Monday, September 8, 2014

from windows to linux: install ubuntu on a pendrive

Si et sedueixen els principis del programari lliure i t'agradaria pensar que pots viure independent d'un ordinador i poder passejar-te amb tot el que tens instal·lat al teu en una clau USB (deixem lo del llapis!) que reprodueixi la teva configuració a qualsevol màquina que la connectis, avui m'agradaria compartir amb tu el que, en la meva opinió, és la manera més fàcil per passar en dolçor des del món Windows al món Unix.

Permete'm deixar clar des del principi que avui no parlaré sobre la independència de la ubicació de les dades: ho faré aviat. Avui només parlaré de la del sistema operatiu i els programes de base que et permetran passar en dolçor des del món Windows al món Unix.
  • El primer que necessites és una clau USB: personalment, et recomanaria una clau ràpida, compatible USB 2.0 i de 8 GB de capacitat (1). 
  • Seguidament hauries de passar-te par la pàgina d'Ubuntu: How to create a bootable USB stick on Windows i llegir els passos que has de seguir.  
  • Seguint els consells d'Ubuntu, hauries de baixar-te un dels dos instal·ladors que proposen a pendrivelinux.com. Com no es tracta de complicar les coses, jo et proposo de baixar-te Universal USB Installer. A partir d'aquí et proposo seguir amb les instruccions que trobaràs i deixar la d'Ubuntu just com a referència general.
  • Però no marxem encara d'Ubuntu car, ara que ja ens hem baixat l'eina d'instal·lació, necessitarem el sistema operatiu que hem d'instal·lar: Download Ubuntu Desktop. I aquí he de dir-te que necessitaràs una bona connexió perquè es tracta de baixar-te un fitxer .ISO que, per per la versió que jo he utilitzat, pesa més de 900 MB
  • Admetem que ja has descarregat l'eina d'instal·lació i el sistema operatiu a instal·lar. Assegura't que has introduït la clau USB al seu emplaçament i segueix, pas a pas, les instruccions que hem vist a Universal USB Installer.
D'una manera potser més detallada, segueix els passos següents:
  • Obre el programa i, a l'etapa 1: selecció d'una distribucio Linux ... selecciona Ubuntu
  • A l'etapa 2: selecció del fitxer .ISO ..., busca amb el browse l'emplaçament del fitxer que has descarregat.
  • A l'etapa 3: selecció d'una clau USB ... activa l'opció de recerca (showing all drives), selecciona la clau on vols instal·lar Ubuntu i activa també el format de la clau amb Fat32
  • I ara acabem amb un dels punts més importants, definir quin és l'espai de la clau USB que assignarem per emmagatzemar dades, l'etapa 4: set a persistent file size for storing changes. Si penses utilitzar la clau just per fer un test de funcionament d'Ubuntu, pots deixar-lo amb el valor de "0", però si penses emmagatzemar els canvis que facis (és el que jo et recomano) fes córrer l'ascensor fins assolir la talla màxima que't permeti, normalment 4 GB
  • A partir d'aquí pots passar a crear la clau. Tingues un xic paciència, perquè segons la configuració de la màquina que tinguis, amb el formatatge de la clau pots comptar tranquil·lament al voltant de 30' o més pel procés d'instal·lació: estàs instal·lant un sistema operatiu i formatant un disc, col·lega! Un consell, que tal si fas un tomb per ubuntu.com? Després pots donar-li un cop d'ull a la pàgina dedicada a linux a softcatalà.com i, finalment, pots fer un salt a la pàgina de la documentació d'Ubuntu en espanyol

  • (1) Una clau USB de 4 GB pot funcionar però no et deixarà pràcticament espai per instal·lar o emmagatzemar gran cosa. I una clau de 16 GB serà massa gran, car a la versió de l'Universal USB Installer que jo he provat no he pogut crear més de 4 GB de disc a la clau. No tenint a disposició cap d'altre, jo he utilitzat una mini clau USB SanDisk USB Cruzer Fit 2.0/3.0 compatible de 16GB (fitxa tècnica) amb la que testejat tots els exemples que't passo a continuació.

No comments: