Friday, May 25, 2018

ouverture dels cols du saint-bernard

Blitz TV: Valle d'Aosta, la strada è scavata tra muri di neve record, Youtube, 23.05.2018

Aquesta setmana els equips de lleva-neus italians, francesos i suïssos han treballat de valent per tornar a obrir els colls del Grand Saint-Bernard (2 469 metres) (1) i del Petit Saint-Bernard (2 188 metres) (2).

El Service valaisan de la mobilité (CH) va acabar d'obrir divendres passat els poc més de 6 km que quedaven fins a l'Hospice du Grand-Saint-Bernard (3) en poc menys de dues setmanes i, segons informava ahir Le Matin (4), ja només resta obrir gairebé 1 km de carretera fins a la duana italiana i acabar els retocs de la carretera ja oberta.

Enguany el treball del servei de carreteres del Cantó de Valais (5) s'ha complicat pel gruix de la neu acumulada aquest hivern: 15 metres a la part culminant del coll, el que ha obligat a les màquines a procedir a llevar la neu per capes de 60-80 cm, en un moviment continu en avant i en arrere d'unes desenes de metres. També a causa d'un violent föhn (6) que ha afavorit el desglaç de les capes de neu, unint-les en capes homogènies i molt atapeïdes que han mantingut la neu freda i enganxada a l'asfalt (4).

A causa del gruix de neu acumulada, la participació dels topògrafs del Cantó ha estat necessària per identificar el traçat de la carretera amb l'ajuda del GPS i senyalitzar-lo amb bastons al llarg dels poc més de 6 km que van des del Tunnel du Grand-Saint-Bernard (7) fins el Col du Grand Saint-Bernard (1).

Si a l'article de Le Matin (4) pots trobar imatges impressionants d'aquests treballs, no he trobat encara cap vídeo de la banda suïssa. Si que n'he trobat dels treballs d'obertura del Col du Petit Saint-Bernard per la banda italiana (el vídeo amb que obro aquest post) i per la banda francesa (el vídeo amb que tanco aquest post). Ambdós et permetran fer-te una idea de la magnitud del treball que està representant enguany l'obertura dels colls.

Ouverture 2018 Col du Petit Saint Bernard / La dernière ligne droite, Youtube, 23.05.2018


  1. Wikipedia: Col du Grand-Saint-Bernard
  2. Wikipedia: Col du Petit-Saint-Bernard
  3. Wikipedia: Hospice du Grand-Saint-Bernard
  4. Jean-Brice Willemin: Les déneigeurs du Grand Saint-Bernard au bout de leur peine, Le Matin, 24.05.2018
  5. Wikipedia: Canton du Valais
  6. Wikipedia: Föhn [fr] [ca]
  7. Wikipedia: Tunnel du Grand-Saint-Bernard

No comments: