Monday, September 22, 2014

about the Gamesa and AREVA joint venture

La venda d'Alstom a General Electric ha modificat la estratègia industrial francesa pel que fa a producció d'aerogeneradors offshore (1). Areva sembla haver assumit el lideratge, com podem veure en l'anunci el passat 01.09.2014 de la fi dels treballs d'instal·lació (2) de 80 aerogeneradors amb turbines M5000-116-5MW al parc eòlic de Global Tech I, a la costa alemanya del Mar del Nord.

Mencionar el model de les turbines no és un exercici d'erudició car, estan basades en una tecnologia dissenyada per l'empresa alemanya Aerodyn i fabricades a les plantes de producció que Areva te a Bremerhaven i Stade, al nord de la RFA (3). El cas és que Areva ha vist quelcom que sembla haver-li interessat molt en l'actualització de la turbina G128-5MW (4), dissenyada i fabricada a Alaiz (Nafarroa) per l'empresa basca Gamesa (5), que pertany en un 20% a Iberdrola.
Iberdrola és una empresa implicada en un desenvolupament de les energies renovables que no te les simpaties del govern (6). I malgrat l'oposició del govern i de l'opinió publicada a Espanya contra les energies renovables, Gamesa ha publicat un benefici net que ha doblat gairebé al primer semestre, gràcies a la demanda de fora europea.
A principis d'enguany, l'interès d'Areva per Gamesa va donar lloc a l'anunci d'una fusió entre dos dels actors majors en la producció d'aerogeneradors del món offshore i inshore, respectivament. Aquesta fusió es va confirmar el passat 07.07.2014 (8), i té per objectiu competir en un sector dominat per l'alemanya Siemens i fer front a la joint venture realitzada l'any passat entre el grup danès Vestas i Mitshubishi.

Els contractes potencials arreu del món son molt importants, en particular els de la Gran Bretanya. I la fusió del know-how d'ambdues companyies te també per objectiu el desenvolupament d'una turbina gegant de 8MW, que podria fer baixar el preu del megawatt hora (MWh), des dels 200 euros actuals, fins els 130-140 euros per a l'any 2020 (9).

Un punt de la fusió que no seria just deixar passar per alt és que, mentre el comitè executiu de la nova empresa estarà basat a Paris, la seu central de l'empresa estarà basada a Zamudio, prop de Bilbo. També que el president de la nova companyia serà Xabier Etxeberria (Gamesa) i el conseller delegat Arnaud Bellanger (Areva).


No comments: