Tuesday, June 29, 2021

manuel d'écologie urbaine (2)

Fig. 1 - Atles de biodiversitat de Barcelona: Barri de Porta


El passat 04.05.2021 vaig compartir amb tu un article: Manuel d'écologie urbaine (1) que, pels comentaris que vaig rebre, va tenir molt bona acollida entre els amics que seguiu aquest blog.

Aquell article presentava un vídeo curt sobre els erms no edificats del port de Strasbourg de la mà d'Audrey Muratet, coautora del llibre Manuel d'écologie urbaine (2). També et parlava d'una aplicació que et permet identificar el nom de les plantes a partir de la fotografia de les seves fulles, flors, fruits ... i accedir a un munt d'informació: PlantNet Plant Identification (3).

Avui m'agradaria compartir amb tu una aplicació gestionada des de finals del 2020 per l'Area d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'ajuntament de Barcelona: l'Atles de biodiversitat de Barcelona (4) (5).

Què et sembla si el descobrim junts?
  • Per fer-ho, punxa aquest enllaç (els resultats a una tablet o a un mòbil son similars)
  • Com pots veure a la imatge que pots veure a la Fig. 2, quan he seleccionat el barri de Porta he obtingut un llistat amb les 92 espècies de plantes que han estat identificades en aquest barri. Si punxes el nom de qualsevol d'aquestes espècies pots obtenir un munt d'informació.
  • Pots anar fent zooms successius per desplaçar-te i identificar de manera més precisa un indret per saber quines son les espècies que han estat identificades. O també pots fer-ho utilitzant una funció que pots trobar al menú de l'esquerra: Espècies a adreça. Per exemple, punxa aquesta opció i introdueix: plaça Sóller. Com pots veure a la Fig. 3, el resultat et presenta 68 espècies de plantes verdes, 57 espècies d'arbres i 27 espècies d'ocells que hi fan niu i que, per motius que desconec, no apareixien agregades abans al barri de Porta.
Si vius a Barcelona, o tens pensat visitar la ciutat un dia, què et semblaria la idea d'anar a un dels parcs o jardins inventariats per l'Atles i fer una descoberta de les espècies inventariades? Encara millor, per què no les descobreixes amb  PlantNet Plant Identification i, ja de pas, alimentes la seva base de dades i crees el teu herbari virtual?
Fig. 2 - Atles de biodiversitat de Barcelona: Barri de Porta

Fig. 3 - Atles de biodiversitat de Barcelona: Barri de Porta


  1. Veure Manuel d'écologie urbaine (1) publicat en aquest blog el 04.05.2021
  2. Audrey Muratet, François Chiron et Myr Muratet: Manuel d'écologie urbaine, Les presses du réel, juin 2019
  3. Pl@ntNet: Home page || Google Play: PlantNet Plant Identification
  4. Atles de biodiversitat de Barcelona, Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Ajuntament de Barcelona
  5. Barcelona estrena un Atles de Biodiversitat, Barcelona Sostenible, 16.12.2020

No comments: