Monday, May 14, 2018

the tall man / the secret (2012)

ONE Media - Bandes Annonces VO: The Tall Man Trailer (2012), Youtube, 29.06.2012

Havia programat l'enregistrament d'un film del qual no havia sentit mai parlar pensant que, com faig amb tants altres, el veuria durant uns minuts abans d'esborrar-lo.

I vaig trobar-me amb un thriller amb una intriga brutal, un film d'aquells que no oblidaré mai: The Tall Man (1), escrit i realitzat per un especialista francès del cinema de misteri i horror: Pascal Laugier (2). Sols que, com deia un crític de cinema a Le Monde (3): El petit poble de Cold Rock -on regna una pobresa extrema després del tancament d'una mina- es converteix en l'escenari d'una metàfora gairebé tan escandalosa com la proposta de Jonathan Swift, que va suggerir menjar als nens petits d'Irlanda per salvar el país de la fam (...) Però el secret d'aquest atípic film de terror és que, en realitat, no és un film de terror.

A una crítica amb la que sintonitzo totalment, Sandrine Brugot Maillard (4) admet haver caigut de peus a la galleda gràcies a un excel·lent escenari que juga amb els codis d'un film d'angoixa, d'horror i de l'Amèrica profunda. Difícil d'afegir res més, perquè els revolts del film són el material de l'escenari (...) Al llarg dels primers quaranta minuts, l'espectador es fa la seva idea, recordant altres films del gènere que ja ha vist. A un moment donat, tot canvia de sobte i l'espectador es troba davant de quelcom que no s'esperava (...). No es troba davant d'un film d'horror, si no d'un film que treballa els codis dels films de terror, el que és molt més interessant.

Just per acabar, una altra ressenya que expressa perfectament la primera idea que em va passar pel cap quan vaig acabar de veure el film (5): De manera anàloga a The Sixth Sense, The Secret es basa en un twist sorprenent. Un twist o "retournement final" entès com una estructura narrativa en la qual un final inesperat porta a l'espectador a veure la història des d'un angle diferent i l'empeny cap a una nova interpretació del conjunt (6).

Si no has vist encara aquest film, no te'l perdis.


  1. Wikipedia: The Tall Man (2012 film) [en] [fr], aquest film també és conegut a França i al Québec amb el nom de The Secret
  2. Wikipedia: Pascal Laugier [en] [fr]
  3. Thomas Sotinel: "The Secret" : un film d'horreur très rationnel, Le Monde, 04.09.2012
  4. Sandrine Brugot Maillard: The Secret – Pascal Laugier, Mes imaginaires, 15.07.2015
  5. Christophe Menat: Qui est le Tall Man? Avis sur The Secret, senscritique.com, 17.08.2012
  6. Wikipedia: Retournement final.

No comments: