Monday, September 29, 2014

economic weekly

Just uns apunts sobre noticies relacionades amb l'economia que he llegit la setmana passada i que no han sortit a la primera pàgina dels diaris.

Comencem per una noticia que bloomberg va publicar el passat 23.09.2014: Shrinking Bond Desks Taken by Journeymen as Masters Fade. A Wall Street, després de la crisi del 2010 i aguditzat per les inversions dels bancs en bons dels estats, els salaris dels traders han caigut al més baix i mols d'ells estan buscant feina. I pel que fa a aquells que encara en tenen, s'estan reciclant formant-se acceleradament en les plataformes electròniques de trading destinades a reduir encara més els efectius.

Estava a punt de solidaritzar-me amb traders quan vaig llegir aquesta noticia: Mystery Man Who Moves Japanese Markets Made More Than 1 Million Trades, bloomberg, 25.09.2014). Encara que, parlant de solidaritats, la noticia que, tot i sabuda, no és gens tranquil·litzadora, és que segons uns economistes de la Federal Reserve Bank de Boston, publicada fa un mes (1), des de 1980, solament un 20% dels treballadors d'entre 55 i 59 ans que han perdut la feina durant les recessions econòmiques o les recuperacions que les segueixen han trobat feina quatre anys després de perdre-la: Jobless Boomers Fill Gray Area as Fed Gauges Labor Market, bloomberg, 26.09.2014.

Seguim amb bloomberg, que el passat 25.09.2014 ens deia que l'economia americana no va bé: Nasdaq 100 Sinks Most Since April as Apple Leads Selloff. I no ho arregla la política exterior d'Obama al Mig Orient o amb Rússia, país que està redactant una legislació per apropiar-se dels actius dels estats estrangers. Tampoc les cues dels fanàtics d'Apple Inc. arriben a amargar les denuncies del nou gadget d'una firma que te un pes desmesurat al Nasdaq 100.

Parlant de Rússia i les ajudes del govern d'aquest país als empresaris afectats per l'embargo, m'agradaria retenir aquest comentari de Boris Nemtsov, ex-membre del govern Boris Yeltsin i ara membre de l'oposició: "És una història encantadora, a mesura que retallen la despesa en salut i educació, utilitzen el pressupost per ajudar a un multimilionari com Rotenberg, a qui van confiscar-li les seves les cases a Itàlia" (Putin Party Lawmaker Drafts Bill on Foreign-Asset Freeze, bloomberg, 26.09.2014).

Finalment espero que les ajudes dels governs no vagin més enllà. No no me semblaria lògic que la Unió Europea i Rússia acabin per desviar alguna partida pressupostaria per cobrir les pèrdues que l'embargo està causant en la venda de iots de luxe a Mònaco: Super-Yacht Peddlers in Monaco Fear Russia Sanctions Will End Party, bloomberg, 26.09.2014


No comments: