Sunday, February 17, 2019

renewable- the world's main power source

Solar Panels, by Maria Godfrida, Pixabay
Si llegeixes les pàgines de la secció d'economia d'un diari de fora d'Espanya, és probable que et trobis amb una notícia alarmant sobre la pèrdua de llocs de treball per segon any consecutiu en el sector de l'energia solar dels USA. I que la culpa d'aquest resultat s'ha de buscar en l'administració Trump, les polítiques d'energia de la seva administració i uns aranzels del 30% els sobre panells solars importats.

Mentre altres diaris seguiran confonent opinió i informació, al The Guardian et diran que, malgrat el descens dels dos darrers anys, durant els últims nou anys l'ocupació al sector de l'energia solar ha crescut  un 159%: des de poc més de 93.000 fins a més de 242.000 llocs de treball en els 50 estats. Que, malgrat la manca de suport a la indústria solar per part de l'administració Trump, només les indústries de petroli i gas natural tenen actualment més ocupació que la de l'energia solar, però aquesta darrera ocupa ja el doble de treballadors que la indústria del carbó i gairebé cinc vegades més treballadors que la indústria nuclear (1).

Malgrat que la majoria de periodistes europeus segueixen sense saber com funciona un estat federal de veritat, cal recordar que malgrat els titulars sobre les polítiques que puguin tenir Trump i els lobbies que van finançar la seva campanya, cal seguir molt atentament les decisions dels estats. Molt en particular l'estat de Califòrnia, que va anunciar el setembre passat la descarbonització de la seva economia i la producció del 100% de la seva electricitat amb fonts d'energia lliures d'emissions en l'horitzó 2045 (2).

El camí és molt llarg però finalment sembla que avancem en la bona direcció. I tot i que BP (3), una de les principals companyies petrolieres del món, afirma voler continuar invertint en la producció d'energia basada en els hidrocarburs, el seu informe anual (4) reconeix que les fonts d'energia renovables seran la principal font d'energia d'aquí a 20 anys i que actualment ja estan establint un punt de referència en el sistema energètic mundial, amb un ritme de creixement més ràpid que qualsevol altra font d'energia ho hagi fet mai abans (5).

Segons l'informe anual de BP (cf. 4), les energies renovables creixeran un 7,1% cada any durant les pròximes dues dècades i acabaran desplaçant el carbó com a principal font d'energia cap al 2040. Segons les seves estimacions, l'energia eòlica, solar i altres renovables suposaran aproximadament el 30% dels subministraments en electricitat del món per al 2040: per regions, s'espera que a Europa sigui del 50%.
Mentre que el petroli va trigar gairebé 45 anys per passar de l'1% de l'energia global al 10% i el gas va trigar més de 50 anys, es preveu que les renovables ho facin en un període 25 anys. En el cas d'un canvi més ràpid vers una economia de baix consum de carboni, aquest període es podria reduir a només 15 anys, el que BP afirma que faria saltar els gràfics estadístics en relació amb els canvis històrics precedents.
Esperant el moment on les renovables s'hauran convertit en la principal font d'energia cal advertir que, abans d'embarcar-se a títol privat en l'aventura de la producció d'energia renovable, val la pena informar-se molt bé de la legislació (en el cas espanyol, de la seguretat jurídica que ofereix aquest país), de les ajudes i/o subvencions (en el cas suís, dels fons encara disponibles) i de la política de preus de compra i venda dels distribuïdors d'electricitat. Però millor et mires aquest vídeo que la RTS va emetre en 2018 (6) i que ens presenta uns agricultors que van invertir centenars de milers de francs en panells solars, amb l'esperança de rebre una assistència financera de la Confederació: però a causa de l'explosió de les demandes el pressupost aprovat pel parlament es va exhaurir ràpidament, deixant 35.000 projectes en suspens.


  1. Edward Helmore: Solar energy sector lost 8,000 jobs in US last year, but future looks bright, The Guardian, 12.02.2019
  2. Oliver Milman: California moves towards 100% carbon-free electricity after landmark vote, The Guardian, 29.08.2018
  3. Wikipedia: BP
  4. The Energy Outlook, BP, 2019
  5. Adam Vaughan: Renewable energy will be world's main power source by 2040, says BP, The Guardian, 14.02.2019
  6. Ces exploitations agricoles victimes de l'engouement pour l'énergie solaire, RTS, 08.04.2018

No comments: