Professor Proton de la meva infància va ser Luis Miravitlles (2), un divulgador científic de la TVE dels anys del franquisme. Emesa entre 1966 i 1970 des dels estudis de TVE a Miramar (Barcelona) (3): Misterios al descubierto era una emissió amb un leitmotiv a la seva presentació que em va enganxar: saber es útil, soñar es necesario, imaginar es imprescindible. Per poc que pogués, mai no em perdia un episodi.

Veient aquelles emissions, avui ens pot semblar una mena de classes magistrals en directe si les comparem amb els documentals científics actuals de la BBC, per donar un exemple. De vegades es ficaven en evidència els problemes del directe amb la necessària consulta de les notes a un moment on encara no s'havia generalitzat l'ús del teleprompter (4). La manca de suport audiovisual adequat no sempre permetia explicar de manera visual i senzilla conceptes que no estaven a l'abast de tothom.

Però aquests problemes eren superats amb elegància per Miravitlles, utilitzant els mitjans modestos dels quals disposava: un bon exemple del que et dic seria el del dia que en Miravitlles va descriure a una pissarra la Teoria de la relativitat d'Einstein (5).

Miravitlles no era Carl Sagan o James Burke, per parlar de dos divulgadors de la ciència i la tecnologia que vaig conèixer molt més tard. Malgrat tot, també sabia despertar la curiositat per la ciència. Malauradament, van passar molts anys abans que no trepitgés per primera vegada la Biblioteca de Catalunya, al carrer del Carme de BCN. Encara més anys, abans que no tingués el meu primer ordinador, i uns quants anys més abans de descobrir Google i Wikipedia. Però això ja és part d'una altra història.

Crec que el vídeo que et passo a continuació resumeix força bé tot el que acabo de dir.



  1. Wikipedia: The Big Bang Theory [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Luis Miravitlles [en] [fr] [es] [ca] || Alejandro Macías: Luis Miravitlles, el primer divulgador científico de TVE, Carte de Ajuste, 03.08.2015 || Luis Miravitlles, divulgador científico, El País, 27.04.1995
  3. Wikipedia: TVE Catalunya [en] [fr] [es] [ca] || Víctor-M. Amela: 60 años de TVE desde Barcelona, La Vanguardia, 21.04.2019 || Memoria, El Periódico, 05.10.2016
  4. Wikipedia: Teleprompter [en] [fr] [es] [ca]
  5. Fernando Samaniego: La "fascinación" por la ciencia en España, El País, 03.12.1998

No comments: