Sunday, September 7, 2014

from windows to linux: first steps

ubuntu és un sistema operatiu (OS) basat en una distribució de linux: debian que te per objectiu posar a disposició d'un usuari mitjà, amb poca experiència amb GNU/Linux, el millor del programari lliure i de codi obert.

Implementat i distribuït per Canonical Ltd, la font d'ingressos d'aquesta societat no està basada en la distribució del producte (és gratuït!), sinó en el seu suport.

Històricament, ubuntu ha estat molt criticat pels ortodoxes d'Unix, que l'acusen de semblar-se cada cop més a Windows. No conec moltes persones que hagin après a anar en bicicleta amb un enginy de cursa, i crec que ubuntu ha permès descobrir el món d'Unix, amb simplicitat i familiaritat, als més de 25 milions d'usuaris que estaven enregistrats en 2011. I estic convençut que, com en el meu cas, molts d'ells s'aniran passant poc a poc a d'altres distribucions Unix, més d'acord amb les seves necessitats o la seva filosofia.

Aquesta entrada és la primera d'una sèrie curta en la que't proposaré, en dosis homeopàtiques, de donar un cop d'ull al món de linux i al programari lliure i de codi obert. I si et convenç fer el pas, recompensar l'esforç de milers de programadors benèvols abandonant progressivament els sistemes operatius i el programari propietari i adherir a una altra concepció de la producció de bens i serveis.
  1. En primer lloc et proposaré de fer junts els camí per la instal·lació de la darrera versió d'ubuntu en un pendrive (un llapis USB). Deixa'm advertir-te però que no es tracta de la distribució d'ubuntu més adequada per un pendrive ni per un PC/laptop que no disposi d'un port USB ràpid. Però és sobre aquesta distribució que trobaràs la documentació més completa a la xarxa per respondre a totes les teves qüestions.
  2. En segon lloc, veurem junts ràpidament com hem de fer alguns reglatges del sistema operatiu i de l'escriptori, abans de deixar-te'l descobrir per tu mateix.
  3. Finalment, si aquest primer contacte t'ha acabat convencent, el proposaré de fer junts el camí de la instal·lació d'ubuntu en un vell laptop amb recursos limitats, almenys comparativament als que't demanen altres sistemes operatius, com Apple OSX o Windows. Es tracta de veure que, a més d'un sistema operatiu i un programari lliures, també pots economitzar recuperant una màquina que, lluny de ser bona per la ferralla si instal·les altres sistemes operatius, pot accedir a nova una vida amb unes prestacions més que interessants, amb un programari d'una qualitat remarcable ... i gratuït!
Un punt que m'agradaria subratllar és el del programari lliure i el del gratuït (no són el mateix!). Potser que molts dels programes que veurem junts ja els hagis vist córrer també per Windows: per exemple, LibreOffice.

Doncs bé, quan trobi el temps, també et proposaré una altra sèrie d'entrades on donarem un cop d'ull al programari lliure i el gratuït:
  1. Qualsevol que sigui la teva decisió sobre passar-te al món Unix o no, vull proposar-te que l'utilitzis. No sols per qüestions econòmiques, filosòfiques o altruistes, sinó per motius pràctics. Perquè, qualsevol que sigui el sistema operatiu en que hagis de treballar, trobis unes eines que coneixes.
  2. Més endavant podrem veure junts com alliberar-te també de les màquines i com passejar-te per tot arreu amb els teus programes gràcies a les aplicacions portables i els espais d'emmagatzematge gratuïts que pots trobar al cloud. 
Com ja pots imaginar-te, ho aniré fent en la mesura en que trobi el temps i les ganes de fer-ho.

No comments: