Thursday, May 17, 2018

open access books - a state of the art in switzerland

Swiss National Science Foundation:
Publication funding: new focus on digital publishing and open access, 16.04.2014

La Newsletter del Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique (FNS) del passat 24.04.2018 presentava el resultat d'un projecte, realitzat entre 2014 i 2017, que tenia per objectiu recollir les experiències relacionades amb l'edició de publicacions científiques en lliure accés a la xarxa  (1).

Els resultats d'aquest projecte han permès confirmar allò que molts ja sabíem, però que les barbaritats de les lleis de protecció intel.lectual que corren per tot arreu s'han capficat en ignorar.

L'accés gratuït a una monografia científica millora la seva visibilitat, el seu ús i no té cap impacte negatiu en les vendes de la publicació en format paper (2).

Així doncs, tant per a la comunitat acadèmica, les editorials i els sponsors, l'accés obert i gratuït de les publicacions científiques no té cap impacte negatiu en les vendes, sinó tot el contrari (3).

Des del 1 d'abril d'enguany el FNS ja ha tingut compte del resultat d'aquest projecte actualitzant la política d'accés a les seves publicacions. Abans, el portal professional de les ciències històriques a Suïssa: infoclio.ch ja havia publicat en accés obert i en lliure descàrrega una sèrie de monografies (4). A mi m'ha permès descobrir un llibre que no coneixia i que possiblement m'acabi llegint i, si m'interessa, comprant.


Tot i que és una pregunta retòrica, desconec si els resultats d'aquest estudi seran recollits per la premsa i si les grans editorials prendran també nota dels resultats d'aquest projecte. Si per Aaron Swartz ja és massa tard, encara no ho és per Aleksandra Elbakian i tots aquells outlaws que donen suport al seu projecte (5).


  1. Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique: OAPEN-CH – Impact de Open Access sur les monographies scientifiques en Suisse
  2. Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique: OAPEN-CH : l’Open Access rend les livres plus visibles, 23.04.2018
  3. Fonds National Suisse de la Recherche Scientifique (Rapport final). OAPEN-CH – Impact de Open Access sur les monographies scientifiques en Suisse. Un projet du Fonds national suisse (FNS) (PDF, 3.5 MB)​
  4. infoclio.ch: Nouveaux livres d'histoire en libre accès (Projet OAPEN-CH)
  5. Privés de savoir? Le combat d'Alexandra Elbakyan, 26.01.2017, publicat en aquest blog.

No comments: