Tuesday, September 16, 2014

digital pronunciation

forvo.com
El passat mes de desembre, El País ens deia que la revista Time havia inclòs entre les 50 webs de l'any un diccionari col·laboratiu de pronunciació en més de 300 idiomes que porta per nom Forvo

Creada a Donostia el 2008 per Israel Rondón (dissenyador) i Félix Vela (programador), Forvo és una mena de diccionari sonor, on els usuaris enregistrats (més de 250'000 a finals de l'any passat) poden demanar com es pronuncia una paraula, i altres en graven la pronunciació, tot sota la supervisió d'uns 300 "experts" que supervisen les aportacions: en particular les varietats dialectals. 

A diferència de Wikimedia, Forvo és una iniciativa comercial. La publicitat, les llicències per a ús comercial i una versió mòbil de pagament sostenen econòmicament un projecte que no descarta obrir-se a d'altres terrenys com la traducció o l'ensenyament. 

Et proposo que facis un volt per la secció dedicada al català, on hi han un miler d'usuaris enregistrats i més de 20'000 entrades. Personalment, no he entès massa bé el pes que se li ha donat als noms propis, tampoc he entès massa bé perquè no han utilitzat l'ordre alfabètic a la llista. 

En fi, et proposo fer un test de pronunciació de la paraula "immobiliària" a Forvo i la compares amb Google. Horrible, oi? Però si ara ho compares amb Bing (has d'entrar la paraula) ... la traducció no té el nivell de Google, però jo he trobat francament acceptable la pronunciació de l'autòmata.

En fi, esperant a veure que és el que fa la penya de wiktionary.org, i què segueix fent la penya de Google i Bing, sols el temps ens dirà com li va a la penya de Forvo.

No comments: