Wednesday, September 24, 2014

preparing for urban warfare in the megacities

Segons una projecció del National Intelligence Council, d'aquí dues dècades, aproximadament el 60% de la població mundial viurà a les ciutats, més precisament en megaciutats de més de 10 milions de habitants. 

A partir d'aquesta premissa, l'exèrcit americà part d'una hipòtesi (1): l'exèrcit no podrà aprofitar la superioritat tecnològica de la que disposa actualment en futurs conflictes.

La visió dels militars

Els adversaris potencials poden adquirir cada cop més fàcilment tecnologies sofisticades que inclouen capacitats cibernètiques i nous tipus d'armes i dispositius que poden alterar l'espectre electromagnètic. En aquest context, el combat urbà sense els mitjans d'informació que donen l'avantatge tecnològic  a les tropes americanes pot traduir-se en un nombre de pèrdues inacceptables.

Donat que els combats tindran lloc en espais tancats al sí de les megaciutats, els soldats hauran d'operar en petits grups, que sovint es trobaran aïllats. Això exigirà que tots els grups que actuïn en un sector siguin mútuament compatibles i estiguin estretament coordinats amb altres unitats ... mitjançant un sistema de comunicació immune a l'alteració de l'espectre electromagnètic?

La tecnologia disponible pels dos bàndols convertirà el futur camp de batalla en un entorn complex i caòtic, on els soldats hauran de ser capaços de prendre decisions en fraccions de segon i s'hauran de habituar a operar en l'ambigüitat. L'alta càrrega de estrès, d'incertesa, un alt grau de violència potencial i l'alta càrrega cognitiva demanarà unes competències psicològiques d'extrema resistència per la part dels soldats. El seu entrenament haurà d'anar dirigit en aquest sentit i ser el més realista possible.

Altrament, els soldats hauran d'estar equipats amb armament lleuger i municions i sistemes autònoms. I en un entorn on les línies de logística no estaran assegurades, les energies autònomes, com la solar, tindran una gran importància.

Les experiències recents

Dos conflictes recents han demostrat la pertinença d'aquestes consideracions: la guerra urbana a Ucraïna i, molt especialment, les operacions de l'exèrcit israelià a Gaza i la troballa del Manual de Lluita Urbana de Hamàs (2) mostren avui el que podria generalitzar-se com la guerra demà.

La meva opinió


Crec que l'anàlisi de la situació pels militars americans és correcta, però no les solucions que proposen. Personalment crec que quan s'enfronten dos sistemes de valors: uns, on la vida ho és tot, i altres, on el que s'exalça és la mort, el primer sistema de valors estarà en desavantatge, qualsevol que sigui el resultat de la confrontació.

I als països on existeix un sistema de valors basat en la vàlua de la vida, molt especialment la dels seus conciutadans, sobretot si aquests tenen dret de vot, me sembla que els responsables polítics i militars estan analitzant amb molta atenció els resultats de la guerra que, per drons interposats, està tenint lloc a Orient Mig i Afganistan, en la més total indiferència mediàtica.

Tinc doncs el sentiment que, mentre els militars de carrera estableixen les seves estratègies, DARPA està treballant en el que serà la guerra de demà. Una guerra urbana on el protagonisme serà delegat en drons de talles adequades al teatre d'operacions (3) i una infanteria formada per cyber-soldats (4) o qualsevol altra variant en la que estiguin treballant actualment els seus enginyers.

Si tot això et sona a conya o a ciència ficció fes un volt pel lloc de DARPA o pels videos que tenen penjats a youtube.


No comments: