Thursday, June 3, 2021

google i l'emmagatzematge de fotos

Restaurant Sign Dispenses Jokes and Wisdom, cheezburger.com


Si tens un mòbil que utilitza el sistema operatiu Android, si tens compte de missatgeria Gmail, si utilitzes Google Photos per emmagatzemar les fotografies i vídeos que fas amb el teu mòbil o si tens un dossier al teu ordinador sincronitzat amb Google Drive, tens un compte d'usuari amb Google i probablement t'interessarà llegir aquest article.

Si tens un compte d'usuari amb Google, segurament ja has rebut més d'un missatge anunciant-te que, a partir de l’1 de juny, l’emmagatzematge de Google Photos esdevé de pagament ... a partir dels 15 GB gratuïts als quals tens dret com usuari d'aquest compte.

En primer lloc, deixa'm dir-te que aquest anunci ha creat una certa confusió. Car no afecta només a l'emmagatzemament de les fotos i vídeos que hagis pogut fer amb el teu mòbil, sinó tot el que tens emmagatzemat en aquest comte: fotos i vídeos, sí. Però també missatges de Gmail (amb els documents que puguin portar enganxats) i tota mena de documents que has enregistrat a Google Drive.

Comencem pel principi
Res de millor que saber quin és l'estat del teu compte punxant aquest enllaç. Després de fer-ho podràs veure una taula semblant a aquesta:
Source: Le Monde (1)

Neteja de primavera
Probablement el resultat que obtinguis no sigui el mateix si no has creat filtres per enviar a la paperera tots els correus inútils que has anat rebent aquests darrers anys o, simplement, si no els has anat esborrant periòdicament. En particular aquells on t'han enviat enganxats fitxers de vídeo probablement molt divertits, o amb peces imprescindibles de la música clàssica ambientant paisatges romàntics descrits amb caràcters Comic Sans.

Probablement el resultat tampoc serà el mateix si no has fet cap tria en les fotos i vídeos que has anat fent i s'han passat directament a Google Photos en un format de 2040 píxels o més.

Neteja dels missatges Gmail
Pel que fa als missatges, si tens una aplicació de missatgeria: e.g. Windows Mail o Thunderbird instal·lada al teu ordinador personal i la tens sincronitzada amb Gmail és un bon moment per fer neteja i decidir quins són els missatges que vols guardar en el futur, a quina carpeta endreçar-los i quins són aquells missatges que vols enviar directament a la paperera.


No deixis de donar un cop d'ull a la creació dels filtres que et permetran fer moltes d'aquestes operacions automàticament (2).

Neteja de les fotografies a Google Photo
En la mesura en què et pugui donar un consell i tu tinguis ganes de seguir-lo, et proposaria de dedicar 15' cada setmana per netejar les fotografies i vídeos desenfocats, moguts, on surt gent que no coneixes de res, on surt gent que tens ganes d'oblidar, on surt un dit o una mà que coneixes de tota la vida, etc. i només guardar aquelles fotos i vídeos que val la pena guardar.
¿Pareja del año? Hombre se dedica a sacarle fotos a su esposa mientras duerme en el auto

Seguidament, potser hauràs llegit que l'espai que ocupen fotos i vídeos emmagatzemats a Google Photos abans de l’1 de juny no compten en els 15 GB gratuïts als quals tens dret com usuari. En realitat això només és vàlid per aquelles fotos i vídeos que no han estat emmagatzemats amb la mateixa qualitat que tens al telèfon: aquelles imatges i vídeos que han estat emmagatzemats amb l'opció d'emmagatzemament d'alta qualitat. .
  • L'opció d'alta qualitat és més que suficient per veure les imatges amb una bona qualitat al teu telèfon o al teu ordinador i et permetrà estalviar molt espai en relació amb guardar les imatges amb la mateixa qualitat d'origen: la qualitat de la càmera del teu mòbil. No oblidis doncs d'activar l'opció d'alta qualitat punxant aquest enllaç
  • A fi de guardar la qualitat d'origen de les teves fotografies i vídeos, no oblidis de guardar una còpia periòdica al teu ordinador o a un disc dur extern.
  • Hi ha una eina de Google que et permet d'alliberar automàticament espai d'emmagatzematge suprimint els fitxers més voluminosos de Gmail, Google Photos i Google Drive. Donat que corres el risc d'eliminar fitxers, fotografies i vídeos que no voldries suprimir, no t'aconsello d'utilitzar-la. Altrament, pots trobar aquesta eina en aquest enllaç.
Finalment, afegir que, en funció de l'ús que en facis, Google pot proporcionar-te una estimació del temps que et queda abans d’omplir els 15 GB gratuïts als quals tens dret com usuari, gràcies a una eina en línia que pots trobar punxant aquest enllaç. Sabent que 1 GB d’espai pot emmagatzemar 300 fotos o deu minuts de vídeo, aquesta eina et dirà aproximadament en quant de temps consumiràs aquest espai. Segons Google, la majoria dels usuaris no experimentaran problemes de saturació durant tres anys.


  1. Nicolas Six: A partir du 1er juin, le stockage de Google Photos devient payant : comment faire le ménage, Le Monde, 28.05.2021
  2. Yúbal Fernández: Cómo crear filtros en Gmail, Xataka, 02.07.2019

No comments: