Tuesday, September 2, 2014

firefox: my bookmarks everywhere

Els bookmarks (1) son un dels elements als que dono més importància en la meva idea de la immaterialització. En primer lloc, perquè me permeten seleccionar i classificar d'una manera lògica les pàgines on es troben aquelles informacions que puc necessitar en un moment donat: informacions lligades al lleure o de caràcter professional.


Com passo força temps seleccionant i classificant aquelles pàgines que m'han semblat les millors en la seva categoria, m'agrada optimitzar aquesta feina de manera que no hagi de repetir-la quan canvii d'ordinador (i això inclou un smartphone o una tablet) o, fins i tot, si me veig obligat a canviar de navegador. Hi han altres maneres d'arribar al mateix resultat però avui m'agradaria proposar-te uns consells basats en la estratègia que he seguit per arribar a aquest objectiu.
  • En primer lloc, decidir quin és el navegador que utilitzaràs preferentment. Si el penses utilitzar sobre vàries plataformes (ordinador portàtil, desktop, smartphone, tablet, etc) i sobre diferents sistemes operatius (windows, mac osx, linux, android, etc), et proposo utilitzar el més polivalent dels navigadors: Firefox. Es el que jo utilitzo i sobre el que estaran basats tots els exemples que t'aniré passant a continuació.
  • A partir d'aquesta decisió et proposo començar per organitzar els teus bookmarks. Comença per analitzar tot el que tens acumulat com adreces per tot arreu (blocs de notes, notes manuscrites, altres navegadors, post-it, etc). Mira de guardar només allò que consideris essencial, neteja els duplicats i fes una primera classificació temàtica diferenciant entre bookmarks i notes personals (2). A fi d'ajudar-te a fer-ho, dones-li un cop d'ull a aquesta pàgina: ¿Cómo usar los marcadores para guardar y organizar tus páginas favoritas?
  • Si ja has acabat amb l'organització dels teus bookmarks serà judiciós fer la teva primera copia de seguretat. El meu consell és que'n facis una cada cop que facis grans canvis, o que't fiquis con a tasca a la teva agenda de fer-ne una sistemàticament cada 3 o 6 mesos.  Dones-li un cop d'ull a aquests articles sobre l'exportacio i l'importacio de bookmarks
Ara veurem com sincronitzar els bookmarks entre diferents plataformes i sistemes operatius. Per exemple a les màquines que utilitzo professional i personalment: varis ordinadors (3), smartphone i tablet, amb diferents sistemes operatius: Windows Vista i v. 7 i 8, Linux Ubuntu v14.04 LTS i Android 4.3 Jelly Bean. De resumida, dir que utilitzo tres estratègies:
  • La primera, basada exclusivament en Firefox, consisteix en un compte Firefox Sync (al menu eines) al que es connecten totes les plataformes mencionades. Et proposo de donar un cop d'ull a aquest manual per fer el mateix: ¿Cómo configuro Firefox Sync?
  • La segona és la integració al navegador de l'add-on Xmarks que, després de la creació d'un compte, et permet sincronitzar els bookmarks no solament entre els Firefox que tinguis instal·lats en diferents plataformes, sinó també entre diferents navegadors com Explorer, Firefox, Chrome i Safari. Afegir que. si en el cas de Firefox i Chrome s'instal·la com un simple add-on del navegador que no necessita cap instal·lació, no és el mateix quan es tracta d'Explorer. I acabar dient que les versions per smartphone, a diferència de les altres, no son gratuïtes: però 12 US$/any per la versió Premium tampoc pot considerar-se car per la millor eina, i de lluny!, del mercat, encara que jo segueixo utilitzant la versió gratuïta).
  • Finalment, la tercera estratègia està basada en instal·lar una versió portable de Firefox en una clau USB que m'acompanya enllà on vaig. 

    • (1) "signets" o "favorites" en francès,  "marca-pàginas", "marcadores" o "favoritos" en espanyol.
    • (2) en una entrada ulterior tractarem el tema de l'organització dels apunts. 
    • (3) el tema de les màquines virtuals el tocarem més endavant.

    No comments: