Thursday, May 31, 2018

jean-pierre zaugg: la fourchette (vevey, ch)

Chantal Dervey, Tribune de Genève, 29.06.2012

Vevey és una ciutat del cantó de Vaud que està a menys de 20 km de Lausanne. Es una vila que m'agrada molt i que, entre altres particularitats, té la d'acollir la seu mundial de la multinacional Nestlé (1). Bé, no solament la seu mundial de la multinacional sinó que també acull un museu amb una arquitectura super interessant: Nestle musée Henri Nestlé, un centre de descoberta de més de 3.000 m2, obert a petits i grans, que es troba exactament a l'indret on Henri Nestlé va desenvolupar la seva farina làctia en 1866. Però millor et mires aquest enllaç (2) i també aquest vídeo!

Barrisol: NEST - Musée Nestlé - Suisse, Youtube, 08.07.2016

Un altre conegut museu de la firma a la vila, segurament molt més conegut que el que acabem de veure, és el Musée de l'Alimentarium (3). I just al davant d'aquest museu, un xic més enllà de l'estàtua dedicada a Charlie Chaplin (4) es troba l'escultura que obre aquest post: La Fourchette.

Alguns dels viatgers que visiten Vevey cometen sovint l'error d'associar massa ràpidament La Fourchette com una escultura de Claes Oldenburg (5), i així ho deixen per escrit als blogs dels seus viatges.

En realitat, el concepte i la realització de La Fourchette - Héroïne du Léman estan lligats a un artista suís: Jean-Pierre Zaugg (6) i a la comanda per l'Alimentarium de Vevey d'una escultura temporal per celebrar els primers deu anys del museu.
«Après un repas pris en compagnie du directeur de l’Alimentarium, Martin Schärer, j’ai eu un flash. Je lui ai dit: «Et si on plantait une fourchette dans le lac?» Feu vert obtenu, le plasticien, qui a scénographié plusieurs expositions au Musée de l’alimentation, a rejoint son atelier neuchâtelois. «Avec une fourchette lambda que j’ai redessinée. En allongeant les dents pour que l’objet soit toujours immergé, quel que soit le niveau du lac. Et avec des dimensions qui ne jurent pas avec le panorama.» (7)
Una forquilla en acer inoxidable de 8 metres d'alçada i 1,3 metres d'ample es va instal·lar per un any, el Febrer de 1995, al llac Léman, davant de l'Alimentarium. L'entusiasme per l'escultura va ser molt gran però, malgrat el suport de la ciutat de Vevey, en 1996 l'Alimentarium no aconseguiria l'autorització cantonal per a la seva instal·lació definitiva i La Fourchette es va acabar instal·lant a Littau (LU), al jardí d'una fàbrica de coberts. Després de moltes peripècies i del suport decidit del municipi, el cantó va autoritzar el seu emplaçament actual i l'escultura va ser novament inaugurada el 10 Setembre 2009 (8). 


  1. Wikipedia: Nestlé [fr]
  2. Nestlé: le nest, home page
  3. Nestlé: Musée de l'Alimentarium, home page, canal Youtube
  4. Charlie Chaplin va viure els darrers anys de la seva vida a Corsier-sur-Vevey, on està enterrat i on es troba un museu de més de 3.000 m2, el Chaplin's World, a la que fou la seva darrera casa.
  5. Wikipedia: Claes Oldenburg [fr] 
  6. Wikipedia: Jean-Pierre Zaugg
  7. Christophe Boillat: Inauguration Fourchette, Blog Jean-Pierre Zaugg [Text] [PDF], 12-13.09.2009
  8. La Fourchette, Alimentarium, Nestlé

No comments: