Wednesday, February 13, 2019

world is a greener place than it was 20 years ago

Photo taken on July 11, 2017 shows tourists in Qixing Lake Scenic Area of Saihanba National Forest Park, located in Chengde City, north China's Hebei Province. (Xinhua/Wang Xiao)
Fa uns dies compartia amb tu un post on et parlava de la visió pessimista del món que tradicionalment ens presenta la premsa (1) car, de tots és conegut que les bones notícies es venen malament. Bé, aquesta és l'astracanada que intenten vendre'ns des de fa molt de temps car, tothom sap que, quan el públic va al cinema, paga per veure un final feliç.

En aparent contradicció amb el futur imaginat per la lletra d'un tema de Siniestro Total que compartia amb tu fa uns dies (2), un article publicat per molts diaris d'arreu del món ens alertava del perill dantesc de la futura extinció dels insectes, que podrien desaparèixer per complet d'aquí a un segle (3).

No vaig trobar gairebé enlloc un tweet que la NASA havia publicat el mateix dia amb una notícia que, honestament, crec que hauria d'haver ocupat la primera pàgina de totes les portades dels diaris del món (4): Les observacions dels satèl·lits han demostrat que el nostre planeta és avui més verd que fa 20 anys. I dos dels països més implicats en aquest canvi són la Xina i l'Índia gràcies als ambiciosos programes de plantació d'arbres a la Xina i a l'agricultura intensiva en ambdós països.

Què et sembla si recorrem junts un resum d'aquesta notícia?
  • "Quan vam observar per primera vegada el fenomen conegut com a greening, vam pensar que era degut a un clima més càlid i humit i a la contribució del diòxid de carboni al creixement de la vegetació de l'hemisferi nord. Ara, amb les dades de MODIS que ens permeten entendre el fenomen en escales realment petites, veiem la importància de l'activitat humana".
  • El greening observat durant les dues últimes dècades representa un augment de la superfície vegetal equivalent a la zona coberta per les selves amazòniques. Actualment hi ha més de dos milions de quilòmetres quadrats de superfície vegetal extra per any, en comparació amb l'inici dels anys 2000, un 5% més.
  • Tot i que només representen el 9% de la superfície vegetal del planeta, la Xina i l'Índia representen un terç del greening de tot el planeta.
  • En el cas de la Xina el 42% d'aquest resultat està lligat als programes de conservació i expansió dels boscos, particularment en terres guanyades als deserts del nord del país (5) que tenien, entre altres objectius, reduir els efectes de l'erosió del sòl, la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. Entre el 32%, i el 82% de la superfície vegetal que es veu a l'Índia, prové dels cultius intensius.
  • La superfície agrícola de la Xina i l'Índia és comparable i no ha canviat gaire des de principis dels anys 2000. Tanmateix, aquestes regions han augmentat enormement la seva superfície total de regadiu i la seva producció alimentària gràcies a conreus que permeten diverses collites anuals. La producció de cereals, verdures i fruites ha augmentat un 35-40% des de l'any 2000 per alimentar les seves grans poblacions.
  • Si l'augment de la superfície vegetal està liderat per la Xina i l'Índia, també es pot observar arreu del món: en particular a la Unió Europea i el Canadà. I si no pot amagar el dany causat per la pèrdua de vegetació natural a regions tropicals com Brasil i Indonèsia, les observacions dels satèl·lits ens permeten confirmar que quan la gent s'adona que hi ha un problema, tendeix a fer el possible per a solucionar-ho.
Tot i que personalment mai no m'hauria imaginat la magnitud d'aquest canvi, fa molt de temps que hi havia notícies disperses que ens estaven anunciant què estaven passant coses arreu del món que no sempre sortien a les portades dels diaris, ni eren evocades a les manifestacions ecologistes. Pots trobar-ne alguns dels exemples publicats en aquest blog:
    El nostre planeta és avui més verd que fa vint anys i, a mesura que augmenti la seva superfície vegetal, augmentaran també les possibilitats de capturar i fixar una part del C02 atmosfèric (6). La població mundial segueix creixent, però no tant com ens diuen, ni enllà on ens diuen (7), les suposades amenaces demogràfiques no són altra cosa que carburant ideològic per a determinades formacions polítiques. Més de mil milions de persones han escapat de la pobresa en l'últim quart de segle, la mortalitat infantil s'ha reduït a la meitat i el descens de la criminalitat al planeta ha resultat espectacular (cf. 1).

    Tot plegat són bones notícies. Malauradament, la capacitat de resistència a l'extinció que presenten els imbècils segueix sent remarcable. És la nostra responsabilitat aturar almenys la seva proliferació no adherint-nos a la seva espècie. I podem començar a fer-ho ignorant el sensacionalisme i la manipulació d'uns missatges apocalíptics que no semblen tenir altre objectiu que el de podrir-nos la vida.

    CCTV News Agency: Three Generations of Experts Turn Desert into Vast Forest in North China, Youtube, 05.08.2017


    1. Doug Stanhope - La cultura de la por i la immigració, publicat en aquest blog el 01.02.2019
    2. Siniestro Total - Pueblos del mundo: ¡Extinguíos!, publicat en aquest blog el 01.02.2019
    3. Damian Carrington: Los insectos están desapareciendo y su extinción amenaza con destruir el medioambiente, The Guardian/eldiario.es, 11.02.2019 || veure l'article original a FranciscoSánchez-Bayo et al. (2019): Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers, Biological Conservation, Volume 232, April 2019, Pages 8-27
    4. Abby Tabor: Human Activity in China and India Dominates the Greening of Earth, NASA Study Shows, NASA, 11.02.2019 || Veure l'article original (pagament) a Chi Chen et al. (2019): China and India lead in greening of the world through land-use management, Nature Sustainability Volume 2, pages 122–129 (2019)
    5. China wins award for its fight against desertification, GB Times, 23.08.2017
    6. Carbon Capture and Desert Irrigation, publicat en aquest blog el 04.06.2014
    7. What about the population boom? publicat en aquest blog el 14.08.2018

    No comments: