Wednesday, May 2, 2018

follow the money (bedrag)

Nordic Noir and Beyond: Follow the Money (Bedrag) series trailer (English Subtitles),
Youtube, 30.03.2016

No sé si coneixes aquesta sèrie danesa de TV: Follow the Money (Bedrag a la versió original) (1). La RTS la va presentar a principis del 2017 i actualment està passant els episodis de la primera temporada. No m'atreveixo a comparar-la amb la versió danesa de The Killing (2) (millor oblidem el seu remake USA), però si et va agradar aquella gran sèrie, estic segur que aquesta també t'agradarà.

La sèrie és un thriller en relació a la cobdícia i la corrupció en el món de la banca, la borsa i la sala de juntes d'una empresa danesa líder en el terreny de la construcció de parcs eòlics. Una sala de juntes on es barregen empresaris i membres del Ministeri del Clima i l'Energia. Tot plegat, en un context en què el ministre està considerant una reducció de les subvencions al sector de la producció de turbines eòliques, que ensorraria el model de negoci de l'empresa Energreen: "Però Dinamarca ha estat líder mundial en energia eòlica des de la dècada de 1970!", es lamenta un empresari. "Si, però els panells solars també poden produir molta energia", respon el rival d'aquesta empresa. "Esteu dient que el vent no és el camí a seguir?", Exclama el primer, incrèdul. "Però la marca de Dinamarca és vent! Som el país del vent! "

A partir d'una suposada fuita de dades per un trader s'activen un munt de maniobres que barregen els interessos personals d'actors de l'economia i de la política. Unes maniobres en què la sortida en borsa de la companyia tindrà com a conseqüència la liquidació d'empreses filials, i l'atur dels seus empleats, just per millorar l'atractiu de l'empresa de cara als nous inversors, i així augmentar el seu valor en borsa i també els ingressos dels seus directius.

Unes maniobres que, a poc a poc, es veuran destapades per una investigació de la policia a causa de la descoberta del cadàver d'un treballador ucraïnès al peu d'un aerogenerador, a un parc eòlic proper de Copenhaguen. L'oficial de policia encarregat de la investigació fa el lligam entre aquesta mort i altres morts sospitoses que s'han produït al mateix lloc. A partir de la investigació sobre unes condicions de seguretat deplorables, va descobrint una trama de corrupció a la investigació de la qual s'hi afegiran altres agents de la brigada antifrau.

En cas que encara no hagis vist cap dels seus episodis, m'aturo aquí per no descobrir-te res més sobre la sèrie.


  1. Nicolas Dufour: La série TV «Follow the Money», ou quand les éoliennes ne tournent plus rond, Le Temps, 08.02.2017
    Stuart Jeffries: Follow the Money review: a Danish drama about wind energy that blows mostly cold, The Guardian, 21.03.2016
  2. The Killing (2007-2012): Wikipedia, IMDb, Visit Denmark

No comments: