Monday, September 8, 2014

from windows to linux: first configuration

Ara que el procés d'instal·lació de la clau ja s'ha acabat (veure entrada precedent) i que ja en saps més sobre linux i ubuntu, farem un restart de l'ordinador sense treure la clau USB i començarem una sessió Ubuntu (1).

Així doncs, tanca en primer lloc totes les aplicacions que tinguis obertes i passa al restart de l'ordinador. Cas que no notis cap canvi després de fer-ho, mira't aquesta pàgina: Arrancar con CD o arrancar con USB – Modo fácil i segueix les seves indicacions.
  • Després del restart de l'ordinador veuràs una finestra com la que tens al damunt. Selecciona la llengua a la finestra de l'esquerra i selecciona l'opció "try ubuntu". Recorda que  estàs llençant un sistema operatiu (OS) des d'una clau USB. Aquest ha de fer una sèrie de comprovacions per conèixer les característiques de la màquina on ha de treballar. I la velocitat d'aquestes comprovacions depèn de les configuració del port USB de la teva màquina. L'arrencada pot ser doncs un xic més lenta que de costum.
  • Començarem amb la part superior dreta: selecciona el símbol amb forma d'engranatge que't dona accés al menú "system settings" i després "language support" (2). A la pestanya "language", si no està instal·lada, afegeix  la llengua amb la que pensis treballar (i.e. català) o des-instal·la aquelles amb les que no pensis treballar (i.e. xinès).
  • Ara modificarem el teclat en anglès definit per defecte. Seguint amb el menú "system settings", selecciona "text entry" i, a la part inferior de la finestra a l'esquerra, punxa "+" per afegir el teclat d'una altra llengua (3). Utilitza les fletxes per moure'l a la primera opció dels teclats disponibles (4).
  • I ara configurarem la data i l'hora. Tornarem al menú "system settings" i seleccionarem l'opció "time & date", entrarem el nom de la nostra vila (o de la més important que estigui pels voltants) i ... ja està.
  • Acabarem per configurar la connexió wi-fi entrant la clau d'accés. Però tingues en compte que, abans que el configurem, el teclat per defecte és l'anglès: fes atenció quan entris la clau!
Atenció: Una de les limitacions del test de la clau te a veure amb les actualitzacions.  Recorda que la talla del "disc intern" de la teva clau és molt limitat. Contràriament a totes les regles de l'art et recomano de no engegar les actualitzacions que trobaràs a  "system settings" car podrien acabar per col·lapsar l'espai disponible a la teva clau.
  • Ara obre Firefox i comprova que tot està en ordre pel que fa al teclat i acabarem per un restart de l'ordinador per comprovar que tots aquests canvis s'apliquen automàticament a l'inici d'una nova sessió.
A partir d'aquí et deixo sol perquè vagis familiaritzant-te amb ubuntu (5). Si tens alguna qüestió no dubtis en utilitzar els comments d'aquesta entrada per posar-la, així podrem compartir la qüestió i les respostes (espero tenir-les!) amb aquells que'ns llegeixin.

      • (1) Just per informació, aquesta entrada ha estat redactada des de la clau on he instal·lat ubuntu.  
      • (2) Si Ubuntu et proposa fer les actualitzacions del software o la instal·lació de components que necessiti, accepta-ho i deixa'l fer abans de continuar.
      • (3) Cas que hagis escollit una altra llengua que l'anglès "En", comprova que, a la part superior a dreta del teu escriptori, la llengua del teclat ha canviat. Altrament, punxa la llengua del teclat i canvia-la per aquella que desitgis. 
      • (4) Cas que portis amb tu la clau quan viatgis, potser no sigui una bona idea des-instal·lar el teclat anglès i valgui la pena instal·lar el del país on vagis abans de sortir de casa.   
      • (5) De totes maneres, vull proposar-te que li donis un cop d'ull a aquest article: Things/Tweaks to do after fresh install of Ubuntu 14.04 Trusty Tahr. Si vols aprofundir en la configuració et pot ser útil per fer-te una idea.

      No comments: